5de3feea7cc83

Artiklar

Så räddades golfbanan från att läggas ner

Golfklubben avvecklades. Då bestämde sig det pensionerade markägarparet att driva banan vidare.

Text: CM Hellsten • 2018-08-30 Uppdaterad 2019-12-12

I vintras kom ett mail som tipsade om att Svegs Golfklubb i Härjedalen hade avvecklat verksamheten och att niohålsbanan skulle växa igen när säsongen väl startade.
När redaktionen i slutet av augusti hade vägarna förbi – anläggningen ligger bokstavligt talat intill E45:an från Mora – så syntes golfare ute på banan.

Så vad hände egentligen?
Britt Grängzell förklarar:
– Det var jag och min man som byggde golfbanan på vår mark en gång i tiden och Svegs GK har arranderat av oss. Golfklubben har de senaste åren haft stora bekymmer att driva banan. Under hösten 2017 fick de inte ihop en styrelse och beslutade vid årsmötet att golfklubben skulle avvecklas under 2018.

4 skäl att åka till fjällen med golfbagen

Svegs GK hade dock redan hunnit skicka ut fakturor till sina distansmedlemmar före årsmötet och när de pengarna inte kunde betalas tillbaka bereddes golfarna istället plats i Hede-Vemdalens GK, sju mil bort.

Det var Evert Grängzell som designade golfbanan i Byvallen utanför Sveg, som stod spelklar 1995.
När golfklubben avvecklades funderade paret Grängzell på vad de skulle göra med sin bana.
– Det har varit ganska slitsamma år så jag och min man tänkte att vi skulle lägga ner. Men det växer igen ganska fort och blir buskar och gräs. Banan ligger så nära vårt eget hus och det ser väldigt fult ut om det skulle växa igen. När snön försvann i våras var banan väldigt fin, vi hade ingen isbränna någonstans och då bestämde vi oss för att prova ett år med en pay-and-play-variant, säger Britt Grängzell.

Så räddades golfbanan från att läggas ner
Foto: CM Hellsten
Golfbanan i Sveg.

Det blev dock en tung start på golfsäsongen. I slutet av maj svepte ett åskoväder in över golfbanan och den datastyrda bevattningsanläggningen slogs ut.
– Så vi har vattnat greenerna manuellt under den här torra sommaren. Senare fick vi delar av Åre GK och bevattningen har varit igång på slutet. På grund av detta har vi haft halv greenfee (100 kronor) under stora delar av säsongen

Hur har året varit?
– Banan har inte gått med någon stor ekonomisk vinst, men vi tror att många Svegbor tycker att det är för långt att åka åtta mil enkel resa till närmaste grannbana (Hede-Vemdalen) för att spela golf efter jobbet på vardagar. Då är det smidigare att åka hit 5 kilometer från centrala Sveg.

Blir golfbanan kvar även 2019?
– Det har varit en tuff sommar, men vi är ändå inne på att vi ska prova en säsong till – det vore så synd om banan växte igen.



Text: CM Hellsten • 2018-08-30
ArtiklarSvegs GKSvenska golfbanor
Scroll to Top