5de4506717408

Svensk Golfs chefredaktör slutar – ersättaren redan klar

Efter tio år som chefredaktör lämnar Tobias Bergman Svensk Golf. Hans efterträdare har redan utsetts.

Text: CM Hellsten • 2017-02-01 Uppdaterad 2017-02-01

Svensk Golf går ut till samtliga klubbanslutna golfspelare i Sverige och har en upplaga på 300 000 exemplar och är därmed Europas största golfmagasin.
Nu kommer tidningen att få en ny chefredaktör.
Tobias Bergman har bestämt sig för att sluta.

Varför lämnar du Svensk Golf?
– Jag har haft världens roligaste jobb i tio år. Nu unnar jag någon annan att få uppleva samma sak. Nej, ärligt talat känns det som att det är läge att göra något annat nu och eftersom en ny, spännande utmaning dök upp så passade det perfekt. Så i vår börjar jag som kommunikationschef för golfdetaljisten Dormy.

Grattis till nya jobbet! Hur vill du summera ditt decennium som chefredaktör?
– Fantastiska. När man är mitt uppe i allt så rullar det ju liksom bara på, eftersom man inte har tid att reflektera så mycket. Men om man tittar i backspegeln hur mycket medielandskapet har förändrats, och hur väl vi har lyckats anpassa Svensk Golf efter den nya tidens utmaningar, så känns det väldigt bra. Jag lämnar över ett varumärke som är i gott skick och står väl rustat för framtiden. 

BERGMAN: Tid att odla spelglädjen

Vilka är dina tre bästa minnen från tiden på Svensk Golf?
– Hur mycket tid har vi? Det har hänt så väldigt mycket att jag bara kommer att glömma bort något viktigt om jag ens försöker mig på att lista. Rent sportsligt så är nog Miraklet på Medinah 2012 det absolut häftigaste jag har upplevt på plats, tillsammans med Anna Nordqvists genombrott när hon vann LPGA Championship 2009. Stenson vs Mickelson på Troon fick jag följa framför tv:n, men det var inte så tokigt det heller. 

Så hittar du i Svensk Golfs arkiv

Hur kommer det att bli att läsa Svensk Golf och Golf Digest som en vanlig golfare i fortsättningen?
– Spännande. I vanliga fall har jag redan hunnit tröttna på utgåvan när den kommer i postlådan, eftersom jag har jobbat med den så länge. Nu hoppas jag på att beröras, inspireras och kanske förargas på samma sätt som jag hoppas att andra reagerar på tidningarna i dag. 


Hur ser du på framtiden för golfmagasinen?
– Branschen är ju under stor press, men Svensk Golf har ju en oerhört stark position tack vare medlemstidningsavtalet med Svenska Golfförbundet och min bedömning är att det finns gott om livskraft i produkten. Men också när det gäller Golf Digest är jag optimistisk. Det bör finnas utrymme för ett snyggt, välförpackat och hårt nischat golfmagasin för de allra mest inbitna.

Tobias Bergman slutar som chefredaktör i början av april, faktiskt mitt under US Masters-veckan.
Egmont Publishing, som äger Svensk Golf, behövde inte gå så långt för att hitta Tobias Bergmans efterträdare – han satt nämligen mitt emot honom på golfredaktionen i Solna.

Golf Digest nominerad till prestigefyllt pris

Oskar Åsgård har under 2016 varit chefredaktör för Svensk Golfs systertidning Golf Digest, som genomgick en stor omgörning och re-lanserades i ny form förra året.
Nu byter Oskar Åsgård Golf Digest mot Svensk Golf.

”I uppdraget ingår att utveckla båda Egmonts golftidningar”

– Det känns spännande, jag har ju jobbat med Svensk Golf i flera olika roller genom åren också. Lite konstigt förstås att lämna Golf Digest så snabbt, efter bara ett drygt år som chefredaktör, för det har varit en kul tidning att jobba med. Men samtidigt blir jag kvar i någon mån i rollen som ansvarig utgivare för Golf Digest och i uppdraget ingår att utveckla båda Egmonts golftidningar vilket är väldigt roligt.

Rekordökning för Golf Digest

Hur kommer det att märkas att Svensk Golf får en ny chefredaktör?
– Först och främst vill jag bygga vidare på de styrkor tidningen har. På nära håll har jag sett hur tidningen utvecklats starkt under Tobias Bergmans tid som chefredaktör och vi ska fortsätta att inspirera till bättre golf, vilket är tidningens ledord. Det är en kul utmaning att ha en läsekrets som spänner från scratchspelare till de som nyss tagit grönt kort, såväl tjejer som killar och födda allt från tidigt 1900-tal till strax efter millennieskiftet. Jag hoppas att vi kan bli ännu bättre på att hitta en innehållsmässig mix som tilltalar såväl Snapchat-generationen som den underbara grupp läsare som fortfarande föredrar att kommunicera med redaktionen via handskrivna brev. Det vill jag fortsätta att utveckla.

Är din efterträdare också klar?
– Nej. Processen med att tillsätta den tjänsten inleds inom kort.


Text: CM Hellsten • 2017-02-01
Artiklar
Rulla till toppen