5de47b30d96cd

Artiklar

Här är årets 9 hetaste drivers

Det går inte att förneka. Det vilar något väldigt häftigt och åtråvärt över den där perfekt slagna driven. Det kräver en bra svingteknik, absolut. Men med rätt klubba i händerna är dina chanser att driva ut kompisarna betydligt bättre. Därför inleder vi årets stora utrustningstest med att presentera vår gedigna genomgång av årets drivernyheter.

Text: Martin Strömberg • 2016-03-15 Uppdaterad 2016-03-15

Vår målsättning är att bjuda dig på en guide som ger en överblick av det välfyllda smörgåsbord som drivermarknaden utgör. Vi kan inte tala om för dig exakt vilken klubba du ska köpa – individuella svingegenskaper har alldeles för stor påverkan på hur en driver presterar för att kunna göra det – men förhoppningsvis kan du med vår hjälp sålla ner det till ett par lämpliga slutkandidater att titta närmare på. För att få ut maximalt av ditt köp ska du förstås se till att testa dessa mot varandra i en launchmonitor och låta en custom fittingexpert ge dig råd om allt från loft och facevinkel till vilken längd, vikt och typ av skaft som kommer att passa dig bäst.

Vi har delat upp årets nya drivers i två huvudklasser och en mindre subkategori. Uppdelningen baseras på att vi tror att pris är en avgörande faktor för dig när du köper nytt. I premiumklassen hittar du nio drivers med en prislapp från 4 000 kronors-strecket och ända upp till 6 000 kronor. Mellanklassen består av sju drivers där de flesta kostar kring 3 500 kronor. I tourklassen hittas sedan fyra drivers som i huvudsak tar sikte på skickligare och mer snabbsvingande spelare.

Under rubriken “Svensk Golf säger” sammanfattar vi det viktigaste du behöver veta om varje modell. Därefter följer citat från testpanelen. Dessutom bjuder vi i boxen “Trackman säger” på de insikter vi fått när testpanelen slagit klubborna framför bollflyktsradarn TrackMan. Genomgående har testandet gjorts och omdömena satts utifrån hur de olika klubborna presterat i jämförelse med sina konkurrenter i respektive klass.

Text: MARTIN STRÖMBERG & OSKAR ÅSGÅRD 

Här är årets 9 hetaste drivers

Callaway Great Big Bertha

PRIS: 4 699 kr.

LOFT: 9, 10,5 och 13,5.

JUSTERBARHET: ja: loft -1/+2 grader, lievinkel neutral eller upprätt (draw), tiogramsvikt i skenan för att främja en draw eller fade.

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,5/44,5 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: en tunn träffyta för att ge höga bollhastigheter och tack vare att vikten i skenan flyttas längs klubbhuvudets perimeter blir drivern stabilare i träffen.

SÅ GICK PANELSNACKET

 “Klubbhuvudet tilltalar mig, även om det är 460 kubikcentimeter stort upplevs det precis lagom bakom bollen och något kompaktare än konkurrenter som ping G.”

“Tuffare än snittet i klassen sett till hur förlåtande den är, men jag får ut enormt bra effekt. en riktig powerdriver som längdmässigt ligger i topp för mig. Och ljudet, där är Callaway etta!” 

TRACKMAN SÄGER

Flera spelare får ut sina längsta slag med Gbb-drivern, mycket tack vare bollhastigheter som är högre än snittet i klassen. Ger genomgående en lägre utgångsvinkel än många andra klubbor i segmentet. Kräver noggrann anpassning av skaft och loft för att hitta rätt. Spridningsmässigt något sämre än medel i konkurrensen. 

PLUS: Genom att erbjuda hela 30 customskaft, i flera olika viktklasser och med varierande böjprofiler, utan extra kostnad är chanserna att hitta rätt kombination utmärkta.

MINUS: Callaway saknar en röd tråd med sina viktjusteringssystem. För två år sen såg vi skenan, ifjol var den borta till förmån för viktstaven. Nu är den tillbaka. Vad är bäst? 

BETYG:

Utseende: 4,5 klassisk Callawayform, runt förtroendeingivande huvud.
Träffkänsla: 4,5 Härlig respons i träffen, känns att bollen flyger iväg med fart.
Ljud: 5 Mycket behagligt, välkomponerat kling.
Spelbarhet: 3,5 Inte tuffast, men finns några drivers som förlåter bättre i klassen.

Total: 17,5/20 

Här är årets 9 hetaste drivers

Cobra King F6+

PRIS: 3 995 kr.


LOFT: Justerbart: 9–12.*

JUSTERBARHET: Ja: loft (3 grader), lievinkel med tre upprätta (draw) positioner och en 18-gramsvikt i skenan som kan ställas i fem lägen.

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: Med hela 18 gram att flytta har Cobra skapat utmärkta möjligheter att finjustera viktpositioneringen i klubbhuvudet. Den låga tyngdpunkten ska motverka höga spinntal.

SÅ GICK PANELSNACKET

“Precis som King LTD ligger den här drivern riktigt skönt när jag adresserar bollen, men däremot är ljudet i träffen lite ‘plåtigare’ för mig.”

“Det är uppenbar skillnad på hur snäll den är beroende på var jag placerar vikten och siffrorna bekräftar skillnaden i bollflykt. Med vikten längst fram kan jag verkligen få en effektiv, penetrerande bollflykt som inte spinner iväg.”

TRACKMAN SÄGER 

Låga spinntal överlag, särskilt när vikten placerats längst fram i huvudet. Men flykten är inte påtagligt låg för det, högre överlag än exempelvis TaylorMade M1 och Callaway Great big bertha. Genomgående höga bollhastigheter och goda längdresurser för många, men inte lika stabil i sidled som syskonet King LTD.

PLUS: Med hela 18 gram som kan omfördelas framåt och bakåt i huvudet (mest i klassen för en enskild viktskruv) är det lätt att åstad- komma stor påverkan på bollflykten.

MINUS: Något i konstruktionen av huvudet gör att vibrationerna och därmed ljudet inte ligger riktigt sådär skönt i örat som hos syskonet King LTD. Synd!

BETYG

Utseende: 4 stort, runt huvud som skänker förtroende. Inbjuder till att ösa på.
Träffkänsla: 4,5 livlig. känns som att bollen verkligen sticker iväg.

Ljud: 3 Högt, bland de hög- sta i klassen. Lite klonkigt.
Spelbarhet: 4 beror på hur du ställer in den. Med vikten längst bak är den snäll.
Total: 15,5/20

Här är årets 9 hetaste drivers

Cobra King LTD

PRIS: 4 995 kr.


LOFT: Justerbart: 9–12.*

JUSTERBARHET: Ja: loft (3 grader), lievinkel med tre upprätta (draw) positioner.

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: kronan är gjord av materialet teXtreme®, 20 procent lättare än vanligt kolfiber, vilket låtit ingenjörerna pressa tyngdpunkten djupare i klubbhuvudet och linjera den med mitten av träffytan för optimal prestanda.

SÅ GICK PANELSNACKET

“Årets coolaste driver? jag tror faktiskt det. en riktig pärla designmässigt och jag älskar hur bra tryck den ger i bollflykten. Allt känns rätt när jag adresserar bollen.”

“Bra ljud. Bra design. Bra prestanda. jag upplever drivern skönt förlåtande och vågar klippa till bollen ordentligt utan att oroa mig för grova missar i längd- eller sidled.”

 

TRACKMAN SÄGER:

Flera personer i testpanelen får både en genomsnittlig “smash factor” (kvoten av bollhastighet/svinghastighet) och bollhastighet i toppskiktet för premiumklassen med den här drivern, vilket bland annat visar att den är förlåtande. Något högre utgångsvinkel och lägre spinntal än genomsnittet. Längre carry än snittet i klassen.

PLUS: Nej, den här klubban har inga justerbara vikter och kostar fem tusen spänn. Men luras inte att tro den är teknologiskt underlägsen för det.

MINUS: Att Cobra lagt så mycket marknadsföringspengar på att övertyga oss om finessen med att bokstavligen kunna titta in i drivern övergår vårt förstånd.

BETYG

Utseende: 5 Hur fräck som helst. Snyggast i klassen!
Träffkänsla: 4 Solid och kraftfull – känns som att det finns tyngd bakom bollen.
Ljud: 4,5 kompakt, mycket skönt ljud att lyssna till. bästa Cobra-ljudet på länge.
Spelbarhet: 4 Ingjuter förtroende både före och efter slaget.

Total: 17,5/20 

Här är årets 9 hetaste drivers

Nike Vapor Flex 440

PRIS: 4 995 kr.

LOFT: justerbart: 8,5–12,5.

JUSTERBARHET: ja: loft (4 grader), facevinkel (neutral, öppen och stängd) och en tubformad vikt för att justera tyngdpunkten (fram/bak).

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,5 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: ny konstruktion, där över 60 procent av huvudet är tillverkat av nikes rZn-material (en slags plast), vilket gjort det möjligt att positionera tyngdpunkten lägre och längre fram. Ny träffyta med mer flex än ifjol.

SÅ GICK PANELSNACKET

“jämfört med snittet i klassen är ljudet dämpat, men jag kan gilla det. Färgkombinationen med svart och blått på kronan har jag svårare för, även om den är ganska lätt att sikta med.”

“Upplever att den är aningen mer förlåtande än fjolårets Vapor flex. Men träffkänslan känns speciell, inte helt hundra för mig. Bra längdresurser!”

TRACKMAN SÄGER

Precis som testpanelen själva säger antyder siffrorna att Vapor flex 440 är mer spelbar än föregångaren, 
men jämfört med klassen är sidledsavvikelsen större än snittet. Låg spinn i samma regioner som Vapor fly pro och TaylorMade M1. God längd vid bra träffar, men märkbar skillnad när träffbilden sviktar.

PLUS: Känns extremt högteknologisk och är också det med sin vikttub och RZN-material. Har på det viset inte svårt att motivera den fem tusen kronor dyra prislappen.

MINUS: Ljudet och den svårdefinierade, ska vi säga, “plastiga” känslan i träffen känns däremot inte lika premium tyvärr.

Utseende: 3,5 Den blåa och svarta kronan är lite rörig.
Träffkänsla: 3,5 Lite stum, man får inte så skön återkoppling som med andra.
Ljud: 4 Gillar man dämpade ljud är det här helt rätt.
Spelbarhet: 3 Snällare än föregångaren, men jämfört med klassen i övrigt är den relativt svårmanövrerad.

Total: 14/20 

Här är årets 9 hetaste drivers

Nike Vapor Fly Pro

PRIS: 3 995 kr.


LOFT: Justerbart: 8,5–12,5.

JUSTERBARHET: ja: loft (4 grader) och face- vinkel (neutral, öppen och stängd).

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,5 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: från föregångaren har träffytan och kompressionskanalen uppdaterats. Den största förbättringen är den 30-procentiga viktbesparingen i kronan som gett mer vikt att omplacera för att optimera tyngdpunkten.

SÅ GICK PANELSNACKET

“Känns väldigt lik förra årets modell men med ny blå färg ovanpå och undertill. fortfarande en driver som ger låg utgångsvinkel, jämfört med de flesta andra drivers i klassen är den tuff för mig.”

“En traditionell päronformad driver vid adressering. Den starka, penetrerande flykten får mig att tro att bollen kommer rulla en evighet när den landar. Träffen känns väldigt solid.”

TRACKMAN SÄGER

Utgångsvinkeln är låg för de allra flesta, som måste lofta upp för att hitta en fungerande bollflykt. Även spinntalen är låga, ihop med TaylorMade M1 lägst i klassen i snitt, och drivern verkar lämpa sig bäst i händerna på mer snabbsvingande spelare. Dessa kan få ut väldigt bra prestanda med den här drivern.

PLUS: Uppdraget till ingenjörerna var enkelt (nåja): gör en driver som kan ge Rory McIlroy fler meter från tee. Det har de bevisligen lyckats med.

MINUS: Visst, McIlroy verkar trivas med färgen. Men panelen är inte överens, för den här sortens driver känns ett blågult huvud som en vattendelare.

Utseende: 4 Färg är en smaksak, men formen är mycket bra.
Träffkänsla: 4,5 Skönt gedigen träff med tryck i.

Ljud: 4,5 Solitt, lätt metalliskt pling, behagligt högt.
Spelbarhet: 3,5 En av de tuffare i klassen. Men för dem som vill – och kan – funkar den bra att forma slag med.

Total: 16,5/20 

Här är årets 9 hetaste drivers

Ping G

PRIS: 4 499 kr.

LOFT: 9, 10,5 samt 10 och 12 (sf tec-modellen).

JUSTERBARHET: ja: loft +/– 1 grad.

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,75 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: Den tunnaste krona ping tillverkat, bara 0,43 millimeter tjock, vilket sparat vikt som använts för att sänka och pressa bak tyngdpynkten ytterligare vilket har gett högre MoI-värden. Förbättrad aerodynamik från G30.

SÅ GICK PANELSNACKET

“Hög igenkänningsfaktor från G30, vilket är positivt eftersom jag gillade den drivern skarpt. Kvar är de förlåtande egenskaperna, spridningen är tajtare än snittet för mig.”

“En driver som verkligen ger mig lust att dra till, utan att oroa mig för att missa sweetspot med någon centimeter. Utstrålar kraft och förtroende när jag adresserar bollen. ljudet från G30 har dämpats i G, men fortfarande ganska högt i mina öron.”

TRACKMAN SÄGER

Kombinationen av en utgångsvinkel som för flera är bland klassens högsta och spinntal som är strax under medel i konkurrensen ger en åtråvärd bollflykt för många. Mer carry än rull jämfört med snittet i klassen. Märkbart förlåtande på tå- och hälträffar som ger ett koncentrerat spridningsmönster.

PLUS: Varför ändra ett vinnande koncept? Ping G30 fick mycket beröm förra året och den här drivern är en försiktig, men ändå, förbättring av sin föregångare.

MINUS: Visst, med klassledande MOI-värden går det att ha ett längre skaft. Men för en del känns fortfarande de 45,75 tum som standardskaftet mäter i överkant.

BETYG

Utseende: 4,5 Den matta finishen ��r fantastisk. som att adressera Batmans batmobile!
Träffkänsla: 4 något hårdare än vissa andra, men ändå skön.

Ljud: 3,5 Irriterar inte, men flera skulle föredra ett mer dämpat ljud.
Spelbarhet: 5 oerhört förlåtande, man vill och vågar verkligen trycka på rejält.

Total: 17/20 

Här är årets 9 hetaste drivers

TaylorMade M1

PRIS: 5 999 kr.


LOFT: 8,5, 9,5, 10,5 och 12.

JUSTERBARHET: ja, loft (4 grader) och två viktskenor (10 gram fram-bak och 15 gram tå- häl) för att justera bollflykten i höjd- och sidled.

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,5 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: för varje viktbesparing taylorMades ingenjörer hittat i kronan, tillverkad av kolfiber, har de utnyttjat den frigjorda vikten för att möjliggöra maximal tyngdpunktsjuste- ring med 10- och 15-gramsvikter i skenorna.

SÅ GICK PANELSNACKET

“Träffkänslan är väldigt solid. Som att jag klipper till bollen med en slägga. säg vad du vill om utseendet, i mina ögon är det riktigt fräckt!”

“Skillnaderna på bollbanan är tydliga beroende på hur jag ställer in drivern. bollen startar ändå relativt högt men flykten känns spinnlös, vilket jag gillar att se.”

TRACKMAN

Ger överlag lägst spinntal av alla drivers i premiumklassen i standardläget, vilket dock kan påverkas en del genom att positionera om vikterna. För vissa spelare, generellt mer snabbsvingande sådana, är den längdmässiga prestandan högre än snittet. Vi märker mindre förlust i längd mellan bra och dåliga träffar än med föregångaren r15.

PLUS: Oändliga justeringsmöjligheter för att hitta rätt inställning. Dessutom mycket vikt (25 g) att flytta, ännu mer så om du väljer att sätta båda vikter i samma skena!

MINUS: Ganska givet va? Efter att ha vant oss vid att marknadens dyraste drivers kostar
 5 000 kronor måste vi nu hosta upp ytterligare en tusenlapp. Gulp!

Utseende: 4 färgsättningen på kronan delar lägren, men klar premiumkänsla.
Träffkänsla:
5 solid, kom- pakt känsla. Väldigt distinkt och skönt.
Ljud:
4,5 Mycket bra, behagligt ljud, matigare än M2.
Spelbarhet: 3,5 Verkar vara något mer svårhanterad än snittet för spelare med högre handicap.

Total: 17/20 

Här är årets 9 hetaste drivers

TaylorMade M2

PRIS: 3 999 kr.


LOFT: 9,5, 10,5 och 12.


JUSTERBARHET: ja: (4 grader).

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,75/44,5 tum.

SVENSK GOLF SÄGER: teknologin i kronan är densamma som i storebror M1, med ett lättviktigt kolfibermaterial som sparar vikt. Den vikten har – ovanligt nog för att vara taylorMade – placerats längre bakåt för att göra klubban mer förlåtande.

SÅ GICK PANELSNACKET

“Wow, snacka om att jag vågade gå på bollen med den här drivern. resultatet blev allt som oftast en hög bollbana som flög i evigheter. Precis lagom mycket spinn för mig.”

“Efter att ha stämt av mina TrackMan-siffror känns det här som en ping G-driver i TaylorMade-kostym. Så förlåtande är den i mina, emellanåt ganska bångstyriga, händer. Känns dock inte alls lika solid i träffen som M1, kanske en effekt av det lättare klubbhuvudet.”

TRACKMAN SÄGER

Högre utgångsvinkel än genomsnittet, men också lägre spinntal. Den mycket åtråvärda kombinationen som gör att flera i testpanelen slår långt med den här drivern. Även när vi jämför snittlängd och inkluderar ett par sämre bollträffar står sig M2 väldigt bra i klassen vilket tyder på att den är förlåtande.

PLUS: Delar mycket teknologi med sitt 2 000 kronor dyrare syskon. Men M2 har fortfarande lika många custom-skaft (24) att välja bland som M1 utan extra kostnad. Bra!

MINUS: Tyvärr upplever vi inte samma klassledande träffkänsla med M2 som vi gör med M1. Synd!

BETYG

Utseende: 4 se vad vi skrev på M1.
Träffkänsla: 3,5 lite “plastigare” än M1. Möjligen det lättare huvudet som gör att den inte känns lika solid i träffen.
Ljud: 4 bra ljud i träffen, kraftfullt men ändå precis lagom.
Spelbarhet: 5 Ihop med ping G är taylorMade M2 premiumklassens mest lättspelade och förlåtande driver.

Total: 16,5/20 

Här är årets 9 hetaste drivers

Wilson FG Tour F5

PRIS: 3 999 kr.

LOFT: 9 och 10,5.

JUSTERBARHET: ja, loft (-1/+2 grader), utbyt- bar vikt i sulan (3, 7 eller 11 gram tung).

STANDARDSKAFTLÄNGD: 45,75 tum.

SVENSK GOLF SÄGER:En Wilson-driver som inte primärt tar sikte på spelare med högre handicap och lägre svinghastigheter. Här har ingenjörerna flyttat vikten framåt i huvudet för att sänka spinntalen – en nyckel för att vissa spelare ska åstadkomma en effektivare bollflykt.

SÅ GICK PANELSNACKET

“Ljudet är ganska högt, nästan lite ihåligt, men annars gillar jag känslan som jag får när jag sätter ner f5-drivern bakom bollen. Formen på huvudet är fin, finishen stilig.”

“Träffkänslan något hård och stum och jag har vissa besvär att känna var på huvudet jag träffar men prestandamässigt får jag väldigt fin bollflykt med den här drivern.”

TRACKMAN SÄGER

För de flesta är spinntalen precis i linje med snittet i klassen. Utgångsvinkeln är något högre och bollflykten som helhet också lite högre än genomsnittet. Ger för ett par testare något längre carry än snittet, men tappar lite rull på köpet. Verkar varken gå längst eller kortast, men levererar väldigt konsekventa resultat.

PLUS: Kul att Wilson presenterar ett vettigt alternativ som riktar sig till den duktigare golfaren och faktiskt känns just premium.

MINUS: Den utbytbara vikten är användbar för att anpassa svingvikten, men ytterligare något hål att sätta skruven i hade inte skadat för att ge möjlighet att justera tyngdpunkten

Utseende: 4 fin klassisk form, sticker inte iväg åt något håll.

Träffkänsla: 3,5 lite stum och livlös i träffen.
Ljud: 3,5 relativt högt, klingande ljud. Men det irriterar inte.

Spelbarhet: 4 Inte så superenkel och snäll som du är van vid från Wilson, men presterar konsekvent.

Total: 15/20 


Text: Martin Strömberg • 2016-03-15
ArtiklarCallawayCobra/PumaDriversNikePingTaylorMadeTestUtrustningWilson
Scroll to Top