”… varför har jag bara handske på en hand egentligen?” Genrebild: Getty Images

10 saker som bara golfspelare förstår

Det är svårt att få någon som inte spelar golf att förstå att man inte är galen – utan bara en golfspelare.

Text: Svensk Golf • 2023-11-28 Uppdaterad 2023-11-28

Alla sporter och fritidssysselsättningar har sina egenheter, regler och hemliga handskakningar som är svåra för de oinvigda att få grepp om. Ishockeyn har sina tillsynes bortkastade puckar in i offensiv zon och bowlingen sin bakvända high-five medan basket och handboll turas om att äga förstaplatsen över vad som verkar räknas som foul respektive gult kort. Rugby och Amerikansk fotboll har sina regler som ingen normalt funtad människa förstår sig på direkt från början. För att inte tala om baseboll och cricket…
Golf har också en hel del saker som utomstående har svårt att köpa när de hör talas om dem. Exempelvis vad som händer när en boll försvinner. Men golf bjuder inte bara på vissa obegripliga regler utan också en mängd märkliga beteenden och egendomliga företeelser.    

1. Varför bara golfhandske på ena handen?

Det finns undantag på hobby- och elitnivå. Men den stora majoriteten har bara handske på en av händerna och oftast på den som är närmast hålet. Den utomstående kan ana att det handlar om att kunna hålla i klubban bättre, men blir inte klok på varför båda händerna inte är skinnbeklädda ute på banan eller rangen.

2. 14 klubbor och skillnaden på dem

Det är bara golfspelare som har full förståelse för att discgolfare bär runt på ryggsäckar fyllda med frisb… discar i skogen.
Den som varken pysslar med golf eller discgolf har väldigt svårt att ta detta på allvar.
Puttern känns igen från mini… bangolf. Drivern verkar dock vara the go to club för alla slag. Åtminstone om man frågar ickegolfaren. ”Om den går längst, varför har du då resten?”

3. … vad menar du? Vadå svårare att slå driver utan peg!?!?

När ickegolfarna fått klart för sig att drivern är klubban man slår längst golfslag med, så omkullkastas denna teori vid nästa slag när de blir varse om att drivern gjort sitt och att den maximalt kommer användas 14 gånger under ronden.
Alla golfspelare förstår efter första försöket att driver off the deck (alltså opeggad) kräver mer talang än de allra flesta golfspelare besitter. Den här informationen är rena grekiskan för ickegolfare.

4. Provsving

Oavsett om det är en full sving eller några märkliga Norén-drillar på kvantfysiknivå så framstår dessa förberedelser som ren galenskap för ickegolfare. De har aldrig sett Messi övningssparka bredvid bollen eller Kenneth Kennholt stå och torrskjuta slagskott i luften. 

5. Varför gjorde inte Tiger HIO?

Att få bollen i hål på ett slag jämförs med spik på sista i bangolf eller på sin höjd bulls eye i dart. Så ska det vara, tycker ickegolfaren och förstår inte varför golfspelarna i soffan gör high fives när Tiger träffar green på Augustas tolva och därmed inte kommer göra bogey.

6. Ingen golfbana är den andra lik

Tennisbanor, basketplaner, avstånd till darttavlan med mera. Många idrotter har bestämda grunder att stå på. Ickegolfare har ofta svårt att förstå att golfbanor inte bara huserar i olika landskapsområden och miljöer utan också skiljer sig i utformning, karaktär och längd. I orientering och skidåkning är skogarna och backarna olika men avstånden är alltid samma – fem mil, 10 kilometer etc. Och avståndet till tavlan i skidskytte ändras inte.
När golfspelarkompisen berättar att just det här par 4-hålet kan Åberg nå på ett slag… ja, då börjar det brinna i huvudet på ickegolfaren som fortfarande försöker samla tankarna från föregående hål då Åberg hade ”mindre klubba in på två på den här parfemman än han hade på åttan som var ett par 4.”

7. ”Så du är missnöjd med din bogey”

HIO, albatross, eagle, birdie och par. De här fem räknar ickegolfaren till fullt möjliga utfall, för alla och på alla hål. Eftersom par slarvigt förklarats med ”vad som förväntas” (och oftast före handicapsystemet gåtts igenom) så likställs bogey med att missa tavlan i dart och sätta ett bowlingklot i rännan. 

8. Alla missade puttar är dåliga puttar, menar ickegolfaren

TV-sändningar från The Open eller The Masters brukar vara mångas första möte med golf. Spelet förklaras snabbt av den golfande kompisen och när birdie har fastställts som spelarnas primära mål så blir ickegolfaren gravt besviken när Stenson missar sin birdieputt från 25 meter på Royal Troon. Ja, eller när Jon Rahm inte får grepp om den otänkbaraste av otänkbara linjer på Augusta Nationals nionde green. 

9. Ingen putt är rak

Efter att Rahm missat den där aviga nedförsputten från tre meter och ickegolfaren avfärdat honom som värdelös, så försöker golfspelaren förklara att alla puttar har någon form av lutning i sig och att puttning i golf inte är i närheten av bangolf (även om golfspelare kan lära sig mycket av bangolfare). Den här informationen vill inte ickegolfaren veta av och slänger in en protest där golfgreenens unduleringar framhävs som totalt onödiga och diskussionen kan sedan sväva iväg till filosofiska resonemang om rättvisa kontra tur kontra skicklighet. ”Det är ju som om Sotomayor skulle sätta darr på ribban precis när Stefan Holm ticsat klart och börjat sin ansats!”

10.  Bra bollträff är ofta bättre än snabb klubba

Ju mer insatt golfspelaren är, desto krångligare blir ofta den här diskussionen med en ickegolfare.

Den som inte spelar golf har ofta grundläggande kunskaper om fysik, och om dessa överträffar golfspelarens är det bäddat för katastrof. 

Även efter att ickegolfaren fått den bra bollträffen förklarad för sig (detta kan göras utan att blanda in begrepp som MOI, mph, rpm, spinloft, attackvinkel med mera)… så återvänder ofta ickegolfaren till sin utgångspunkt: ”Då har jag ju rätt! Ju högre hastighet, desto längre slag. Alltså är det lika bra att ta i för kung och fosterland!”

BONUS

Det är svårare att slå ur sand, men proffsen är väldigt skickliga på detta

Själva förekomsten av bunkrar och vattenhinder känns som sandlådeverksamhet för ickegolfare. Att förklara bunkerslag för dem är heller inget som rekommenderas. Det är som upplagt för en tråkig stund som i värsta fall slutar med att vänskapsrelationer omvärderas och strukna namn ur telefonens kontaktlista.

I bästa fall nås koncensus i att sand är elakt och att gräs i jämförelse är ett mycket hjälpsamt underlag. Det är då diskussionen leder in på varför proffs hellre hamnar i sand än i högt gräs. Här gäller det som golfspelare att dels ha kunskap, dels förmedla dessa kunskaper så enkelt som möjligt. Det här misslyckas så klart alltid och efter ett par turer landar ickegolfaren i en bestämd uppfattning att bunkrar är ett totalt onödigt hinder eftersom det inte verkar vara ett hinder. Golfspelaren har några argument kvar som kanske skulle få ickegolfaren att tänka om… men väljer att hålla på dem till nästa gång.     


Text: Svensk Golf • 2023-11-28
19:e hålet19:e håletGolflistaLista
Rulla till toppen