5de36569e8154

19:e hålet

När Jon Rahm hade 15 klubbor i bagen på Lidingö GK

10–14 juli 2012 stod Lidingö GK utanför Stockholm som värd för European Boys' Team Championship. Med i Spaniens lag fanns en viss… Jon Rahm.

Text: CM Hellsten • 2019-11-05

10 november fyller Jon Rahm 25 år. Han blev proffs 2016 och slog igenom med dunder och brak 2017 när han tog sina första segrar på såväl European Tour som amerikanska PGA.

Så här långt har det blivit åtta triumfer – fem på ET och tre på PGA Tour – och spanjoren är rankad som världsfemma.

Nu backar vi dock bandet till 2012 när Jon Rahm representerade hemlandet i lag-EM för amatörer.
Åke Envang – mannen som har spelat Sveriges alla 568-banor – fungerade då som starter under mästerskapet på Lidingö.

Svensk Golf Podcast: Han har spelat 568 (!) svenska golfbanor

I en krönika på Lidingös hemsida skriver Åke Envang så här:
Under fredagen öppnade sig himlen över Lidingö. Tävlingen fick avbrytas men kunde återupptas vid 18-tiden. Det sena klockslaget ansågs inte vara något problem. Så här års spelar vi som bekant fram till 21:30. Det spanska laget hade begränsade framgångar och förlorade fredagsmatchen mot Nederländerna. När Jon på hotellet skulle ta ut sina klubbor för torkning upptäckte han till sin fasa att antalet var 15 d v s en för mycket! Efter en stunds – får vi anta – svettigt betänkande och rådgörande med rumskompisen enades man om att kontakta den spanska kaptenen och berätta för honom, som i sin tur omedelbart anmälde fadäsen till tävlingens Tournament Director Thorsten Hellmark från Örebro. Thorsten som hade hunnit gå och lägga sig bytte snabbt pyjamasen till lämpliga kläder och sammankallade tävlingsledningen. Som tur var bodde alla spelare och lagkaptener på samma hotell. Berörda lidingöbor tog sig snarast till hotellet. Ca 02:00 var beslutet fattat och offentliggjort.

TV: Rahm & Palmer firade med godisregn

I EM straffades laget och inte den enskilde spelaren. För Spanien blev konsekvensen att de missade A-slutspelet och medaljstriden.
Så här skriver Åke Envang:
“Resten av tävlingen och alla diskussioner kom nu att handla om Spanien och deras ytterst sportsliga agerande. I sitt avslutningstal hyllade presidenten för Européen Golf Association Antti Peltonen det spanska laget, vilket rev ned välförtjänta applåder

I Svensk Golf Podcast berättar Åke Envang om några av de 568 svenska golfbanor som han har spelat.
Hur ofta tänker du tillbaka på den där incidenten under EM?
– Varje gång jag ser Jon Rahm på TV. Jag vill betitla honom som hedersman.Text: CM Hellsten • 2019-11-05
19:e hålet19:e håletJon RahmLidingö GKSvenska banor
Scroll to Top