Golfpride Reverse Taper rullas ut på tourerna under våren till de som är sugna, då Golfpride inte skriver sponsringskontrakt med spelare.

Utrustning

Testat: Golf Pride Reverse Taper

Världens största grepptilverkare vill förbättra händernas roll i puttningen.

Text: Eric Franzén • 2024-03-04 Uppdaterad 2024-03-04

Utbudet av puttergrepp har ökat markant sedan början av 2000-talet, och inkluderar allt från de traditionella pistolgreppen som använts av Tiger Woods, Ben Crenshaw och en mängd andra spelare, till bastanta SuperStroke-varianter och den 15-tum långa motbalanserade Winn-modellen som Victor Hovland använder. Världens största tillverkare av golfgrepp, det amerikanska företaget Golfpride, har dock suttit relativt stilla i båten och främst satsat på konventionella varianter.
Fram till nu.
Denna vecka får nya konceptet Golfpride Reverse Taper officiell premiär i Europa.

Reverse Taper, vad tusan innebär det? Jo, vi pratar om ett avlångt puttergrepp där den nedre delen, där den nedre handen placeras, har designats med en bredare tjocklek. Konceptet bottnar i att våra händer har olika roller under puttingrörelsen, och detta ska förstärkas genom utformningen av Reverse Taper-greppet.
Den smalare övre halvan är tänkt att öka stabiliteten i rörelsen genom att tydligt ankra den övre handen, medan den bredare nedre halvan minskar anspänningen i den andra handen för att ge en mjukare acceleration genom rörelsen.

Golfpride har testat hundratals olika prototyper på olika spelare för att komma fram till den skarpa version vi nu provar – som enligt företaget oftare ska ge ett mer neutralt blad i träffen än vad ett grepp med konventionell tjocklek gör.

Första intrycket av Golfpride Reverse Taper: Greppet ger inledningsvis en ganska mjuk och tilltalande responsiv känsla. Detta kan förklaras av det i grunden formbara polyuretanmaterialet som övervägande använts. Det visuella tvådelade färgmönstret och greppets textur gör att du intuitivt förstår hur händerna ska placeras.

Hur presterar det: De första minuterna med Reverse Taper präglas av en något annorlunda, men inte obehaglig känsla. Greppet har monterats på modellen Ping Anser 2D, som oftast har använts i bagen under säsongen, för att inte puttern i sig ska utgöra någon distraktion. Efter cirka 30 puttar av varierande längd känner sig händerna helt bekväma med den uppdelade tjockleken. Vid de olika puttningsstationerna som har ställts upp på greenen för bollstart och längdkontroll, märks ett varierande resultat, vilket indikerar att välkända sorgliga brister och tendenser i den egna tekniken inte helt elimineras genom Reverse Taper. Nåja, den mest påtagliga effekten märks i tempot som successivt antar en något mjukare och jämnare skepnad än normalt. Känslan när den nedre handen verkligen tillåts att vila på den tjockare delen är tydligt positiv och skapar en känsla av stabilitet i rörelsen under testpasset.

Vad gillar vi med greppet: Att händerna intuitivt hittar sin plats på båda delarna av greppet är ett plus för designen i sig. Materialets lite klibbiga och mjuka känsla, som avlägset kan liknas med att ha ett nytt TourVelvet-grepp i handen, är riktigt njutbar tillsammans med den tydliga textur som ytans subtila dimplemönster medför. Efter testpasset och två efterföljande rundor på hyfsat snabba greener är vi försiktigt positiva till hur greppets utformning eventuellt påverkar händernas spänning, men behöver också ytterligare tid för att verkligen säkerställa effekterna på puttningen i sig.

Vilka eventuella frågetecken dyker upp: Kommer texturen samt den lagom mjuka känslan att kunna bevaras över tid? Med tanke på det slitage som obevekligen uppstår för någon som spelar många rundor, och sannolikt greppar Reverse Taper med halvsvettiga händer under de varmaste sommardagarna?

Fakta Golfpride Reverse Taper
Pris: 320 – 390 kronor.
Kommer i tre olika utföranden:
Round (allroundmodell), Pistol (rekommenderas för left-hand-low-grepp) och Flat (främst för palm-to-palm stroke).
Vikt: 70 – 64 gr.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-03-04
UtrustningPuttersUtrustning
Scroll to Top