Callaway Paradym Ai Smoke Triple Diamond.

Utrustningstest

Drivertest 2024 – Tourdrivers

Höga bollhastigheter, mycket kontroll, kompaktare huvuden och inte lika förlåtande vid träffar utanför mitten.

Text: Svensk Golf • 2024-02-05 Uppdaterad 2024-02-05

Här samlas modellerna som generellt ger en bollflykt med något lägre utgångsvinkel och mindre spinn. Har du bra fart i klubbhuvudet (en bit över 100 mph och uppåt) samt en relativt konstant bollträff kan detta vara huvuden som hjälper dig att pressa fram de sista procenten från tee. Detta är drivers som vi ofta ser i tourspelarnas bagar, men där vår bedömningsgrund utgår från hur den något bättre klubbgolfaren kan ta till sig egenskaperna och utvecklas med modellen på längre sikt. Träffkänslan får gärna innehålla en högre grad av ärlig och precis respons, samtidigt som det inte är fel att få lite hjälp med bollhastigheten och spinntalen när vi dansar utanför den absoluta mittpunkten. Räkna ändå kallt med att du kommer att straffas längd- och riktningsmässigt vid mindre lyckade slag, samtidigt som det finns mycket att hämta under ronderna där svingen verkligen sitter.

TOPPVAL TOTALT, LÄNGD OCH KONTROLL:

Callaway Paradym Ai Smoke Triple Diamond

Pris: 6 799 kr.
Loft: 8, 9 och 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Den andra generationen av Paradym-drivers kommer med ett uppdaterat kolfiberchassi, som nu är 15 procent lättare. Denna modell har en flyttbar 14-gramsvikt som kan minska ytterligare spinn från bollflykten vid behov. Men det är framför allt uppdateringen av Callaways Aidesignade träffyta som är den stora grejen, vilken här optimerats för spelare med ett neutralt spår och en mer konstant träffbild.

Svensk Golf säger: Huvudets kompakta och avskalade framtoning framför bollen tilltalar merparten av panelen. De uppmätta siffrorna och bollflykten fortsätter också på denna inslagna väg. Det här är ett huvud som levererar riktigt fin längd, utan att bli riktigt svårbemästrat. Den lägre utgångsvinkeln och relativt tajta spinntalen är också helt i linje med vad som förväntas från en driver av denna typ, tillsammans med den responsiva och matiga träffkänslan som framträder.

För vem: Även om detta är en av årets mer välkomnande lågspinnsmodeller måste farten och en hyfsad bollträff finnas där, annars blir det lite för tufft i längden.

Plus:
→ Kraftfull bollflykt som ger bra längd.
→ Kompakt huvud med fin träffkänsla.

Minus:
→ Saknar siktmärke på toppen, likt tidigare TD-versioner, vilket stör ett fåtal i panelen.

Cobra Darkspeed LS

Pris: 5 999 kr.
Loft: 8, 9 och 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

”ETT RIKTIGT FINT HUVUD ATT TITTA NER PÅ, SOM LEVERERAR I TRÄFFEN.”

Ola Borggren, hcp 9, om Darkspeed LS

LS-modellen har Darkspeed-seriens mest aerodynamiskt präglade huvud. Den kommer med tre flyttbara vikter på tolv samt tre gram, som placerats långt fram mot häl och tå samt i huvudets bakparti, och kan förändra flyktens egenskaper. Rent tekniskt har den interna viktstrukturen (PWR-bridge) utökats något efter att kolfiberkronan gjorts 30 procent tunnare jämfört med fjolårets Aerojet.

Svensk Golf säger: Huvudets mattsvarta och kompakta profil hyllas unisont av panelen. Den aerodynamiska designen sätter avtryck på klubbhuvudets hastighet, där några av testets högsta värden registreras, medan bollhastigheten rör sig i tätskiktet utan att särskilja sig från konkurrenterna. Panelen anser att modellen har den bästa träffkänslan av Darkspeed-seriens huvuden.

För vem: Spelaren som har mycket fart, men inte den allra mest exakta bollträffen, får någon grad av utökat svängrum här.

Plus:
→ Lurar runt toppskiktet när det gäller längd och kontroll.
→ Priset ligger någon tusenlapp under merparten av konkurrenterna.

Minus:
→ Vill du kapa spinn, men inte har rätt grad av fart så blir det tufft.

Mizuno ST-G

Pris: 6 999 kr.
Loft: 9,5 och 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

”JÄTTETREVLIG PROFIL PÅ HUVUDET. PRECIS VAD JAG GILLAR!”

Jonas Fahlman, hcp 1, om ST-G

En tourorienterad modell där huvudet har en kompakt profil på endast 440 cc och kommer med stora justeringsmöjligheter för flykt och spinntal – genom undersidans två spår med skjutbara vikter. Har en nyutvecklad träffyta i betatitan som har banat väg för en mer komplex underliggande design med varierande tjocklek.

Svensk Golf säger: En mjuk, responsiv och distinkt kraftfull träffkänsla sprids genom kroppen när vi slutligen hittar in till träffytans mitt. ST-G har ett ljuvligt huvud, när den väl behärskas. Det här är nämligen inte kategorins enklaste modell. När de rejält tilltagna justeringsmöjligheterna synas påverkas spinntalen kännbart, inom spannet 400 rpm, samtidigt som missarna börjar kosta duktigt både i längd och riktning.

För vem: Spelaren med fart och centrerad bollträff som vill uppnå full kontroll över sin bollflykt.

Plus:
→ Riktigt skön träffkänsla.
→ Väldigt stora justeringsmöjligheter.

Minus:
→ Kräver stundtals mycket av spelaren.

TOPPVAL TRÄFFKÄNSLA:

TaylorMade Qi10 LS

Pris: 7 299 kr.
Loft: 8, 9,5 och 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Bygger på samma grundkonstruktion som övriga modeller i Qi10-serien, men med ett tydligare fokus på att ge lägre spinn. Huvudet har följaktligen en något kompaktare profil och mer vikt positionerad mot den främre delen. Qi10 LS kommer också med en delvis dold skjutbar vikt på 18 gram undertill, vilket gör att tyngdpunkten kan flyttas ännu mer framåt i huvudet om ytterligare spinn önskas kapas.

Svensk Golf säger: Den tredje generationen av träffytan i kolfiber ger tveklöst en stark flykt med fin skjuts i bollen. Har tagit ett kliv framåt jämfört med Stealth 2 plus utan att tumma på det lägre spinnfönster som eftersöks. Bra värden vid träffar mot tå eller häl där siffrorna hålls uppe och tyglar de värsta släppen något.

För vem: Om farten och höjden redan finns där kan Qi10 hjälpa dig att nå nästa växel, inte minst genom möjligheten att justera flykten med den nydesignade viktskenan.

Plus:
→ Ännu en lågspinnsdriver från TaylorMade som är riktigt kul att trycka på med.
→ Kraftfull och medryckande träffkänsla.

Minus:
→ Spinn, bollhastighet och längd skiljer sig inte rejält från standardmodellen Qi10.

BETYG TOURDRIVERS

Totalt

→ Callaway Paradym Ai Smoke TD ………….. 27,1
→ Cobra Darkspeed L …………………………….26,8
→ TaylorMade Qi10 LS ……………………………26,8
→ Mizuno ST-G ……………………………………..26,2

Längd

→ Callaway Paradym Ai Smoke TD ……………9,8
→ Cobra Darkspeed LS …………………………… 9,7
→ TaylorMade Qi10 LS …………………………….. 9,7
→ Mizuno ST-G ……………………………………….9,4

Kontroll

→ Callaway Paradym Ai Smoke TD …………….7,7
→ Cobra Darkspeed LS …………………………… 7,4
→ TaylorMade Qi10 LS …………………………….. 7,3
→ Mizuno ST-G ……………………………………….. 7,1

Träffkänsla

→ TaylorMade Qi10 LS ……………………………..9,8
→ Cobra Darkspeed LS …………………………… 9,7
→ Mizuno ST-G ………………………………………. 9,7
→ Callaway Paradym Ai Smoke …………………9,6

Drivertest 2024:


Text: Svensk Golf • 2024-02-05
UtrustningDrivertest 2024Lågspinnande driversTourdriversUtrustning
Rulla till toppen