Ping G430 Max 10K.

Utrustningstest

Drivertest 2024 – Förlåtande

Stora hjälpande klubbhuvuden som spelas av många och kännetecknas av bibehållen bollhastighet vid träffar utanför mitten.

Text: Svensk Golf • 2024-02-05 Uppdaterad 2024-02-05

Detta är kategorin av drivers som många medelgolfare förlitar sig på. Dessa driverhuvuden har ofta en något större och utdragen profil, med en tyngdpunkt som är placerad långt ned i den bakre delen för att hjälpa med stabilitet och höjd. Modellerna är skapade för att ge en neutral eller lätt drawpräglad bollflykt. Träffytorna är utformade för att hålla uppe bollhastigheten och kontrollera mängden av spinn när vi träffar utanför huvudets mittpunkt. Några av modellerna i kategorin kan ge ganska låga spinntal, vilket innebär att den drawviktade versionen istället kan passa bättre för vissa spelare. När förlåtande modeller testas tittar vi extra noga på vilken hjälp de ger oss med stabilare snittvärden kopplade till riktning och längd.

Callaway Paradym Ai Smoke Max

Pris: 6 799 kr.
Loft: 9, 10,5 och 12.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Andra generationen av Paradym-linjen visar upp ett uppdaterat och 15 procent lättare kolfiberchassi. Standardmodellen fortsätter på den inslagna vägen med tonvikt på att frambringa en hög grad av stabilitet. Serien fokuserar mycket på de AI-designade träffytorna, som baseras på en stor mängd insamlad data om olika spelares övergripande tendenser kring svingrörelsen och deras träffmönster. AI Smoke MAX har därför en träffyta som främst är utformad för dem med ett svingspår som är aningen utifrån och in, samt med en lätt uppåtgående attackvinkel.

Svensk Golf säger: Har en något mer utdragen profil på huvudet än fjolårets Paradym, vilket inte stör ögat på något sätt bakom bollen. Den befinner sig i det högre skiktet när det gäller bollhastighet och längd, men imponerar främst med den jämnhet som visas upp i panelens siffror – med hänsyn till hur träffytan effektivt mildrar följderna av de mer svajiga slagen. Träffkänslan uppfattas som något mindre distinkt än den ursprungliga Paradym av vissa i panelen, men åtföljs av ett dämpat och explosivt ljud.

För vem: Spelare med medelgod hastighet som välkomnar en milt drawfärgad bollflykt, vilken kan förstärkas genom viktskenan. Ja, och som vill ha en driver där missarna kan bli någon grad mer förutsägbara.

Plus:
→ Fart och förlåtande egenskaper i
väl avvägd balans.
→ Det enda huvudet i nya Paradym-
linjen med justerbar viktskena.

Minus:
→ Undersidans rökfärgade kolfibermönster
utgör en tydlig vattendelare.

Cobra Darkspeed X

Pris: 5 999 kr.
Loft: 8, 9 och 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

”DET KÄNNS SOM ATT JAG FÅR UT PRECIS ALLT AV SLAGEN MED DEN HÄR KLUBBAN.”

Linn Andersson, hcp 1, om Darkspeed X

Nya driverserien från Cobra är en vidareutveckling av grundteknologin från fjolårets Aerojet. Rent tekniskt har den interna viktstrukturen (PWR-bridge) utökats efter att kolfiberkronan gjorts 30 procent tunnare och placerats lägre i huvudets främre del, utan att vara fäst vid sulan. Den L-formade PWRSHELL- designen finns också kvar, vilken ger den nedre delen av träffytan en något större trampolineffekt. Cobras H.O.T. Face Technology tillämpas också på träffytans baksida, vilket har resulterat i en design med varierande tjocklek för att minska avvikelser i spinn- och bollhastighet vid träffar utanför huvudets absoluta mitt.

Svensk Golf säger: Darkspeedfamiljens standardmodell är en medryckande skapelse, där den sobert dämpade och matiga träffkänslan går hem i panelen. Den ger något lägre spinn än motsvarande modell i Aerojet-serien och kan prestera riktigt vassa längder när träffen sitter i mitten. Den är inte svårspelad på något sätt, men framstår samtidigt inte som kategorins allra vänligaste huvud när träffarna rör sig ut mot tå- eller hälpartiet. Detta bevisar dock att Cobra har lyckats dra isär modellerna mer och verkligen placerar X i mitten av Max- och LS-modellerna.

För vem: Medelgolfaren som inte har den allra lägsta farten i klubbhuvudet eller mest vildsinta sliceskruven kan få ut mycket av denna modell.

Plus:
→ Tar rygg på tätskiktet i kategorin rent längdmässigt.
→ Träffkänslan hör till det allra bästa som Cobra serverat.

Minus:
→ Många missar nog tyvärr att verkligen utnyttja det flyttbara viktsystemet till sin fördel.

Cleveland Launcher XL 2

Pris: 5 499 kr.
Loft: 9, 19,5 och 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

”ETT KLART STEG FRAMÅT FÖR LAUNCHERSERIEN.”

Olof Åsgård, hcp 10, om Launcher XL 2

Andra generationen av Clevelands spelvänliga driverlinje bjuder på en ganska omfattande uppdatering av huvudets konstruktion och teknologi. Den AI-designade träffytan ger hjälp att hålla hastigheten och spinntalen på hanterbara nivåer vid träffar utanför mittpunkten. Förändringarna av viktfördelningen har också ökat huvudets stabilitet markant, vilket enligt Clevelands uppgifter innebär att modellen har uppmätt de högsta MOI-talen någonsin för en driver från bolaget.

Svensk Golf säger: Det är ett förtroendeingivande huvud med en tilltalande profil som reser sig upp bakom bollen. När merparten av dagens drivers inkluderar kolfiber i konstruktionen sticker givetvis detta titanhuvud ut från mängden med tanke på det högre ljudet som ekar i rummet vid träffen. Värdena överraskar dock positivt. Modellen ger en stark totallängd, och med de lägre spinntalen i flykten rullar bollen ut rejält – samtidigt som en påtaglig grad av stabilitet framträder. Sett till priset ger Launcher XL 2 mycket driver för pengarna.

För vem: Medelgolfare som gärna vill ha lite hjälp med längd och stabilitet. För många kan detta bli en instegsmodell som går att utvecklas med.

Plus:
→ Levererar bra värden sett till längd.
→ Snygg form på huvudet.

Minus:
→ Det höga ljudet i träffen smeker inte direkt trumhinnorna.

Mizuno ST-Max 230

Pris: 6 195 kr.
Loft: 9,5, 10,5 och 12.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

”JÄTTESKÖN TRÄFFKÄNSLA. VÄLDIGT MJUK. EN FAVORIT!”

Linn Andersson, hcp 1, om ST-Max 230

Mizuno utökar nu fjolårets ST-230-linje med seriens mest förlåtande modell. ST-Max har ett något större och mer utdraget huvud där en bred vikt på 54 g skruvats på plats i bakpartiet, i syfte att säkra en hög grad av stabilitet. Vid sidan av modellens höga MOI-värden strävar man också efter att stärka bollhastigheten med en uppdaterad version av Coretech Chamber-lösningen, där kanalen med en ingjuten vikt har utökats i storlek och placerats ännu närmare träffytan.

Svensk Golf säger: Jodå, det här är ST-linjens mest välkomnande driver hittills. Tar inte täten rent längdmässigt i panelens händer, men övertygar med mycket konstanta värden och ett allmänt stabilt intryck. Det som verkligen triggar köpimpulsen är huvudets sköna träffkänsla. Denna är mjuk och responsiv, men samtidigt också tydligt distinkt. Dessutom har Mizuno framgångsrikt dämpat den något utdragna profilen på huvudet rent visuellt, vars tidlösa framtoning bakom bollen uppskattas av många i panelen.

För vem: Medelgolfare och bättre spelare som prioriterar stabilitet och känsla.

Plus:
→ Utmärkt träffkänsla.
→ Ger mycket stabila värden och en pålitlig bollflykt.

Minus:
→ Den bastanta yta av svart pianolack, som inramar ett kolfiberparti uppe på kronan, landade inte helt väl hos alla i panelen.

TOPPVAL FÖRLÅTANDE:

PING G430 Max 10K

Pris: 7 495 kr.
Loft: 9, 10,5 och 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Här återanvänds väl valda delar av grundkonstruktionen hos fjolårets G430 Max, samtidigt som huvudet också har uppdaterats på ett antal punkter – i syfte att skapa Pings mest förlåtande driver någonsin med ett totalt MOI-värde över 10 000 g-cm2. Huvudets profil har modifierats för att utöka perimeterviktningen och rör sig nu med minsta tillåtna marginal inom USGA:s tillåtna mått. Den omslutande kolfiberkronan på toppen, som också finns i LST-modellen, har frigjort massa, vilken omfördelats i form av en fast bakvikt på 28 gram.

Svensk Golf säger: Stabiliteten är påtaglig när mätdatan granskas. Jo, det går givetvis att slå duktigt snett även med detta huvud, men spridningsradien hör till den minsta som uppmätts under årets test för majoriteten av panelen. Längdmässigt står sig också modellen bra och ger något lägre spinn än standardversionen av huvudet, vilket gör den intressant även för spelare med lite högre hastighet i klubbhuvudet. Huvudets maxat utdragna profil medför att ljudet vid träffen skruvas upp en aning, jämfört med övriga modeller i G430-linjen.

För vem: Spelare som lägger hög vikt vid stabilitet, och är beredda att betala för det. Prislappen är testets högsta.

Plus:
→ En av de allra stabilaste drivermodellerna på marknaden.
→ Ger mer längd än standardversionen av G430 Max.

Minus:
→ Aningen högre ljud i träffen än resten av G430-linjen.

TOPPVAL TOTALT:

TaylorMade Qi10 Max

Pris: 6 999 kr.
Loft: 9, 10,5 och 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

”FÖRLÅTANDE ÖVER HELA TRÄFFYTAN OCH GER ENORM HJÄLP. EN VINNARE!”

Olof Åsgård, hcp 10, om Qi10 Max

Qi10-seriens mest förlåtande driver, där huvudets stora och mer utdragna profil samt den nya infinity-kronan av kolfiber möjliggör att mer massa kunnat placeras längre från klubbhuvudets mitt. Detta ökar de MOIvänliga egenskaperna markant och skjuter upp det totala värdet över 10 000 g-cm2, vilket namnet syftar på. I likhet med övriga modeller har Qi10 Max-huvudet den tredje generationen av TaylorMades träffyta av kolfiber, vilken sägs ha förbättrad hållbarhet och har optimerats för att ge jämnare värden vid träffar utanför mittytan.

Svensk Golf säger: TaylorMade ger sig in i årets stora MOI-kamp med ett oväntat lyckat resultat, då fart i högre grad utgjorde Stealth-seriens signum. Den kraftfulla känslan i träffytan av kolfiber är också intakt i denna modell, men med en mycket förlåtande inramning och prestanda som skapar stort självförtroende när panelen svingar loss. Huvudets bakviktade karaktär ger höga spinntal om loftet och skaftet inte matchas rätt för spelaren. När dessa faktorer linjerar välkomnas också spelare med högre fart in i leken, vilket exempelvis resulterat i att Collin Morikawa har använt modellen på PGA Tour.

För vem: Kan ta plats i bred skara av spelares bagar, om rätt skaft och loft provats ut. För den med lägre hastighet finns en HL-version som ger hjälp med att skapa extra höjd och fart.

Plus:
→ En stabil och kraftfull bollflykt som drar åt det högre hållet.
→ Riktigt skön träffkänsla i hyperstabil förpackning.

Minus:
→ Träffkänslan kan ibland uppfattas som något diffus när avstickare mot häl- eller tåpartiet sker.

TOPPVAL LÄNGD OCH TRÄFFKÄNSLA:

TaylorMade Qi10

Pris: 6 999 kr.
Loft: 9, 10,5 och 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Standardmodellen i TaylorMades nya driverfamilj har inte lika utdragen profil som Qi10 Max samt ett något mindre MOIvärde – som dock ligger i samma trakter som deras mest förlåtande modell under fjolåret, Stealth 2 HD. Huvudet delar grundkonstruktion med övriga modeller i serien, där den nya infinity-kronan i kolfiber samt den tredje generationens träffyta i samma material hamnar i fokus.

Svensk Golf säger: Bakom bollen ger huvudet ett förtroendeingivande och nedtonat elegant intryck. Samtidigt är träffkänslan explosiv och matig, helt i linje med de andra två Qi10-modellerna. När vi sammanställer siffrorna för panelens slag med Qi10 är det dock slående hur nära LS-modellen spinntalen landar, vilket understryks av att Rory McIlroy valt att använda detta huvud på touren. Det som legitimerar modellens existens är dock att den är något mer förlåtande, sett till den grad av stabilitet som erbjuds. Inte minst vid en direkt jämförelse med fjolårets standardhuvud i Stealth 2-linjen.

För vem: Den som söker en något lägre bollbana än vad Qi10 Max ger. Även om den inte saknar hjälpande element är modellen mer krävande än sitt hyperförlåtande syskon.

Plus:
→ Bra bollhastighet och kraftfull
flykt.
→ Träffkänsla i toppklass.

Minus:
→ Spinntalen kan bli något låga för
vissa medelgolfare.

BETYG FÖRLÅTANDE

Totalt

→ TaylorMade Qi10 Max ………………………….. 28,6
→ PING G430 Max 10K ……………………………. 28,4
→ Callaway Paradym Ai-Smoke ……………….. 28,3
→ TaylorMade Qi10 …………………………………. 28,3
→ Cobra Darkspeed X ………………………………27,8
→ Mizuno ST-Max …………………………………….27,8
→ Cleveland Launcher XL 2 …………………….. 26,6

Längd

→ TaylorMade Qi10 …………………………………… 9,5
→ Callaway Ai Smoke Paradym Max …………… 9,4
→ Cobra Darkspeed X ………………………………. 9,3
→ PING G430 Max 10K ……………………………… 9,2
→ TaylorMade Qi10 Max …………………………….. 9,1
→ Cleveland Launcher XL 2 ………………………. 9,0
→ Mizuno ST-Max …………………………………….. 9,0

Förlåtande

→ PING G430 Max 10K ……………………………… 9,9
→ TaylorMade Qi10 Max ……………………………. 9,8
→ Callaway Paradym Ai Smoke Max …………… 9,4
→ Mizuno ST-Max …………………………………….. 9,2
→ TaylorMade Qi10 …………………………………… 9,0
→ Cobra Darkspeed X ………………………………. 9,0
→ Cleveland Launcher XL 2 …………………………. 8,8

Träffkänsla

→ TaylorMade Qi10 …………………………………… 9,8
→ TaylorMade Qi10 Max ……………………………..9,7
→ Mizuno ST-Max …………………………………….. 9,6
→ Callaway Paradym Ai-Smoke …………………. 9,5
→ Cobra Darkspeed X ………………………………. 9,5
→ PING G430 Max 10K ……………………………… 9,3
→ Cleveland Launcher XL 2 ………………………. 8,8

Drivertest 2024:


Text: Svensk Golf • 2024-02-05
UtrustningDrivertestDrivertest 2024Förlåtande driversUtrustning
Rulla till toppen