Nya SM10 kommer i tre olika finishalternativ: Tour Chrome, nya Nickel och Jet Black. Foto: Pressbilder

Lägre, spinnigare och med ökad kontroll

Progressiv positionering av tyngdpunkten väntar i nya Vokey SM10.

Text: Eric Franzén • 2024-01-22 Uppdaterad 2024-01-22

Bob Vokeys långa bana inom Acushnet-koncernen inleddes under 1990-talet då han var med i teamet som arbetade med Titleists populära drivermodell 975D. När Acushnet sedan ville skapa en ny wedgeserie intog kanadensaren en central roll i designarbetet. Vokey 200 Series lanserades år 1999. Fem år senare var Vokeys wedgar de mest spelade modellerna på PGA Tour. Den första inkarnationen av Spin Milled-linjen lanserades år 2007. En wedge-familj av klassisk bladtyp som nu har nått fram till årets Vokey SM10.

Den största nyheten i SM10 återfinns inuti huvudet där den progressiva och optimerade placeringen av tyngdpunkten ska medföra ökad kontroll av både längd och flykt. På huvuden med loft mellan 46 och 52 grader har tyngdpunkten placerats lägre för att skapa en mildare övergång från järnklubborna, samt också mer mot bladets mitt i syfte att eliminera påtaglig drawskruv samt skapa en mer solid känsla.

I lofter mellan 56 och 62 grader har tyngdpunkten istället flyttats mer uppåt och framåt i huvudet för att ge ett mer neutralt blad i träffen samt en lägre bollflykt.

Likt föregångaren SM9 har träffytan utrustats med TX9-skåror, som här anpassats för respektive loftspann. På wedgarna med starkare loft (46 till 54 grader) har skårorna blivit djupare och fått en tätare placering, medan skårorna på huvudena med högre loft (56-62 grader) har fått en grundare och bredare design. Mellan skårorna återfinns också en parallell mikrotextur för att öka spinn på icke-fulla slag.

Huvudenas profil varierar också inom de olika spannen av loft. På wedgarna med loft mellan 46 till 52 grader väntar ett något smalare huvud, med en rakare främre nederkant, medan loften mellan 56 till 62 har huvuden av något större profil samt en rundare främre kant som ska främja en mer mångsidig slagrepertoar.

Vokey SM10 kommer i 25 unika loft-, bounce- och sulslipningskombinationer, och finns ute i butik den åttonde mars. Pris: 2 199 kronor. SM10 kommer i tre olika finishalternativ: Tour Chrome, Jet Black samt nya Nickel. Standardskaft är Dynamic Gold S200.

De sex tillgängliga sulslipningarna är:

  • F: Full och mångsidig sula. Passar främst fulla slag och slag med rakt blad.
  • S: Full sula som smalnar av lite bakåt. Bra för neutrala och hårda underlag.
  • M: Avrundad sula. Främst för spelare som gillar att öppna och stänga bladet för att jobba fram slag runt green. Främjar spelare med flack och svepande svingrörelse.
  • D: Avrundad sula som passar spelare med brant svingrörelse och gillar att använda olika delar av träffytan.
  • K: Full och bred sula med mycket bounce samt påtagliga förlåtande egenskaper. Passar mjuka underlag.
  • T: Avrundad sula med smalare nederdel och aggressivt nedslipat häl- och tå-parti. Rekommenderas främst för banor med fastare underlag samt i bunkrar med lite sand.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-01-22
UtrustningTitleistUtrustningWedgar
Rulla till toppen