Darkspeed LS har den nya seriens mest utpräglade aerodynamiska design

Så blir Cobras nya Darkspeed-drivers

Max, X och LS-modeller redo att släppas loss i butikerna.

Text: Eric Franzén • 2024-01-11 Uppdaterad 2024-01-11

Redan i mitten av november fick golfvärlden en försmak av Cobras nya driverlinje när Rickie Fowler luftade lågspinnsmodellen under Shriners Children’s Open. När Darkspeed-familjen nu presenteras officiellt framträder tre olika huvuden som tar vid där fjolårets Aerojet-serie lämnade oss. Även om färgen och den visuella framtoningen skiljer sig åt, så dyker vissa delar från Aerojets konstruktion också upp hos Darkspeed-modellerna i vidareutvecklad form.

Från Cobras håll vill man gärna rikta strålkastarljuset mot Darkspeeds aerodynamiska egenskaper.

– Den aerodynamiska helheten i den nya Darkspeed-familjen av drivers är vår mest avancerade hittills. Vi fortsätter att driva aerodynamisk formgivning, massans parametrar och elasticitet framåt för att främja teknik och innovation, vilket ger golfspelare de mest avancerade och högpresterande klubborna möjligt, säger Mike Yagley, Vice President of Innovation, COBRA Golf.

Rent tekniskt har den interna viktstrukturen (PWR-bridge) utökats något efter att kolfiberkronan gjorts 30 procent tunnare. PWR-bridge-lösningen har placerats lågt i huvudets främre del utan att vara fäst vid sulan, vilket möjliggör att den nedre delen och träffytan kan flexa mer. Den L-formade PWRSHELL-designen finns också kvar, vilken ger den nedre delen av träffytan en något större trampolineffekt. Cobras välbekanta H.O.T. Face Technology tillämpas också på träffytans baksida, vilket resulterat i en design med varierande tjocklek som minskar avvikelser i spinn- och bollhastigheten vid träffar utanför huvudets absoluta mitt.

Darkspeed-serien bjuder på tre olika drivermodeller (pris: 6 000 kr), där de flyttbara vikterna ger spelaren utökade möjligheter att påverka bollflyktens egenskaper.

Darkspeed X fångar den bredaste skaran av spelare, med flyttbara vikter placerade längst bak och nära träffytan, vilket ger möjlighet att välja mellan en bollflykt med något lägre spinn eller ökad stabilitet.

Darkspeed Max är det mest förlåtande huvudet, där den bakre vikten på 12 gram och vikten på tre gram vid hälen skapar en klart drawfrämjande bollflykt. Den finns också i en dammodell med isblå detaljer.

Darkspeed LS har den mest utpräglade aerodynamiska designen. Den är skapad för att leverera en flykt med lägre spinn och utgångsvinkel till den bättre spelaren som har något mer hastighet i klubbhuvudet. Den har tre flyttbara vikter som placerats långt fram mot häl och tå samt i huvudets bakparti.

Missa inte vår intervju med Cobras produktguru Jose Miraflor, där han mer ingående visar upp de nya Darkspeed-modellerna.

Darkspeed-familjens fairwaywoods baseras på samma teknologiska plattform som drivermodellerna, med betoning på aerodynamisk design samt viktfördelningen och träffytornas utformning. Även här väntar tre olika modeller.  

Darkspeed X (Pris: 3 700 kr, loft:  15°, 16,5°, 18°, 21°) är det bredare alternativet där låg spinn och hög utgångsvinkel serveras i en relativt förlåtande förpackning.

Darkspeed Max (Pris: 3 700 kr, loft: 15,5°, 18,5°, 21,5°), handlar även i denna form om att erbjuda rejält med drawfrämjande hjälp till den som kämpar mot en bångstyrig slice.

Darkspeed LS  (Pris: 4 500 kr, loft: 13°), 14,5°, 17,5°), är utan omsvep riktad mot den bättre spelaren. Har en fade-främjande konstruktion i titanium där merparten av vikten positionerats för att tämja spintalen.

Darkspeed-linjens spelförbättrande järnmodell har tagit ett betydande steg framåt jämfört med föregående Aerojet-serien. Detta efter att Cobra valt att basera Darkspeed-järnen på en ihålig konstruktion, där hålrummet fyllts med en skumblandning som påverkar både ljud och träffkänsla. I järnen återfinns PWR-bridge-vikten nu baktill i huvudet, där den understödjer den flexande träffytan. Samtidigt har den vikt som frigjorts genom den ihåliga konstruktionen placerats lågt i det bakre partiet för att öka de förlåtande egenskaperna.

Järnen kommer också i dam- samt One Length-modeller. Pris: 8 500 kr för sex klubbor med stålskaft samt 9 500 kr för sex klubbor med grafitskaft.


Text: Eric Franzén • 2024-01-11
UtrustningCobra/PumaDriversFairwaywoodsJärnUtrustning
Rulla till toppen