LS, Max och standardhuvudet Qi10 är de tre modellerna i TaylorMades nya driverfamilj.

Sex frågor om TaylorMades nya driverserie

Maxad stabilitet väntar när ridån hissas upp för Qi10-familjen.

Text: Eric Franzén • 2024-01-09 Uppdaterad 2024-01-09

Redan i mitten av november stod det klart att TaylorMade satt punkt för den omtalade Stealth-serien. Detta efter att helt nya modellen Qi10 dök upp på USGA:s lista över godkända driver, några dagar innan Rory McIlroy satte lågspinnsversionen av huvudet i spel under DP World Tour-finalen i Dubai.

Qi10 har sedan dess visats upp flitigt i olika tourmässiga sammanhang, och har även setts i händerna på spelare som Tiger Woods och Tommy Fleetwood. Genom fotografernas mest ingående bilder har vi kunnat observera att denna serie också presenteras som Carbonwoods, vilket innebär drivers med träffytor av kolfiber. Det är dock först nu som TaylorMade lyfter på embargot för den tekniska informationen kring modellen, information som vi har fått ta del av i förväg inför lanseringen av Qi10 i butiker den 2 februari.

Missa inte heller vår video där vi träffar TaylorMades amerikanska produktguru Brian Bazzel för att gå på djupet om Qi10-serien.

Vad är historien bakom namnet Qi10?

Uttalar man bokstäverna och siffrorna i snabb följd, kan namnet tolkas som en subtil ordlek med temat ’Kitten’. Alla tänkbara och otänkbara kattreferenser stannar dock här, eftersom ’Q’ står för ’Quest’, ’i’ för ’Intertia’, och ’10’ för ’10 000′, vilket lyfts fram som en drömgräns för MOI-värdet på en driver.

Varför framhäver TaylorMade att de har skapat en driver med extremt högt MOI?

Högt MOI innebär att drivern har en större förmåga att motstå vridningar i klubbhuvudet vid träffar utanför träffytans mitt. Det innebär att bollen går rakare och förlorar mindre längd även när man träffar på olika delar av träffytan. I praktiken kan detta medföra att medelgolfaren inte skickar bollen lika långt in i skogen när träffytan öppnar och stänger sig mer under träffen, ihop med att spinn och bollhastighet tvärt förändras.

Det låter ju toppen! Varför har inte alla tourspelare drivers med maxad MOI i bagen?

Nja. Hög MOI kan förenklat medföra att huvudet inte öppnas och stängs på det sätt som spelaren är van vid i releasen, vilket kan begränsa möjligheterna att jobba med bollflykten samt att spinntalen riskerar att bli högre. Men visst, exempelvis har både Nelly Korda och Collin Morikawa stoppat Qi10 Max i bagen. Det är seriens allra mest förlåtande modell, och det huvud som har högst MOI-värde. TaylorMade har också valt att mota den potentiella utmaningen kring att huvudet stänger sig långsammare genom att vara delaktiga i utvecklingen av ett skaft med mindre vridstyvhet.

Hur många drivermodeller finns i Qi10-serien, och på vilka punkter skiljer de sig från varandra?

Ja, som vi tidigare nämnde är Qi10 Max (6 999 kr) seriens mest förlåtande driver. Huvudet har en större och mer utdragen profil, vilket tillsammans med den nya och större infinity-kronan av kolfiber möjliggör att mer massa kan placeras längre ifrån klubbhuvudets mitt. Detta ökar de MOI-vänliga egenskaperna markant. I likhet med övriga modeller har även Qi10 Max-huvudet den tredje generationen av TaylorMades träffyta av kolfiber, vilken sägs ha förbättrad hållbarhet och optimerats för att ge jämnare värden vid träffar utanför mittytan. Qi10 Max lanseras även i en damversion med loft på 10,5 och 12 grader, samt i en lättviktsversion som optimerats för att ge större hjälp med höjd och fart.

På den andra änden av skalan återfinns Qi10 LS (7 299 kr). En mer utpräglad tourdriver som visserligen bygger på samma grundkonstruktion som Max-modellen, men med ett tydligare fokus på att ge lägre spinn. Huvudet har följaktligen en något kompaktare profil och mer vikt positionerad mot den främre delen. Qi10 LS kommer också med en delvis dold skjutbar vikt på 18 gram undertill, vilket gör att tyngdpunkten kan flyttas ännu mer framåt i huvudet om ännu mer spinn önskas kapas.

Qi10 (6 999 kr) återfinns mitt emellan dessa två ytterligheter och är en driver som fortfarande uppmäter ett högt MOI-värde, snarlikt fjolårets Stealth 2 HD-huvud, men med något mindre spinn än Max-modellen. Den kan passa många klubbgolfare som sätter något mer fart på klubbhuvudet och samtidigt föredrar en något lägre utgångsvinkel jämfört med Qi10 Max.

Men vänta nu. Måste inte en driver ha ett uppmätt MOI-värde på under 5900 för att bli godkänd av USGA och R&A?

Det stämmer alldeles utmärkt. Men siffran syftar bara på motståndet för vridningar uppmätt i det vertikala planet – från tå till häl. När TaylorMade och andra tillverkare pratar om 10 000 i MOI, berör det en sammanlagd siffra som också innefattar hur klubbhuvudet står emot vridningar i planet från huvudets högsta till lägsta punkt.

Kommer det också fairwaywoods som baseras på samma teknologi?

Ja, de tre nya modellerna har också en uppdaterad grundkonstruktion där infinity-kronan har frigjort vikt som nu har omfördelats inuti Q10-seriens huvuden.

Qi10 Max Fairway (4 499 kr) har också här en mer utdragen och MOI-främjande profil på det 200 cc stora huvudet, som också innehåller interna viktplattor för att placera tyngdpunkten så lågt och bakåt som möjligt.

I Qi10 fairway (4 499 kr) har några av de interna viktplattorna positionerats framåt i huvudet, vilket garanterar en flykt med hög utgångsvinkel samt något mindre spinn än Qi10 Max. Detta är modellen som, likt Stealth 2, passar ett brett spann av amatörer och tourspelare. Den kommer med TaylorMades välkända Vsteel-sula och beprövade lösningar som Thru-Slot Speed Pocket, vilken hjälper till att hålla bollhastigheten uppe på träffar som hamnar lägre ner på bladet.

Qi10 Tour Fairway (5 399 kr) ersätter fjolårets Stealth 2 plus-modell. Den har ett huvud i titan med en infinitykrona i kolfiber samt en kompakt profil där en skjutbar och delvis dold vikt på 50 gram återfinns undertill. Denna ger möjlighet att flytta tyngdpunkten mer framåt eller bakåt i huvudet – och dessutom minska spinn eller öka utgångsvinkeln och stabiliteten.


Text: Eric Franzén • 2024-01-09
UtrustningDriversFairwaywoodsTaylorMadeUtrustning
Rulla till toppen