Qi lyder namnet på TaylorMades nya mer förlåtande järnmodell.

Så blir TaylorMades nya distansjärn och hybrider

Q1-järnen är skapade för att eliminera medelgolfarens vanligaste miss med järnen.

Text: Eric Franzén • 2024-01-09 Uppdaterad 2024-01-09

Stealth-järnen fick leva i två år på marknaden och ersätts nu av de nya Qi-järnen, som blir TaylorMades mest spelförbättrande järn i 2023 års uppställning. Dessa järn är främst riktade mot medelgolfare som gärna tar emot lite extra hjälp när det gäller längd och kontroll.

TaylorMades ingenjörsteam har lagt mycket fokus på att hjälpa spelaren att eliminera den alltför vanliga missen med för mycket fade- eller sliceskruv. Enligt bolaget beror detta delvis på att många spelförbättrande järn har en konstruktion som främjar fade, vilket framträder tydligast i de längsta klubborna.

Qi-setet bygger därför på en helhetslösning där företagets teknologier för träffytans design, viktpositionering (FLTD CG) och bollhastighet (Speed Pocket) har optimerats individuellt för varje järn. Setets järn fyra och fem har utformats med en lägre tyngdpunkt i huvudets bakre del för att hjälpa till att skapa höjd i slagen, medan de kortare järnen har fått en mer uttalad tå-hål-viktning för högre MOI.

Bakplattan i komposit (Cap Back Design) som debuterade i Stealth-järnen har också setts över för att ge en mer effektiv viktfördelning samt förbättringar kopplade till huvudenas ljud och känsla. Järnen fyra till nio innehåller också en uppdaterad version av den vibrationsdämpade Hybrar Echo Damper-lösningen som är placerad bakom träffytan, där den även stödjer COR-egenskaperna (träffytans flex).

Qi-järnen släpps i butik den 2 februari och kommer att kosta 2 072 kr per järn med stålskaft (KBS Max MT 85) samt 2 286 kr med grafitskaft (Fujikura Ventus Blue). En high launch-version, Qi HL, lanseras samma datum med KBS Max Lite som standardskaft. Dammodellen kommer med Fujikura NX TCS 40-grams skaft i grafit.

Den som vill fylla ut järnsetet med Qi10-seriens hybrider får tre modeller att välja mellan. Tekniskt sett framhävs den nya kolfiberkronan som återfinns i Qi10 och Qi10 Max som den största nyheten, vilken har frigjort vikt som ompositionerats i huvudena.

Som namnet antyder är Qi10 Max (3 899 kr) den mest förlåtande modellen med en något större profil på huvudet samt en mycket låg tyngdpunkt, vilket ska hjälpa spelaren att få en högre utgångsvinkel på slagen oavsett läge. Kommer i loft på 20, 23, 27, 31 (endast höger) och 35 grader (endast höger) med Fujikura Speeder NX TCS 50 som standardskaft.

Qi10 har en mer klassisk form på huvudet, med en tyngdpunkt som drar åt det lägre hållet. Liksom Qi10 Max kommer även denna modell med TaylorMades välkända V-steel-sula undertill. Kommer i lofter på 19, 22, 25, 29 (endast höger) och 33 grader (endast höger) med Fujikura Ventus TR Blue H som standardskaft.

Qi10 Tour är inte helt överraskande det mest kompakta huvudet i serien. Den smidda träffytan har en djupare profil och ett mer utdraget tåparti för att tilltala den som gärna jobbar något mer med flykten i höjd och sidled. Kommer i loft på 17 (endast höger), 19,5 och 22 grader med Mitsubishi Tensei AV Limited Blue som standardskaft.


Text: Eric Franzén • 2024-01-09
UtrustningHybriderJärnklubborTaylorMadeUtrustning
Rulla till toppen