Nya Callaway Chrome Tour tar rent spinnmässigt plats mellan Chrome Tour X och Chrome Tour.

Två nya tourbollar från Callaway

Fyrdelsbollarna Chrome Tour och Chrome Tour X lanseras på marknaden denna vinter.

Text: Eric Franzén • 2024-01-04 Uppdaterad 2024-01-04

Det har gått tio år sedan Callaway introducerade bollfamiljen Chrome Soft – en prisvärd produkt som ökade företagets marknadsandel inom bollsegmentet och som många spelare uppskattade för dess mjuka känsla. När vi nu skriver 2024 är det dags för en omfattande uppdatering av hela Chrome-linjen. I samband med detta försvinner de nuvarande varianterna Chrome Soft X och Chrome Soft LS från butikshyllorna. Istället satsar man på en mer fokuserad produktfamilj där en helt uppdaterad version av Chrome Soft-bollen kompletteras av de nya modellerna Chrome Tour och Chrome Tour X.

Bollarna bygger på samma nya fyrdelskonstruktion med kärnan Hyper Fast Soft, som har en gummisammansättning skapad för att leverera hastighet tillsammans med en mjuk känsla. Bollarnas aerodynamiska egenskaper har också setts över genom nya Seamless Tour Aero, där det uppdaterade dimplemönstret ska ge en mer stabil flykt, vars utgångsvinkel tydligare matchar modellernas individuella spinntal. Spinn är också en drivande faktor i utvecklingen av det nya uretanskalet på modellerna, som har tagits fram för att ge högre och jämnare spinntal.

Chrome Tour X är främst utformad för den mer avancerade spelaren som söker fart och exceptionell kontroll. Den har något hårdare känsla än sina syskonmodeller och är bollen som ger den snabbaste hastigheten med drivern samt mest spinn med wedgarna – där den har 300 rpm högre spinntal än föregående Chrome Soft X vid ett 45 metersslag med wedge.

Chrome Tour beskrivs som den bredare tourbollen med en uttalat mjuk känsla runt greenerna. Den har en något mer penetrerande bollflykt med något mindre spinn än Chrome Tour X.

– Chrome Tour är ett nytt område för oss där vi gör bollen något mjukare än Chrome Tour X, med lägre spinn. Den är utformad för spelare som vill attackera bollen och inte känner att de behöver hålla tillbaka för att minska sina spinntal, kommenterar Eric Loper, Senior Golf Ball R&D Director på Callaway.

Chrome Soft tar nu plats som en modell för den mer ambitiösa medelgolfaren. Detta är den mjukaste bollen i uppställningen, men också den som spinner allra minst. Den uppger sig ha fått en betydligt högre flykt än föregående version tack vare den nya Seamless Tour Aero-teknologin.

 – Detta har varit en nyckelprodukt för oss som vi vet att golfare älskar, och vi ville hålla fast vid dess arv, riktad till den aspirerande spelaren som letar efter en boll av tourkvalitet. Vi har en snabbare golfboll med en liknande spinnprofil som tidigare. Återigen, när du tänker på de aerodynamiska egenskaperna hos denna boll, har vi gjort den längre nästan uteslutande genom de framsteg vi uppnått när det gäller bollhastighet och aerodynamiska egenskaper. Vi har en boll med högre flykt där vi har optimerat banan för att leverera mer hastighet, säger Jason Finley, Global Golf Ball Director på Callaway.

Samtliga modeller anländer hos svenska återförsäljare den 4 februari.


Text: Eric Franzén • 2024-01-04
UtrustningCallawaygolfbollar
Rulla till toppen