R&A-chefen under The Open tidigare i år. Arkiv: Getty Images

Golfutrustning

Golfbollens framtid avgörs före årsskiftet

Golforganen R&A och USGA har fattat ett beslut. Vad det innebär kommer förmedlas inom kort.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-24 Uppdaterad 2023-11-24

R&A-bossen Martin Slumbers meddelar att de två styrande regelorganen, R&A och USGA, har fattat ett beslut och inom kort offentliggör om det kommer införas några nya regler för golfutrustning, med största sannolikhet handlar det om golfbollens egenskaper. 

R&A och USGA har under flera år studerat och funderat på utvecklingen av golfutrustning och hur det påverkar spelet.

I mars meddelades att en ny modifierad lokal regel skulle införas gällande golfbollen. Den modifierade lokala regeln skulle kunna användas vid elittävlingar för herrar. Kort beskrivet: Tävlingsarrangörer (tourer, organisationer, förbund) får välja om de vill att spelarna använder en viss typ av boll, i förslaget en boll som flyger klart kortare än dagens bollar.

Det förslaget, som alltså enbart skulle gälla herrproffs på högsta nivå, fick enorm kritik av spelare, tillverkare, fans och tourer, främst PGA Tour. 

R&A-bossen Martin Slumbers har tidigare poängterat att det är uteslutet att inte göra något för att hindra utvecklingen. Detta för att dels försvara golfbanor så att de inte blir för lättspelade, dels för att spelet fortsatt ska främja skicklighet.
Slumbers menade att det fanns två sätt att göra detta på – antingen genom att göra om reglerna för alla världens golfspelare, eller bara för dem (främst elitherrar) som tjänar mest på att använda fördelaktig utrustning.

I en ny intervju med Golf Digest säger Martin Slumbers att regelorganen har hörsammat kritiken och att de jobbar på ett beslut som kommer meddelas före årsskiftet.

– Golfvärlden var inte nöjd med den modifierade lokala regeln. Det fanns en uppfattning om att det skulle skapa ett splittrat spel på elitnivå. Det var ett väldigt starkt motstånd. Och vårt jobb är att lyssna. Men vårt ansvar är för spelets långsiktiga framtid. Tillsammans med USGA är R&A en väktare av spelet. Vi är ansvariga för vår tidsperiod, något som har pågått i hundratals år och kommer att fortsätta i hundratals till. Så vi lyssnar. Och vi har tagit ett beslut om vad vi ska göra. Vi arbetar igenom det för tillfället och kommer att offentliggöra det före årets slut, säger Slumbers.  

Tre alternativ – ett av dem är fortsatt inte aktuellt

Martin Slumbers poängterar återigen att det inte är ett alternativ att inte göra något och bara låta utvecklingen fortsätta.
– Utan tvekan går bollen längre än den gjorde för 15 år sedan. Och jag ser ingen anledning att tvivla på att det inte kommer att fortsätta att göra det. Jag har länge varit av denna uppfattning. Och under lång tid var jag tvungen att hålla det privat. Men när vi väl publicerade vår distansrapport i början av den här processen, var jag väldigt tydlig med att vi måste ta itu med den här frågan för spelets bästa. Ur den synvinkeln och ur miljösynpunkt (större och längre golfbanor kräver mer mark och resurser reds. anm) måste vi göra något. Vi har varit väldigt tydliga, liksom Mike Whan på USGA. Det finns bara tre alternativ: Vi kan införa olika regler för olika typer av golfspelare, ändra för alla, eller inte göra någonting. Och att göra ingenting är inte ett alternativ. Det står vi fast vid.


Text: Olof Åsgård • 2023-11-24
TournyttUtrustningMartin SlumbersR&ATournyttUSGAUtrustning
Rulla till toppen