Rory McIlroy tror att en ny elitboll kan bli bra för golf. Foto: Getty Images

Golfbollar

McIlroy positiv till kritiserade golfbollsförslaget

”Jag vet att det är en impopulär åsikt men jag tror att det kommer göra det lättare att identifiera vilka som är de bästa spelarna.”

Text: Olof Åsgård • 2023-03-22 Uppdaterad 2023-03-22

USGA och R&A har föreslagit en regeländring som skulle påverka golfbollarnas egenskaper under proffstävlingar för herrar. I korthet innebär förslaget att bollarna ska testas med andra förutsättningar sett till klubbhuvudets hastighet – vilket därmed kommer resultera i att bollarna flyger kortare än dagens bollar när begränsningarna efterföljs. Om förslaget blir till verklighet införs ändringen i januari 2026 och arrangörer av herrproffstävlingar kan välja att anamma den modifierade lokala regeln i sina tävlingar.

Tillverkare, spelare och de flesta golffans världen över har riktat stark kritik mot förslaget. Golfbollsmärken lyfter fram att en ny elitboll skulle ta bort en av tjusningarna med golf – att amatörer använder exakt samma utrustning som proffsen. Att det handlar om att göra banorna designmässigt svårare, inte nödvändigtvis längre, utan att göra inskränkningar i utrustningen är ett annat argument som är stort.

Spelare som Bryson DeChambeau, Justin Thomas och Jon Rahm har uttryckt stark kritik.

Rory McIlroy är däremot väldigt positiv. I podcasten No Laying Up förklarar nordirländaren sin ståndpunkt:
– Jag har varit tydlig med att jag verkligen inte vill att de styrande organen ska röra fritidsgolfaren eftersom vi måste göra det här spelet så lockande och så roligt som möjligt. Så jag är glad att det här nya förslaget inte berör fritidsgolfaren. Men för spel på elitnivå gillar jag det. Det gör jag verkligen. Jag vet att det är en väldigt impopulär åsikt men jag tror att det kommer göra det lättare att identifiera vilka som är de bästa spelarna, säger McIlroy.

Han menar att en ny boll som flyger kortare kommer främja de som har ett bredare register i spelet. Och att de som bara slår driver och wedgar kommer få det svårare.
– Att få slå några långa järn igen, och några mellanjärn, och att kunna slå varje klubba i bagen under en golfrond. Jag kommer inte ihåg när jag senast var tvungen att göra det. Jag vet inte om denna förändring i bollen kommer få oss att göra det, men det är verkligen ett steg närmare, säger McIlroy.

Tidigare har den nuvarande världstrean varit kritiskt mot att USGA och R&A ens utreder saken och har kallat deras Distance Insights Project för slöseri med tid och pengar. Nu låter det lite annorlunda.

Rory McIlroy är tredjeseedad i veckans matchspelstävling och är i samma grupp som amerikanerna Keegan Bradley, Denny McCarthy och Scott Stallings. Alex Norén är ende svensk i tävlingen och har lottats i samma grupp som världsettan och regerande mästaren Scottie Scheffler.

Läs mer:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-03-22
UtrustningBollargolfbollarRory McIlroyTaylorMadeUtrustning
Rulla till toppen