Bryson DeChambeau gillar inte förslaget om en golfboll som ska flyga kortare än dagens bollar. Foto: Getty Images

DeChambeau rasar mot golfbollsförslaget

Riktar kritik mot regelmakarnas förslag om golfboll med begränsade längdegenskaper.

Text: Olof Åsgård • 2023-03-15 Uppdaterad 2023-03-15

R&A och USGA föreslår att arrangörer av större tävlingar ska kunna använda sig av en lokal regel gällande användandet av en viss typ av bollar, en elitboll som kan komma att gå cirka 20 yards, drygt 18 meter, kortare än dagens bollar.
Detta ska uppnås genom att höja klubbhastigheten vid bolltester från dagens 120 mph till 127 mph, vilket med stor sannolikhet skulle göra dagens tävlingsbollar otillåtna.
”Elitbollen” kan komma att införas från och med januari 2026. Bollar som säljs i handeln och spelas av glada amatörer påverkas inte och kommer fortsatt testas med 120 mph i klubbhastighet.

Regelorganens förslag fick mothugg direkt. Bryson DeChambeau är inte imponerad och starkt kritisk.
– Jag tror att det är det mest fruktansvärda du kan göra mot golfspelet. Det handlar inte om att golfbollarna ska flyga kortare, det handlar om att göra golfbanor svårare, säger DeChambeau till LIV Golfs hemsida inför veckans tävling i Tucson.
– Jag tror att det är det mest fantasilösa, oinspirerande, spelförstörande du kan göra. Alla vill se folk slå långt. Det är en av anledningarna till att många gillar det jag gör. Det är också en av anledningarna till att många människor inte gillar det jag gör. Långa slag ger upphov till mer diskussion än kortare slag, fortsätter DeChambeau.

Jon Rahm är inne på samma linje.
– Sedan Tiger Woods slog igenom har det kommit bättre sätt att avläsa och träna våra kroppar. Fler går till gymmet, och fler tränar bättre. Flera spelare svingar med bättre sekvens och får ut mer av sin kraft, samtidigt som tekniken blivit lite bättre. Vi är väldigt mycket bättre atleter i dag, och det är en utveckling som sker i varenda sport. Att dra tillbaka bollen och stoppa utvecklingen är inte alls att hjälpa spelet. Det stoppar oss spelare från att driva golfen framåt, säger Rahm.

Titleist: ”Tar oss tillbaka till 1990-talet”

En av de starkast bidragande faktorerna till att dagens golfbollar flyger långt är lanseringen av Pro V1-bollen som Titleist först stoppade i proffsens bagar år 2000. Och bolltillverkaren är starkt kritisk till den föreslagna lokala regeln.
– Enligt de föreslagna riktlinjerna skulle evenemang som antar denna MLR (Lokala regeln) kräva att spelare använder en betydligt kortare golfboll med liknande avstånd som fanns på 1990-talet. Prestandaförändringarna för en kortare boll skulle påverka varje slag under ronden. Spelare skulle också behöva anpassa utrustningen där vissa spelare skulle missgynnas mer än andra, skriver Titleist i ett uttalande.
Titleist menar också att flera versioner av samma golfbollsmodell på marknaden skulle bli förvirrande för golfare.

Även om dessa elitbollar inte skulle säljas i golfbutiker på samma sätt som ”vanliga” golfbollar, behöver proffs träna med elitbollarna och de kommer oundvikligt hamna i cirkulation bland vanliga golfare, om än i liten skala. En tydlig markering på bollarna skulle hjälpa, men bara för dem som förstår innebörden.

David Maher, vd på Acushnet (där Titleist är ett av märkena) tycker inte att den föreslagna förändringen är lösningen. Detta eftersom genomsnittsscorerna i stort sett varit samma under lång tid.
– Under de senaste två decennierna har PGA TOUR:s genomsnittliga banlängd ökat med mindre än 100 yards och genomsnittsscoren har varit praktiskt taget oförändrad. Den genomsnittliga klubbhastigheten på PGA TOUR förra året var 114,6 mph, långt under den nuvarande testhastigheten på 120 mph och föreslagna 127 mph. Förslaget är i många avseenden en lösning på jakt efter ett problem, säger David Maher.

Golforganen har inte pratat med PGA Tour eller DP World Tour

The R&A:s chef Martin Slumbers påpekade flera gånger under en presskonferens att förslaget inte handlar om hur det ser ut idag, utan hur det kan komma att bli.
– Det handlar om att skydda integriteten framöver och att golf fortsatt är ett spel som kräver skicklighet, säger Slumbers.

Innan förslaget presenterades har inte R&A och USGA diskuterat saken med varken PGA Tour eller DP World Tour.
PGA Tour tar varken ställning för eller emot utan meddelar att touren kommer fatta egna beslut även framöver.
PGA of America som arrangerar PGA Championship kommer i nuläget inte ta ett beslut om en elitboll kommer användas i majorn från 2026.
– Det är för långt bort och vi behöver veta mer om hur den lokala regeln slutligen kommer se ut, skriver de i ett uttalande.

Det kan dock bli så att från 2026 kommer U.S. Open (USGA) och The Open Championship (R&A) spelas med kortgående bollar.
Augusta National GC (The Masters) har inte uttalat sig.
Elitbollen gäller bara herrproffs, inte damproffs.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-03-15
TournyttUtrustningBollarBryson DeChambeaugolfbollarR&ATitleistTournyttUSGAUtrustning
Rulla till toppen