Utrustning

Förlåtande egenskaper i bladförpackning

Smäckert utseende med förlåtande egenskaper när det behövs. Så kan man väl förklara idén med Pings helt nya i59-järn.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-25 Uppdaterad 2021-08-25

Ping lanserar en helt ny järnklubba. i59 kallas modellen som genom att använda sig av en teknologi kallad AlumiCore ska resultera i ett smäckert utseende, härlig känsla och attraktiv bollflykt. Detta samtidigt som man fått in förlåtande egenskaper.

Järnen har funnits på touren i ett antal månader och har där snabbt blivit populära. Med en smidd utsida och en insida som ”inte tidigare setts på en golfklubba” menar utrustningstillverkaren att man skapat något som inte liknar något annat.
– Det bladlika utseendet i kombination med förlåtande egenskaper skiljer nya i59 från allt annat i branschen, säger John K Solheim, företagets president.

Ping förutspår att järnen främst kommer att tilltala den bättre golfaren men kombinationen av förlåtelse och ett rent utseende ska göra järnen attraktiva för golfare på fler nivåer.
– Nya i59 har blivit väldigt väl mottagna på touren och återfanns i Viktor Hovlands bag när han blev den första norrmannen att vinna på Europatouren tidigare i sommar. Spelarna gillar verkligen känslan av att kunna kontrollera bollen och spela de krävande slag som krävs för att lyckas på professionell nivå, säger Solheim.

Vad tusan är då det här Alumicore, som ska göra sådant underverk? Jo, det är så att man inuti bladen satt en aluminiuminsats vilket gör att man kunnat omfördela ungefär 30 gram från mitten av klubban ut mot häl och tå. Det höjer MOI-värdet och ger klubban förlåtande egenskaper som ska vara på samma nivå som Pings i210-järn. Aluminiuminsatsen anpassas i storlek beroende på vilket järn det är för att bollflykten ska bli så kontrollerbar som möjligt samtidigt som missen inte ska bli lika förödande.

i59:ornas träffyta har något som Ping valt att kalla MicroMax-frästa skåror. I snitt ska klubborna ha fyra extra skåror på varje klubba. Detta minskar risken för flyers och bevarar spinn i de långa järnen för mer konsekvent resultat.

Specifikationer

Konstruktion av flertalet material: Klubbhuvud i smitt 1025 kolstål, laserskuren träffyta av 17-4 rostfritt stål, aluminiuminsats, tungstenvikter vid tå och hosel, Hydropearl 2.0 finish.
Tillgängliga som järn 3 till järn 9 och PW. Tio olika färgkoder (lie-vinkel). Blå färgkod är standard i Europa.

SKAFT: Project X LS (6.0, 6.5) & UST Recoil 760 ES (A), 780 (R, S)
VALBARA SKAFT: PING AWT 2.0 (R, S, X), Dynamic Gold (S300, X100), Dynamic Gold 105 (R300, S300), Dynamic Gold 120 (S300, X100), KBS Tour (R, S, X), NS Pro Modus 105 (R, S, X), Elevate 95 (R, S), PING Alta CB Slate (SR, R, S)
GREPP: Golf Pride New Decade MCC White m/Arccos

Pris: 2 900 kronor per järn (5–PW = 17 400 kronor)


Text: Jesper Johansson • 2021-08-25
UtrustningJärnPingUtrustning
Rulla till toppen