Mats Hedlund, medgrundare av Dormy, vittnar om ett oerhört köptryck på den svenska golfmarknaden.

Golffeber!

Dormy: ”Aldrig gjort lika många fittings som i år”

2020 var ett rekordår för golfen i Sverige. Tidiga indikationer från Sveriges största golfåterförsäljare Dormy antyder att det kan slås nya rekord i år.

Text: Oskar Åsgård • 2021-03-16 Uppdaterad 2021-03-16

Du har vid det här laget säkert läst att det spelades mer golf i Sverige under 2020 än vad det någonsin gjorts. Drygt 11,6 miljoner ronder spelade vi tillsammans, i snitt 21,5 ronder per golfare (som nu uppgår till totalt drygt 500 000 efter fjolårets medlemsökning).

Att döma av färska siffror från golfdetaljisten Dormy kommer fjolårets golfboom att hålla i sig.

– Februari var den månad vi har gjort flest custom fittings hittills i Dormys historia. I mars kommer vi att dubbla antalet fittings mot mars månad förra året. Vi är nästan fullbokade en och halv vecka framåt i våra testcenter. Det är sådant oerhört intresse just nu, säger Mats Hedlund, medgrundare och inköpsansvarig på Dormy.

Mats Hedlund, som grundade Dormy ihop med sin kompanjon Lars Johansson 1994, påpekar att det förstås spelar in att antalet varuhus ökat (den tolfte och senaste butiken öppnade 2016) och att custom fitting är hetare idag än för 10–15 år sedan. Men siffrorna är ändå talande.

– Vi har inte plats att ta emot alla som vill göra en utprovning just nu. Det görs custom fittings från tio på morgonen till sju på kvällen varje dag. Vi kollar på att öka våra fittingplatser och bygga fler testcenter i framtiden.

Sedan 2018 verkar Dormy även som e-handlare i Danmark, Norge och Finland. Även i våra nordiska grannländer pekar trenden uppåt hittills i år.

– Vi har en 420-procentig försäljningsökning i Norden hittills under 2021 jämfört med samma tidsperiod förra året. Det är ett oerhört tryck just nu, säger Mats Hedlund.

Han jämför situationen inom golfen just nu med hajpen kring padel.

– Här i Örebro går det inte att få tag på padeltider och det ser väl ut ungefär så i hela Sverige. I fjol upplevde vi samma sak på golfbanorna och vi har märkt av den effekten på regnkläder. Det har sålts ganska lite regnkläder de senaste åren, dels har det säkert berott på att många haft ett riktigt bra regnställ redan. Men förut så bokades ju starttider av om det var duggregn i prognosen, men ska du spela nu får du ta den starttid som finns. Även om det är dåligt väder. Det har drivit på försäljningen av regnkläder.

Det var många år sedan efterfrågan på golftider och golfprylar var lika hög som nu. Flera leverantörer som Svensk Golf talat med vittnar om att det faktiskt kan uppstå en situation där vissa varor säljer slut helt den kommande golfsäsongen.

– Det är bra att vara ute i god tid, för det finns en generell brist på varor. Det är svårare att få hem produkter från Asien. Brexit och pandemin samverkar. Normalt tar det fyra dagar att få hem en pall från England, nu kan det ta fem, sex veckor. Det är stopp i Dover-Calais, felaktigt ifyllda tulldokument och allt möjligt, säger Hedlund.

Har länge sen var det du upplevde en liknande situation där produkter kan sälja slut helt?
– Jag har aldrig upplevt det och då har jag ändå jobbat med sen jag var 14 år, så 33 år nu. Då var det i en liten proshop i Askersund, men aldrig någonsin har det varit så här. Visst, enstaka produkter som Titleist Pro V1 var slut när den lanserades för att den var så het att de inte hann med att producera tillräckligt. Likadant med Cobra SS 370-drivern. Men då handlade det ju om unika produkter.

Vad är själv mest sugen på att byta ut inför säsongen?
– Jag har redan en ny driver i bagen och ska nog byta allting. Även jag spelar mer golf än någonsin, trots att jag normalt inte är någon superaktiv golfare.


Här är årets bästa drivers 2021


Text: Oskar Åsgård • 2021-03-16
UtrustningCustom fittingDormyGolfsverigeNyheterUtrustning
Rulla till toppen