5de373de38af6

Utrustning

TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf har testat 27 avståndsmätare för att du enklare ska hitta rätt i produktdjungeln. Här är marknadens bästa kikare.

Text: Svensk Golf • 2019-07-03 Uppdaterad 2020-01-15

Så här läser du testet:

För att ge en mångsidig bild av avståndsmätarna samlade vi ihop en panel bestående av personer med olika handicap och personliga preferenser. ­Vissa föredrar kikare, andra klockor. Vissa är tekniskt kunniga och intresserade, andra ­avskyr avancerade manicker.

Vi satte mätarna i händerna på vår panel och bad dem bedöma hur varje enskild mätare presterar i användarvänlighet, funktionalitet och smidighet i förhållande till ­priset. Form och utseende har sekundärt vägts in i totalbetyget, men bara då de kunnat kopplas till användarvänlighet, funktion och smidighet.
Vissa mätare har förutom avstånd en mängd funktioner som kan användas på och utanför banan, i det här testet har vi främst fokuserat på avstånd. Extratestet gällande hur bra enheterna håller måttet ska ses som vägledande, vi kan exempelvis inte fastställa att avvikelserna i avstånd som gps-enheterna gav kommer vara exakt samma på alla banor. Vi kan däremot konstatera att gps-enheter dels har olika förinställningar, dels inte är lika precisa som laser.

 • För varje enhet presenterar vi vad den avståndsmätaren klarar. 
 • Flagga Flaggan kan antingen träffas och låsas in (laserkikare) eller flyttas manuellt på display (gps-enheter/klockor).
• Alternativa mål Andra mål än flaggan, såsom träd, buskar, kullar, stenar och hinder kan antingen enkelt träffas och låsas in (laserkikare) eller flyttas manuellt på display (gps-enheter/klockor).
• Skymd sikt Ger automatiska avstånd till green och hinder även om du inte ser dem.
• Mitten green Ger automatiska avstånd till mitten av green ­oavsett position på banan.
• Framkant green Ger automatiska avstånd till framkant av green oavsett position på banan.
• Bakkant green Ger automatiska avstånd till bakkant av green oavsett position på banan.
• Fram till hinder Ger automatiska avstånd fram till ett hinder oavsett position på banan.
• Över hinder Ger automatiska avstånd över ett hinder oavsett position på banan.
• Layup Ger automatiska avstånd till utvalda landningsplatser på din väg fram mot green.
• Spelas som Ger automatiska ”spelas som”-avstånd som främst beräknas på höjdskillnad.
• Från PÅ till första måttet Hur lång tid det tog tills vi fick första måttet efter att avstånds­mätaren startats upp.
• Svensk Golf säger Här tar vi upp avståndsmätarens främsta teknologier och egenskaper.
• Omdöme Här sammanställs testpanelens upplevelse av avstånds­mätaren.
• Plus Det här gillas mest med ­avståndsmätaren.
• Minus Det här gillas minst med avståndsmätaren.
• Betyg Panelens genomsnittliga betyg baserat på användarvänlighet, funktionalitet och smidighet.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Två-i-ett. Bushnell Hybrid är utrustad med både laserkikare, som ger dig exakta avstånd till fasta mål, och en gps-display på sidan, som ger dig avstånd till green och hinder, ­vilket främst uppskattas vid tidsbrist och dold flagga. Relevanta gps-avstånd dyker även upp i kikaren när du skjuter mot flaggan.

Omdöme /
>Vår panel är enig, Bushnell Hybrid imponerar med tanke på sin nätta storlek. Den upplevs också som extremt lätt till vikten men stabil och den går absolut att förvara lös i bagen. Panelen gillar kombinationen laser/gps men just gps:en är ett orosmoln ­eftersom batteriet laddar ur snabbt (efter fem timmar under testerna).

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Nya Visual JOLT-teknologin både vibrerar och lyser upp en ljusring runt siktet när flaggan låses in. Pro XE väger in temperatur, luft­tryck och höjdskillnader för att ge mer exakta spelas som-avstånd (funktionen går enkelt att stänga av vid tävling). På sidan sitter en magnet som gör att du lätt kan fästa den på exempelvis golfbilen.

Omdöme /
>Många funktioner, men få spelare andra än tourproffs har användning för den här typen av enheter. Pro XE är för de spelare som vill ha och är i behov av mycket information för att få extremt precisa avstånd. Vår testpanel är tudelade kring den röda grafiken. Vissa tycker att det är irriterande och upplever att färgen inte går ihop med ljusskimrande gräs. Pro XE upplevs som klart tyngre i jämförelse med andra kikare men är väldigt stabil och robust. Den röda ljusringen som ska lysas upp vid flaggträff är bra, men det är lätt att missa den om inte ögat ligger perfekt mot linsen.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Bushnell Tour V4 har flera år på nacken och egentligen bara en funktion, prick­skytte. Men den här lasern är populär, mycket tack vare enkelheten och den exakta flaggsökande JOLT-teknologin som vibrerar när lasern låser in avståndet till flaggan.

Omdöme /
>Testpanelen har inga problem att snabbt få ett avstånd till flaggan med den här lilla och behändiga apparaten. Panelen upplever att grafiken och siktet är tydliga trots att grafiken inte är lika bra som i Bushnell V4 Hybrid.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Caddee Angle är nätt och greppvänlig. Kikaren har en flaggsökningsfunktion som låser in flaggan samt en höjdskillnadsinställning som ger spelas som-avstånd (kan stängas av vid tävling).

Omdöme /
>Spelas som-avstånden som ges av Caddee Angle är snarlika de som ges av dyrare kikare i testet, +/–1 meter. Glasögonbärarna i panelen har svårt att fokusera och se i Caddee Angle, speciellt eftersom en del grafisk information som dyker upp i linsen ligger nära cirkelkanten, inte in mot mitten. Trots det är Caddee Angle pålitlig i prickskjutningen och efter en viss inlärningssträcka blir den även lättanvänd. Men siffrorna i periferin förblir ­svårlästa, även för de som inte använder glasögon.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Enkelhet i enkel förpackning. Caddee Max 600 söker upp och låser in flaggan. Det gör den bra men inte mycket mer än så.

Omdöme /
>Precis som med Caddee Angle måste du med Caddee Max 600 ta av glasögonen för att kunna fokusera blicken. Vår panel upplever att Caddee Max 600 har bristande fokusering och brusig bild vid långa uppförstorade avstånd (6 gånger förstoring). Men Caddee Max 600 ger dig det du vill ha och det är enkelt att hitta avståndet även om det tar lite längre tid jämfört med andra, dyrare kikare i testet.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Easygreen 1300 har både höjdskillnadsfunktion och en flaggsökning som vibrerar när flaggan låsts in. Höjdskillnaden kan stängas av vid tävling. Till skillnad från andra kikare har Easygreen 1300 en tydlig och stor fyrkant som sikte, inte en ring.

Omdöme /
>Vår panel har lite svårigheter att stabilisera Easygreen 1300 men många upplever att fyrkanten väger upp detta och att den gör det enklare att hålla kikaren horisontellt rak. Grafiken är tydlig och påminner om digitala väckar­klockssiffror.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Testets mest avancerade och dyraste enhet. I kikarens widescreen-display har du både kikarsikte och en 2D-skiss över hålet. När du ­låser in flaggan ritas en tydlig och användbar avståndsbåge upp på hålskissen. Du kan även ”se igenom” det som skymmer greenen och flaggan med PinPointer-teknologin.

Omdöme /
>Panelen är enig, med Garmin Z80 får de allt och lite till. Men ytterst få är villiga att lägga pengarna som krävs och många stör sig på att den ibland startas om. Grafiken (färg) är genomarbetad och tydlig. Trots mängden information tycker majoriteten av panelen att de enkelt kan skilja informationen åt. Hålskissen uppskattas och flera uppger att bågen som ritas upp ger en dimension de aldrig tänkt på och saknat i planeringen av sitt spel.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Leupold GX-1i³ är utrustad med ”fog mode” som gör det enkelt att hitta målet genom regn och dimma. GX-1i³ söker även upp flera snabba avstånd förutom flaggan genom en extra knapptryckning. Avlång och greppvänlig form.

Omdöme /
>GX-1i³ upplevs som extremt snabb och enkel att använda. Lasertekniken övertygar. Vår panel uppskattar även den ergonomiska formen och att GX-1i³ är liten och behändig. Siktmarkören är enkel att förstå och rikta in. Pipet som avges vid flagg­träff är tydligt och bra och har inte en störande volymnivå.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Precis som GX-1i³ ger Leupold GX-3i³ flera avstånd än till flaggan i en extra knapptryckning. Leupold GX-3i³ har samma flaggsökningssystem och prismainlåsning som GX-1i³.

Omdöme /
>Gemensamt med alla tre Leupold i testet, så är GX-3i³ väldigt snabb att hitta målen och ge avstånd. GX-3i³ är mycket bra på att låsa in flaggor. En flagga med prisma 400 meter bort lokaliseras direkt och du får ett trevligt pip som kvitto. Vår panel är mest imponerad av bilden (OLED) i GX-3i³ som är behagligt mörk för ögat och funkar utmärkt vid motljus. GX-3i³ är robust men vår panel tycker inte att greppformen är särskilt skön i jämförelse med andra kikare i testet, exempelvis lillebror ­Leupold GX-1i³.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Leupold GX-5i³ har sylvass laserteknologi och flaggsökarfunktion. Utöver det har den ett avstängningsbart höjdskillnadssystem som ger dig spelas som-avstånd. Leupold GX-5i³ har även en klubbvalsfunktion som också kan stängas av. Du skriver in hur långt du slår med respektive klubba och när målet låsts in visas klubbnumret under måttet.

Omdöme /
>Precis om lillebröderna, GX-1i³ och GX-3i³, är Leupold GX-5i³ snabb och vår panel tycker att den är lätt att använda för att vara så innehållsrik. Samma tydliga och behagligt mörka bild som i Leupold GX-3i³. Panelen upplever att Leupold GX-5i³ är något instabil och svår att greppa till en början. Formen kräver viss invänjning för att kunna användas med en hand. Noterbart är att testpanelen väljer tvåhandsfattning i större utsträckning än med andra kikare.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Nikon Coolshot Pro Stabilized gör som namnet antyder – stabiliserar målsökningen och kompenserar för handskakning. ”Locked on”-teknologin låser in närmaste målet och indikerar med grön grafik. Nikon Coolshot Pro Stabilized har en spelas som-funktion som kan stängas av vid tävling.

Omdöme /
>Vår panel är imponerad av stabiliteten i den här kikaren. Att snabbt hitta rätt fokusering i linsen och fånga målet är en enkel match. Många understryker också att apparaten ­ligger perfekt i handen.

TEST: Golfens bästa kikare!
TEST: Golfens bästa kikare!

Svensk Golf säger /
>Pargate PG 3000 TPB låser in flaggan med ett avancerat system. I linsen får du ett tydligt kvalitetsmått på avståndet du skjuter så att du kan avgöra hur säkerställt avståndet är.

Omdöme /
>Behaglig och tydlig grafik tycker vår panel. Pargate PG 3000 TPB upplevs som lätthanterlig och stabil. Delar av panelen tycker den är plastig men stöt- och stryktålig. De flesta skulle förvara den löst i bagen. Pargate PG 3000 TPB gör jobbet och kvalitetsbarometern inger förtroende. En otydlig knapptryckning utan respons är ett stort ­minus för de flesta i panelen.

TEST: Golfens bästa kikare!
Klicka på bilden för att komma till reportaget i Svensk Golf 6/2019.

Köpguiden!

TEST: Golfens bästa kikare!
Klicka på bilden för att komma till köpguiden.

Text: Svensk Golf • 2019-07-03
UtrustningBushnellCaddeeElektronikGarminLeupoldNikonUtrustning
Scroll to Top