5de373c6a224d

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf har testat 27 avståndsmätare för att du enklare ska hitta rätt i produktdjungeln. Här är marknadens bästa GPS-enheter.

Text: Svensk Golf • 2019-07-03 Uppdaterad 2019-12-12

För att ge en mångsidig bild av avståndsmätarna samlade vi ihop en panel bestående av personer med olika handicap och personliga preferenser. ­Vissa föredrar kikare, andra klockor. Vissa är tekniskt kunniga och intresserade, andra ­avskyr avancerade manicker.
Vi satte mätarna i händerna på vår panel och bad dem bedöma hur varje enskild mätare presterar i användarvänlighet, funktionalitet och Smidighet i förhållande till ­priset.
Form och utseende har sekundärt vägts in i totalbetyget, men bara då de kunnat kopplas till användarvänlighet, funktion och smidighet.
Vissa mätare har förutom avstånd en mängd funktioner som kan användas på och utanför banan, i det här testet har vi främst fokuserat på avstånd.
Testet ska ses som vägledande, vi kan exempelvis inte fastställa att avvikelserna i avstånd som gps-enheterna gav kommer vara exakt samma på alla banor. Vi kan däremot konstatera att gps-enheter dels har olika förinställningar, dels inte är lika precisa som laser.  

 • För varje enhet presenterar vi vad den avståndsmätaren klarar.  
 • Flagga Flaggan kan antingen träffas och låsas in (laserkikare) eller flyttas manuellt på display (gps-enheter/klockor).
• Alternativa mål Andra mål än flaggan, såsom träd, buskar, kullar, stenar och hinder kan antingen enkelt träffas och låsas in (laserkikare) eller flyttas manuellt på display (gps-enheter/klockor).
• Skymd sikt Ger automatiska avstånd till green och hinder även om du inte ser dem.
• Mitten green Ger automatiska avstånd till mitten av green ­oavsett position på banan.
• Framkant green Ger automatiska avstånd till framkant av green oavsett position på banan.
• Bakkant green Ger automatiska avstånd till bakkant av green oavsett position på banan.
• Fram till hinder Ger automatiska avstånd fram till ett hinder oavsett position på banan.
• Över hinder Ger automatiska avstånd över ett hinder oavsett position på banan.
• Layup Ger automatiska avstånd till utvalda landningsplatser på din väg fram mot green.
• Spelas som Ger automatiska ”spelas som”-avstånd som främst beräknas på höjdskillnad.
• Från PÅ till första måttet Hur lång tid det tog tills vi fick första måttet efter att avstånds­mätaren startats upp.
• Svensk Golf säger Här tar vi upp avståndsmätarens främsta teknologier och egenskaper.
• Omdöme Här sammanställs testpanelens upplevelse av avstånds­mätaren.
• Plus Det här gillas mest med ­avståndsmätaren.
• Minus Det här gillas minst med avståndsmätaren.
• Betyg Panelens genomsnittliga betyg baserat på användarvänlighet, funktionalitet och smidighet.

TEST: Golfens bästa kikare!

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>Bushnell Excel har en stor display med tydliga siffror. Förutom avståndsfunktioner är den utrustad med slaglängdsinformation samt stegräknare, svingtempomätare och fitness­funktion. Excel kan kopplas till en app där du bland annat har tillgång till hålskisser och överflygningsfilmer i 3D på hålen du spelar.

Omdöme /
>Vår panel upplever att Bushnell Excel är något för stor och klumpig, vissa uppger att de förmodligen skulle ha hängt den på bagen/vagnen istället för runt handleden. Avstånden är inte helt exakta i jämförelse med kikare (inom 10 meter). Men att Bushnell Excel är prisvärd tycker vår panel och trots att avstånden med största sannolikhet kommer vara lite grovhugget så uppskattas att den snabbt bestämmer sig för ett avstånd och ­håller sig till det. Flera andra gps-enheter i det här testet kan ändra sig fram och tillbaka, ­vilket många upplever som förvirrande.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>Bushnell Neo iON 2 ger dig avstånd till mitten, bak- och framkant av green samt fram till hinder. Stor till formen och tydliga, stora siffror. Armbandet kan vändas ifall du vill sätta lite annan färg på spelet.*

Omdöme /
>Smidig klocka trots sin storlek. Panelen glömmer snabbt bort den men flera uppger att de först störde sig på storleken när de adresserade bollen och tittade ner. Neo iON 2 upplevs som stöttålig och stabil. Den ger ganska tillförlitliga siffror (inom 5 meter jämfört med laser). Det vändbara armbandet är en rolig ­användbar detalj, tycker vår panel.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>Gps-enhet som du kan fästa i bältet, sätta fast med magnet på vagnen eller förvara lös i bagen eller fickan. Phantom har ett tydligt gränssnitt och ger avstånd till green och ­hinder. Ett par knapptryck bort får du en ­samlad lista med avstånd till hinder.

Omdöme /
>Testpanelen gillar de stora och tydliga siffrorna som Phantom har. Enheten ger en smidig överblick till avstånden du behöver. Flera av testpersonerna kan tänka sig att stoppa en Phantom i fickan men de flesta tycker inte att designen osar hållbarhet.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>Garmin Approach G10 ger ”liten och behändig” ett ansikte. Lite större än en hederlig gammal femkrona men packad med nyttiga funktioner. Garmin Approach G10 levererar avstånd till green, hinder och layups. Du kan även flytta flaggan till ungefärlig aktuell ­placering. 

Omdöme /
>Den här lilla och smäckra enheten blev snabbt en kär ögonsten hos vår panel. G10 är smidig, levererar snarlika precisa avstånd som en laser och har, trots den lilla skärmen, tydlig grafik. G10 är perfekt för de spelare som vill ha en smidig maskin de kan ta fram ur fickan för att snabbt få ett avstånd.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>Garmin Approach G80 är en fullmatad enhet med en mängd funktioner för spel och träning. G80 erbjuder spelas som-avstånd som kan stängas av vid tävling. På pekskärmen får du många automatiska avstånd ut­satta på hålskissen i färg. Du kan även peka och dra fingret för att få avstånd till en specifik punkt. På rangen fungerar G80 som en launchmonitor som bland annat mäter klubb- och bollhastighet samt carrylängd.

Omdöme /
>Panelen imponeras av den stora, tydliga och enkla displayen. Förstoringsmöjligheterna gör det smidigt att få avstånd till allt. Gps-måtten är tillfredsställande nära de som mäts upp med laser (inom fem meter). De i panelen som normalt bär sin bag har dock svårt att hitta ett bra sätt att transportera den. Vissa skulle kunna tänka sig att ha den i fickan men inte alla. Vagnförarna har bara ros att ge G80.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>Garmin Approach S20 är snarlik G10 sett till funktioner och form med skillnaden att S20 kan sättas på handleden. Precis som G10 är det knappnavigering som gäller och du får avstånd till det mesta. S20 kan även användas som vanlig klocka och sammankopplas med din mobil och visar mobilaviseringar. 

Omdöme /
>Sitter skönt runt handleden uppger vår panel. De gillar även att klockan är tillräckligt stor så att den inte stör svingen samtidigt som informationen i displayen inte kräver att de behöver höja handen alltför mycket för att se siffrorna. Efter en kort inlärningskurva tycker panelen att knappnavigeringen är smidig och logisk.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>Garmin Approach S40 har en pekskärm i färg. På pekskärmen kan du scrolla fram olika automatiska avstånd. Du kan även zooma in på greenen och flytta flaggan till aktuell placering. 

Omdöme /
>Snyggast i testet, tycker vår panel. Inte lika komfortabelt armband som Garmin Approach S20 men lika slimmad och utgör inget störningsmoment i svingen. Avståndsinformationen är tydlig, relevant och bra. Vissa i panelen har svårt att navigera på pekskärmen och att flytta flaggan kan vara vanskligt om du har breda fingertoppar eller om skärmen är smutsig. Färgskärmen anpassar sig snabbt och bra till rådande ljusförhållanden, vilket uppskattas av vår panel.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>Armband med långsmal display med pek­skärm. Garmin Approach X40 har snarlika avståndsfunktioner som S20 och G10. X40-armbandet har inbyggd pulsmätare och går att sammankoppla med din mobil och visar ­mobilaviseringar. 

Omdöme /
>Den långsmala formen är skön genom svingen, tycker vår panel. Känns inte som en stor klump på handleden. Även klockvägrare i panelen uppskattar den smidiga formen. Peknavigeringen upplevs som enkel och praktisk. Siffrorna och informationen kan i vissa lägen upplevas som för små men upplösningen är hög och tydlig. Avstånden som Garmin Approach X40 tillhandahåller är ganska nära sanningen som ges av laserkikare (inom fem meter).

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
TEST: Golfens bästa GPS-enheter!

Svensk Golf säger /
>SkyCaddie SX500 är en gedigen enhet i smarttelefonstorlek och har en 5-tumspekskärm i färg skyddad av en kraftig ram i gummi. På skärmen får du allt du tror du behöver plus det du inte visste att du behövde. SX500 ger dig avstånd till allt och de presenteras ofta i olika dimensioner som ger ökad förståelse. Med SkyCaddie kan du exempelvis se hur greenen är uppbyggd och hur långt det är till olika platåer och hur långt du kan förvänta dig att ta dig fram med olika klubbor. 

Omdöme /
>En enorm och tydlig display som uppskattas av samtliga. SX500 har allt och ger precisa mätpunkter på hela banan och skiljer sig sällan från lasermätning. Men storleken kommer givetvis med vissa nackdelar. Det här är inget man smidigt stoppar i fickan utan måste ­läggas i bagen. Vår panel är inte förtjusta i ­utseendet eller tyngden men innehållet och funktionaliteten imponerar.

Betyg på GPS-apparna!

För de som inte vill investera i en laserkikare eller gps finns det flera billigare alternativ att hämta via mobiltelefonen. De flesta golfapplikationerna är gratis att ladda ner och erbjuder köp inuti appen för att få tillgång till fler funktioner. För den teknikvana är det här en lätt match men för de som inte är lika bekväma med modern teknologi kan apparna innebära en längre invänjningsperiod.

CADDEE
Omdöme: Två-i-ett. En digital version av ban­guiden med utvalda fastställda mått. Du får dessutom gps-mått som är ganska tillförlitliga, inom fem meter i jämförelse med laserkikare. Att delar av hålskissen skyms av siffror hamnar på minuskontot.
Betyg: 7/10.
Från nedladdning till första måttet: Inom 10 minuter. Registrering och inloggning krävs första gången.

GAMEBOOK
Omdöme: Gps-funktionen i GameBook är enkel att använda. Avstånden är inte helt tillförlitliga men du får ett gott hum och vägledning. Att man kan få avstånd till vad som helst genom att dra med fingret på hål­skissen uppskattas.
Betyg: 7/10.
Från nedladdning till första måttet: Inom 10 minuter. Registrering och inloggning krävs första gången.

GOLFLOGIX
Omdöme: Tydlig grafik och flera roliga extrafunktioner såsom greenläsning (få banor har den här funktionen). Gps-måtten hoppar och ändrar sig tämligen ofta, men när du stått stilla en stund är måtten i närheten av ett lasermått, inom fem meter.
Betyg: 6/10
Från nedladdning till första måttet: Inom 20 minuter. Registrering, nedladdning av banor och inloggning krävs första gången.

GOLFSHOT
Omdöme: Satellitbilderna är inte de tydligaste, speciellt inte om banan du spelar fotograferades under torka eller vid två olika tillfällen. Gps-måtten är vägvisande men kan avvika med många meter från sanningen.
Betyg: 6/10.
Från nedladdning till första måttet: Inom 10 minuter. Registrering och inloggning krävs första gången.

HOLE19
Omdöme: Snabb nedladdning och snabb till första måttet. Satellit­grafiken är inte den tydligaste, speciellt inte om banan du spelar fotograferats under torka eller vid två olika tillfällen. Ger ganska tillförlitliga mått och det är enkelt att dra fingret för layup-­avstånd.
Betyg: 6/10
Från nedladdning till första måttet: Inom 2 minuter. Registrering och inloggning krävs första gången.

TAG HEUER GOLF
Omdöme: Lättnavigerad med rolig och tydlig 3D-grafik. Måtten är inte helt tillförlitliga, speciellt inte om du hamnar utanför skissen.
Betyg: 6/10.
Från nedladdning till första måttet: Inom 10 minuter. Registrering och inloggning krävs första gången.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
Klicka på bilden för att komma till reportaget i Svensk Golf 6/2019.

Smarta tips!

• För att spara batteri. Stäng av din gps efter ronden och sätt inte på den i golfläge förrän du kommer till banan.
• Åk till banan. Att lära sig gps-enheten hemma blir sällan lyckat. Sätt dig på en bänk vid första tee och börja knappa.
• Variera. Spelas som-avstånd är bra men mest intressanta och påtagliga blir de först när du jämför med det verkliga avståndet som inte tar hänsyn till höjd och andra yttre faktorer.
• Uppdaterad? Försäkra dig om att gps-enheten du köper har din hemmabana inlagd och är upp­daterad till nuvarande hålsträckning och hindersättning.
• Köp efter behov. Har din hemmabana prismor på flaggstängerna? Om inte behöver du en stabil och pricksäker laser.
• Stora greener på hemmabanan? I så fall kanske du borde ha en kikare eller en gps där du kan justera för ett avstånd till dagens flagg­placering.

TEST: Golfens bästa GPS-enheter!
Klicka på bilden för att komma till köpguiden.

Text: Svensk Golf • 2019-07-03
ArtiklarBushnellElektronikGarminSkyCaddieUtrustning
Rulla till toppen