5de444dbe3e23

Utrustning

Pelle Petterson vill skaka om golfbranschen med ny putter

Han har tagit olympiska medaljer och seglat Americas Cup Men också designat världsberömda bilar och båtar. Nu satsar entreprenören på golf.

Text: Martin Strömberg • 2017-04-21 Uppdaterad 2017-04-21

PELLE PETTERSSON

Född: 1932
Bor: Kullavik
Yrke: Industridesigner, båtkonstruktör, seglare, entreprenör
Meriter (axplock): OS-brons starbåt 1964, OS-silver 1972. Ett tiotal VM-medaljer. Utmanare i America’s Cup 1977 och 1980. Har bland annat designat Volvo P1800 samt en mängd båtar åt konstruktörer som Maxi, Nimbus, Crescent. Har eget klädmärke Pelle P som drivs av dottern Cecilia.
Utmärkelser: HM Konungens Medalj 12:e storleken 2011. KTH:s stora pris 2004. Invald i Svensk seglings och Göteborgsidrottens Hall of Fame.

Golf är möjligen inte det första gemene man förknippar den dubble olympiske medaljören och Americas Cup-seglaren Pelle Petterson med. Men faktum är att spelet alltid legat seglaren och designern mycket varmt om hjärtat.
Han började spela ute på Göteborgs G K i Hovås redan som elvaåring 1943 och har sedan dess alltid tagit chansen att spela på sina många resor runt om i världen.
– Det blev aldrig någon större golfare av mig men jag har alltid tyckt att det var roligt. Min största merit är väl kanske att jag orkat hålla på så länge, säger han och ler.

– Många gånger när man är ute och seglar så kommer det ju dagar då man inte kan segla på grund av dåligt väder eller att det inte finns någon vind och då tog vi alltid chansen att spela golf istället och jag har spelat många fantastiska banor runt om i världen, berättar Pelle och drömmer sig bort med blicken.

Ping släpper putter – för 10 000

Han sitter uppe på muren vid Göteborgs G K:s artonde hål. Alla timmar, dagar, månader, år i solen har gett honom en permanent sydländsk bronsfärg i ansiktet och de pigga blå ögonen skickar blixtar av liv och energi.

Han har hunnit bli 84 år och Pelle Petterson har verkligen utnyttjat åren.

Som son till Helmer Petterson, en motorcykelförare, designer och uppfinnare, blev Pelle naturligtvis också intresserad av bilar och design.

Han ritade Volvos kända sportbil P1800 och den storsäljande familjebåten Maxi 77, men dessa är bara en liten mikroskopisk del av Pelle Pettersons samlade verk. Han har designat gräsklippare, mopeder, takboxar, klockor och nu alltså en golfputter.
– Jag tycker att det är roligt med variation och som industridesigner har jag möjligheten att ge mig på egentligen vad som helst, berättar han och ler.

Pelle Petterson vill skaka om golfbranschen med ny putter
Fakta: P-puttern:
Vikt: 650 g (totalvikt).
Loft: 4°.
Lie: 68°.
Material: Huvud och hals är frästa i zicral, en högvärdig aluminiumlegering med zink och krom och aluminium. Vikterna är i rostfritt stål.

Idén med golfputtern började växa fram redan 1986. Jack Nicklaus vann The Masters på Augusta med en MacGregor Response ZT 615, en putter som togs fram av Nicklaus i samarbete med designern Clay Lang.

Nicklaus var fascinerad av Tom Watsons Ping Pal-putter och bad Lang att ta fram något liknande fast ändå annorlunda.

Resultatet blev en jätteputter i aluminium med högt MOI-värde, och bokstäverna ZT i namnet står för just Zero Twisting, på den tiden var puttern i det närmaste unik med sin storlek och relativt sett låga vikt.

“The Golden Bear” målade puttern svart och fyllde hålrummet på baksidan med blytejp för att ge den lite mer tyngd och resten är historia. Puttern sålde över 300 000 exemplar efter Nicklaus seger vilket var astronomiska siffror.

– Jag blev också väldigt fascinerad av den. Den var ju inte vacker, snarare ful, stor och lätt men den hade något som jag ville bygga vidare på, berättar Pelle.

Tiden fanns inte , men det gör den nu. För tre, fyra år sedan började han rita på ett putterhuvud som lett fram till dagens färdiga modell. De två vikterna på sidorna för tankarna till en cool amerikansk bil från 50-talet och Petterson medger att han hämtat inspiration just från den tidens fordon.

Han ritar fortfarande för hand på ett stort ritbord som han alltid gjort och sedan för en medhjälpare över ritningarna till dataformspråk.

Ett närliggande företag fräser fram huvud och hals i en aluminiumlegering som kallas zicral och de två balansvikterna i ytterkanterna är svarvade i rostfritt stål.
– Jag har en känsla av att jag ligger i framkant med den här puttern och den ger väldigt höga MOI-värden, berättar han entusiastiskt.

Här är Scotty Camerons nya Select Newport 3

Det sitter också en motvikt längst upp i skaftet, också det något som Pelle var tidig med att jobba fram.
Nu finns det flera klubbtillverkare som tagit fram putters och klubbor med motvikt, eller counterbalance på internationellt golfspråk, men enligt Petterson var han före sin tid också där.

– Ja, det vill jag nog påstå. Det fanns säkert på tankestadiet på andra ställen men när jag började jobba på den idén fanns det i varje fall inga produkter som använde motvikter.

Puttern finns idag i cirka 60 exemplar och Petterson har delat ut några till svenska spelare som han kommit i kontakt med. Fredrik Jacobson har en, kommentatorn Pierre Fulke likaså. Men än så länge har ingen använt den på någon av de stora tourerna.

– Nej, vi får väl se vad som händer framöver. Det kan vara lite svårt av kontraktsskäl och golfspelare är ofta ganska försiktiga när det gäller nya saker men min förhoppning är att kunna sälja den någon gång i framtiden, säger han och slår några puttar med sin skapelse.

Pelles energi och entusiasm smittar av sig och efter ett gäng puttar på övningsgreenen i Hovås börjar bollarna trilla i.

Han kanske verkligen har hittat något den här gången också?


Text: Martin Strömberg • 2017-04-21
UtrustningPelle PPuttersUtrustning
Scroll to Top