Bilden är tagen från fjolårets stora utrustningstest. Nu har det återigen blivit dags för Svensk Golf att rada upp de senaste klubborna och provslå. //Foto: Lina Hoof

Årets 70 hetaste klubbor ska testas

Planerar du att köpa ny utrustning den här säsongen? Då får du inte missa Svensk Golfs stora utrustningstest.

Text: CM Hellsten • 2016-01-25 Uppdaterad 2016-01-25

På måndagen lyfter ett plan från Arlanda med destination Malaga för vidare transport till ​Los Naranjos Golf Club.

De​n spanska klubbens utmärkta övningsområden är de kommande dagarna hem för Svensk Golfs ​testpanel som ska gå igenom 2016 års ​hetaste ​utrustning​snyheter, från drivers till putters​.

Vad panelen till slut kommer fram till för omdömen kan du läsa i Svensk Golf under våren​, med start i nummer två som landar i brevlådan i början av mars​.

Då får du alltså veta vad du behöver uppdatera bagen med​.

Årets 70 hetaste klubbor ska testas

svenskgolf.se/wp blev nyfikna och tog därför ett snack med ​tidningens ​utrustningsredaktör​ Oskar Åsgård​ före avresan.  

”Det är drygt 70 nya klubbor som testas”

Hur många bollar slås det egentligen under ett utrustningstest?
– ​Betydligt fler än ett par vintersköra kontorshänder brukar vara beredda på. Det är drygt 70 nya klubbor som testas så det tar sin tid för att hinna med allt. Det brukar landa runt 400 bollar per testperson och dag, ​så totalt blir det flera tusen bollar innan alla omdömen är fattade.​

”Ett oerhört viktigt hjälpmedel i testprocessen är vår launchmonitor”

Hur går testet till?
– Det varierar förstås lite mellan olika klubbor. Men om vi tar drivers som exempel så har vi bett tillverkarna skicka ner flera olika specifikationer baserat på testpersonernas egenskaper och sen ser vi till att varje testperson slår en driver som är så bra anpassad för hen som möjligt. Ett oerhört viktigt hjälpmedel i testprocessen är vår launchmonitor, TrackMan, som vi mäter varje slag med och registrerar en mängd intressant data som sedan ligger till grund för bedömningen. Allra viktigast, och skälet varför vi exempelvis inte testar med robotar, är den feedback som vi får av varje testperson när vi diskuterar varje klubba och värderar förtjänster och tillkortakommanden.

 ”Du avslutar med tiotusenkronorsfrågan!”

Vad är du själv mest nyfiken på inför 2016?
– Du avslutar med tiotusenkronorsfrågan! Flera av Cobras nya produkter, som Rickie Fowler vann med i Abu Dhabi i helgen, ser väldigt spännande ut. Och visst blev man mer nyfiken på Callaways nya XR16-serie efter att Henrik Stenson kastade ner tre nya woods i bagen direkt från start förra veckan, han är ju inte direkt känd för att byta ut sina klubbor särskilt ofta.

Även om de slutgiltiga omdömena från testet dröjer en månad till så kan ni hålla utkik på Utrustningsbloggen på svenskgolf.se/wp som re-lanseras i veckan och där Oskar Åsgård kommer att dela med sig av smått och gott från testet framöver.

Hur bra ny utrustning tillverkarna än tar fram finns det vissa slag all teknologi i världen inte förmår rädda…

Kolla in den här filmen från Svensk Golfs tidigare utrustningstest…

Nya heta prylar inför 2016


Frågorna du ska ställa vid driverköpet


När är det dags för en ny driver?


Text: CM Hellsten • 2016-01-25
UtrustningCallawayCobra/PumaTestUtrustning
Rulla till toppen