Björn Hellgren har hunnit med nio birdies och två eaglar på sina första två varv av tourfinalen på Mallorca. FOTO: Getty Images

Challengetouren

Hellgren går för finalseger

Björn Hellgren går ut i ledarboll i den tredje rundan av Challengetourfinalen på Mallorca. "Det enda vi gick in med i den här tävlingen var att vinna", säger han till Svensk Golf.

Text: Bo Steffensen • 2020-11-20 Uppdaterad 2020-11-20

Förra säsongen spelades det 27 tävlingar på Challengetouren. I år har coronapandemin hackat upp touren rejält och när tourfinalen nu avgörs på Mallorca är det den elfte tävlingen för året.

Hade allting varit som det var tänkt skulle de tjugo främsta på rankingen fått ett kort till Europatouren. Så blev det inte som bekant. På grund av pandemin tappar ingen på Europatouren sitt kort i år, det blir heller ingen kvalskola och på Challengetouren gäller det i stället att sluta topp fem. De fem kommer att få vissa möjligheter att spela på Europatouren nästa år.

Eftersom förstapriset på T Golf & CC på Mallorca är 62 000 euro har, i princip, alla i det 45 man starka finalfältet en chans att knipa en topp fem. I alla fal rent matematiskt.

45 spelare är på plats, varav åtta svenskar. Bäst går det för Björn Hellgren som är delad tvåa inför helgen. Han är totalt nio under par efter 66 (–5) på torsdagen och 67 (–4) på fredagen. Leder gör tysken Alexander Knappe (–11).
Hellgren, som är 27:a på rankingen, är alltså med och hugger på den där segern. Han står på puttinggreenen när Svensk Golf når honom på fredagseftermiddagen.
– Jag behöver egentligen en vinst för att förbättra min Challengetourkategori också. Så det enda vi gick in med i den här tävlingen var att vinna. Jag spelar ju på Asientouren sedan i vintras och hade egentligen bestämt att inte spela något på Challenge i år, men Asientouren står ju still och jag fick möjlighet att spela en CT på Nordirland. Jag blev femma. Efter det sa vi att vi kör på lite på Challengetouren så får vi se vart det kan bära, säger han.

Finalen är Hellgrens femte CT-tävling i år. Coachen Robert Eriksson är med som caddie under veckan.

På lördagen går Björn Hellgren ut i ledarboll med Knappe och engelsmannen Richard Mansell (också –9).

– De första två dagarna sa vi att vi ville gå fyra under per varv och det har vi ju nått. Knappe sköt åtta under i dag och avslutade fyra under de sista tre hålen. Nu får vi spela med honom, men jag tror att tar man det till 16 under så har man nog rätt bra chans att vinna den här tävlingen. Det var det målet vi satte innan tävlingen började, säger han.

Eftersom endast 45 spelare är med finns ingen kvalgräns.

Leaderboard. Följ CT-finalen här.


Text: Bo Steffensen • 2020-11-20
TournyttUncategorizedBjörn HellgrenChallngetourenMallorcaTourfinal
Scroll to Top