Många svenska spelare i bra positioner. Foto: Getty Images

Toursvepet

Sval start för Åberg – Lindblad i slagläge inför Augusta

Björk bra med, Åberg trögstartad, Lindblad och Rydqvist i bra positioner, Stark nära slutspelet. 

Text: Svensk Golf • 2024-04-05 Uppdaterad 2024-04-05

Klicka här för att komma till veckans ledartavlor

PGA TOUR

Valero Texas Open 1/4. Alexander Björk är bäste svensk efter första ronden på TPC San Antonio. 33-åringen från Växjö inledde med 70 slag, två under par, och är delad 17:e, sju slag bakom storspelande Akshay Bhatia som rivstartade med 63 slag.
Björk spelade stabilt och noterades för tre birdies och en bogey. I Strokes gained-statistiken var det inget som stack ut åt något håll för svensken som tjänade +2.853 slag totalt, var stark i puttningen med +1.693 slag och tappade bara slag vid inspelen (-0.204 slag).  

Björk har inte haft en lätt start på sin PGA Tour-karriär. På åtta starter den här säsongen har han klarat kvalgränsen hälften av gångerna och slutat delad 11 som bäst. 33-åringen är 127:a i FedExCup. 

Ludvig Åberg är nia på samma lista och genrepar inför nästa veckas The Masters. 24-åringen stod för en sval rond där han var svajig på och runt green. I puttningen tappade han -0.781 slag mot fältet, enligt strokes gained-statistiken. Och i närspelet tappade Åberg -1.730 slag. Spelet från tee var som vanligt på en hög nivå (+1.382 slag, tionde bäst). 

I potten den här veckan ligger en plats till The Masters. Men då krävs seger. Ludvig Åberg är ende svensk som redan är klar.

D17. Alexander Björk, -2
D52. Ludvig Åberg, E
D52. Vincent Norrman, E
D80. Alex Norén, +1

LPGA TOUR

T-Mobile Match Play 2/5. Under svåra förhållanden och hårda vindar gick Maja Stark andra ronden på 71 slag, ett under par, på Shadow Creek i Las Vegas. Det gör att Stark är bästa svenska på delad nionde plats, totalt på par och fyra slag bakom en kvartett spelare i topp. Linn Grant tappade lite andra ronden efter 74 slag, två över par för dagen och ett över par totalt.  Men Grant är fortsatt bra med och ligger delad 13:e. Tyvärr tappade Anna Nordqvist rejält efter 81 slag, nio över par för ronden och sex över par totalt.
Efter andra ronden drogs en första kvalgräns. Efter fredagsronden dras en till och de åtta bästa spelarna går vidare till helgens matchspel som inleds med kvartsfinaler på lördagsförmiddagen. Fyra svenskor spelar den tredje ronden.

D1. Carlota Ciganda, -4
D1. Angel Yin, -4
D1. Rose Zhang, -4
D1. Sei Young Kim, -4

D9. Maja Stark, E
D13. Linn Grant, +1
D44. Anna Nordqvist, +6
D64. Madelene Sagström, +9
MC. Linnea Ström, +13
MC. Pernilla Lindberg, +17

AUGUSTA NATIONAL WOMEN’S AMATEUR

ANWA 2/3. Ingrid Lindblad, 23, och Louise Rydqvist, 22, är bra med inför lördagens finalrond på Augusta National Golf Club. Lindblad, världsetta bland amatörer, gick första ronden på Champions Retreat på 67 slag i onsdags. Andra ronden gick lite trögare och Lindblad skrev under scorekortet för 76 slag. Det gör att hon är delad femma, totalt ett under par. Samma som landsmaninnan Lousie Rydqvist som gör sin debut i ANWA. Rydqvist gick första ronden på 70 slag och den andra på 73 slag. Rydqvist och Lindblad är fyra slag efter ledande engelskan Lottie Woad. 

Totalt gick fyra svenskor vidare till finalronden. Alla 72 spelare får dock spela ett träningsvarv på Augusta National på fredagen. 

1. Lottie Woad, -5

D5. Ingrid Lindblad, -1
D5. Louise Rydqvist, -1
D17. Nora Sundberg, +1
D21. Kajsa Arwefjäll, +2
MC. Meja Örtengren
MC. Andrea Lignell

Läs också:


Text: Svensk Golf • 2024-04-05
ToursvepetAlexander BjörkLinn GrantLudvig ÅbergTournyttToursvepet
Rulla till toppen