Åbergs år men han är inte ensam. Många svenskar har gjort ett starkt 2023. Foto: Getty Images

Världsranking 2023

Så har svenskarna rört sig på världsrankingen 2023

Scottie Scheffler toppar rankinglistorna när vi stänger boken för 2023.

Text: Olof Åsgård • 2023-12-20 Uppdaterad 2023-12-29

Ludvig Åberg har stått för en makalös framfart på världsrankinglistorna i år. På Official World Golf Ranking, OWGR, startade han 2023 på plats 3 064 och är nu på 29:e plats.
24-åringen har imponerat sedan han blev proffs i juni och har hunnit med spel i Ryder Cup, en seger på PGA Tour och en på DP World Tour. Han har också fått hjälp av att varje tävlingsstart inneburit ett avancemang, eftersom i stort sett alla resultat förbättrar positionen på rankingen till man kommer upp i tillräckligt många spelade tävlingar. Med det sagt har Åberg inte haft ett enda riktigt bottennapp sedan han blev proffs. När han missade kvalgränsen i Genesis Scottish Open var det med liten marginal i ett stjärnfyllt startfält. 
29-platsen på OWGR gör att Åberg säkrar spel i samtliga majors under nästa år. The Masters i april blir också hans majordebut.
På den alternativa världsrankingen The Universal Golf Rankings, TUGR, är Åberg på 11:e plats. På OWGR:s Strokes Gained World Rating är Åberg på 13:e plats och tjänar +1.709 slag mot resten av världens spelare. 

Vincent Norrman stod också för en utmärkt rookiesäsong på PGA Tour, där han bland annat bärgade karriärens första seger i Barbasol Championship, som också räknades in i DP World Tours schema. På DP World Tour tog 25-åringen ytterligare en seger, Horizon Irish Open, och Norrman har likt Åberg klättrat rejält på världsrankingen – från 324:e till 71:a plats. Norrman är 118:e på OWGR:s Strokes Gained World Rating (+0.436 slag) och 141:a på TUGR. 

Alex Norén inledde säsongen som 39:a och var då bäste svensk på OWGR. Första halvan av 2023 gick dock allt annat än bra för Norén som tappade mark på rankingen. Men bra spel under sista halvan och en andraplats i en av årets sista PGA Tour-tävlingar gjorde att Norén tog tillbaka några placeringar. 41-åringen slutar därmed på 55:e plats och är näst bäste svensk efter Ludvig Åberg. I nuläget ger det inga majorplatser men Norén har möjlighet att avancera i början av året och klämma sig in topp 50 igen. Svenskens strokes gained-rating visar att klassen i spelet fortfarande finns, Norén är 45:a i världen och tjänar +1.03 slag. Enligt TUGR är Norén 76:e bäste spelare i världen.

Alexander Björk är klar för spel på PGA Tour nästa år efter en riktigt bra säsong på DP World Tour. Björk var en av tio DPWT-spelare som fick spelrättigheter på andra sidan Atlanten. Det blev ingen seger men en handfull pallplatser vilket gav ett klart lyft i rankinglistorna. Björk började året som 184:a i världen och har klättrat till 77:e plats. På OWGR:s strokes gained world rating-lista är 33-åringen 58:a (+0.919 slag). På TUGR är Björk 52:a.  

Henrik Stenson spelade inte många tävlingar som gav rankingpoäng på OWGR och precis som för kollegorna på LIV Golf så faller han sakta men säkert på den officiella världsrankingen. Stenson var 197:a vid årskiftet, efter andraplatsen Asian Tour-tävlingen Saudi Open (som ger OWGR-poäng) klättrade han från 270:e till en slutlig 234:a plats.
Men enligt OWGR:s strokes gained-lista så är Stenson fortsatt en spelare att räkna med – där är han 61:a i världen och tjänar +0.868 slag. Och på TUGR (som såklart räknar in resultaten från LIV Golf) är Stenson 107:a i världen. 

Bäst och etta på alla listor är Scottie Scheffler. Det blev inga majorsegrar i år men 27-åringen vann The Players Championship, WM Phoenix Open och Hero World Challenge och stod också för totalt 17 topp 10-placeringar på PGA Tour. Han toppar OWGR framför Rory McIlroy på andra och Jon Rahm på tredje plats. Schefflers Strokes Gained-rating är hela +2.927 slag. McIlroy är tvåa med +2.650 slag. 
På TUGR är Scottie Scheffler etta och har därmed riktvärdet 0.0 slag. McIlroy är tvåa med 0.38 slag. 

Svenskarna på OWGR:

Svenskarna på OWGR Strokes Gained World Rating:

Världstoppen OWGR:

Världstoppen OWGR Strokes Gained World Rating:

TUGR:


Text: Olof Åsgård • 2023-12-20
VärldsrankingOWGRTournyttTUGRVärldsranking
Scroll to Top