Flicklandslaget. Havanna Torstensson, Molly Rålin, Oliva Holmberg, Ebba Lundqvist, Amanda Gyllner, Blondie Persson Lidgren. Foto: Göran Söderqvist

Lag-EM

Full pott – fyra svenska landslag vidare till kvartsfinal

Sverige har börjat Lag-EM lovande. Fyra landslag har tagit sig vidare till kvartsfinal.

Text: Svensk Golf/Göran Söderqvist • 2024-07-11 Uppdaterad 2024-07-11

Flicklandslaget spelar lag-EM på Göteborgs Golf Klubb. De tog sig säkert vidare till kvartsfinal genom att sluta på tredje plats i slagspelskvalet.

– Mycket har varit bra och en del vi kan lära av. Vi har mer att ta av framöver. Vi kommer att köra vidare efter vår plan, först hanterar vi våra tankar om matchspelet och därefter kollar vi hur flaggplaceringarna ser ut i morgon och hur banan då kan tänkas spelas. Vi kommer att sätta upp vårt lag så bra som möjligt utan en tanke på motståndarna och så får vi se vart det tar oss, säger David Olsson coach flicklandslaget.

Ett lag-EM spelas i två olika delar, slagspelskval över 36 hål och därefter lagmatcher. De åtta främsta lagen går till det som kallas A-flight och bland dessa återfinns medaljörerna på lördag efter tre dagar med massor av golf.

Men redan vid andra dagens slagspel byter mästerskapet skepnad. Då dyker de spelare som spelat klart under förmiddagen ofta upp som caddie åt en lagkompis. Varje placering i kvalet är viktigt då den avgör vilka som blir motståndare. Ingen placering är dock viktigare än placering åtta, då det är sista laget som går till kvartsfinal. 

Slutspelet – så funkar det

Två foursome-matcher på förmiddagen följt av fem singelmatcher på eftermiddagen är hur lagmatcherna i A-flight ser ut. Varje match spelas tills det finns en segrare i just den matchen, extra hål tas till om så behövs.

Flicklandslaget möter Tyskland i kvartsfinal under torsdagen på Göteborgs Golf Klubb och ställer upp på följande sätt:

Foursome 1, 08.10: Havanna Torstensson/Ebba Lundqvist
Foursome 2, 08.20: Amanda Gyllner/Olivia Holmberg
Singel 1 13.50: Blondie Persson Lidgren
Singel 2 13.58: Molly Rålin
Singel 3 14.06: Ebba Lundqvist
Singel 4: Olivia Holmberg
Singel 5: Havanna Torstensson

Övriga svenska landslag spelar kvartsfinaler enligt följande:

Herrlandslaget tog sig vidare efter en rejäl upphämtning mot slutet av slagspelskvalet. 64 slag från Jakob Melin under andra ronden hjälpte till. Herrarna möter Spanien i kvartsfinal.

Damlandslaget hade en del hinder att ta sig an innan avancemang till A-flight stod klart. Nora Sundberg var tvungen att bryta under första ronden på grund av sjukdom. Hon kom till spel andra dagen. Överlag spelade Sverige bättre under andra ronden, lagscoren var 22 slag bättre och en slutlig sjätteplats. Damerna möter Frankrike i kvartsfinal.

Det titelförsvarande svenska pojklandslaget slutade trea i slagspelskvalet. Pojkarna möter hemmanationen Österrike i kvartsfinal.

Ledartavlor:

Flickor

Pojkar

Damer

Herrar

Läs också:


Text: Svensk Golf/Göran Söderqvist • 2024-07-11
TournyttLag-EMLandslagSwedish Golf TeamTournytt
Rulla till toppen