Maja Stark och Linn Grant är klara för OS i augusti. Arkivbild: Getty Images

TourTempen: Spännande att se dem i OS

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2024-06-24 Uppdaterad 2024-06-24

GLÖDHET

Scottie Scheffler. Världsettan tog sin sjätte seger under 2024 genom att besegra Tom Kim på första särspelshålet i Travelers Championship. Ingen har tagit sex segrar på PGA Tour innan juli månads början sedan 1962 då Arnold Palmer lyckades med samma bedrift. Senast någon vann sex segrar under en hel säsong var 2009 då Tiger Woods vann sex tävlingar. 2000 vann Woods nio gånger, precis som Vijay Singh 2004, vilket är flest i modern tid. Flest segrar under en säsong har Byron Nelson som vann hela 18 tävlingar 1945, varav elva i rad. Nelson hade en snittscore på 68.33 slag den säsongen.
Scottie Schefflers faktiska snittscore i år är 67.78 slag. Hans justerade snittscore är 68.483 slag som räknas i förhållande till alla spelares totala snittscore. Världsettan toppar båda kategorierna. Ludvig Åbergs faktiska snittscore är 69.49 slag (tionde bäst) och den justerade 69.992 slag (femma). Alex Noréns faktiska snittscore är 69.33 slag (femte bäst) och den justerade 70.032 slag (sjua).

Amy Yang. Höll undan säkert och stadigt i KPMG Women’s PGA Championship och tog sin första majorseger hittills i karriären. Yang sa själv att hon var oerhört nervös men det syntes inte alls då hon styrde sin boll runt smala och snudd på skrämmande Sahalee CC på ett imponerande vis. I Strokes gained-statstiken: Tee till green, tjänade Yang +3.779 slag mot resten av fältet. Tvåa i den statistikkolumnen var Sarah Schmelzel, som slutade delad nia i tävlingen, med +3.109 slag. Linn Grant var också delad nia på resultattavlan och var fjärde bäst i ”SG: Tee till green” med +2.631 slag.

VARM

Marcus Kinhult. Andraplatsen i Amsterdam måste ha varit ett underbart besked för Marcus Kinhult som kämpat med både skador och sving i perioder de senaste säsongerna. Nu såg Kinhult sådär otäckt vass ut med järnen som han gör när han är i form och han backade verkligen inte ur tävlingen, trots att puttarna inte ville rulla i under sista ronden tuggade han på, och fick sånär ta sin andra seger på DP World Tour.

Linn Grant. Växte in i KPMG Women’s PGA Championship och slutade till sist delad nia. Grant var med fyra under par näst bäst i startfältet de två sista dagarna och med lite bättre studsar hade hon kunnat utmana allra längst upp. Nu väntar en spännande sommar där hon ska spela sin favoritmajor i Evian och tillsammans med Maja Stark representera Sverige i OS.

Per Längfors. Längfors från Skaraslätten har kämpat på under många år och äntligen fick han en riktig topplacering på Challenge Tour. I sin 56:e start tog han en fin andraplats i Bretagne och klättrade till plats 24 på Road to Mallorca. Nu är målsättningen att ta sig till DP World Tour närmare än någonsin.

Caroline Hedwall. Tog en delad tredjeplats i Prag och visar med jämna mellanrum att hon är en spelare av högsta klass. Caroline Hedwall kan definitivt vara med och utmanan även i majors om hon har en bra vecka och det ska bli spännande att se henne framöver.

Kajsa Arwefjäll. Har inlett sin proffskarriär strålande och efter förra veckans delade femteplats blev det en andraplats den här veckan i Spanien. Hon är nu fyra på LET:s undertour LETAS Order of Merit och det är ingen högoddsare att hon spelar på en högre tour inom kort.

LJUMMEN

Maja Stark. Inledde veckans major starkt men tappade ju längre veckan led. Hon är fortfarande bästa svenska på Rolex Ranking på 17:e plats och det ska bli spännande att se hur hon och Linn Grant kan prestera vid OS i Paris i augusti.

Ludvig Åberg. Gjorde en lite ojämn prestation den här veckan och slutade delad 27:a på TPC River Highlands. Det var framförallt puttningen som spökade och Åberg var faktiskt sämst i hela fältet med över sju tappade slag på greenerna jämfört med snittspelaren. Som vanligt var han i toppen när det gällde spelet in mot greenerna där han träffade över 80 procent under veckan.

SVAL

Jon Rahm. Radar visserligen upp fina placeringar på LIV Golf League men väntar fortfarande på första segern. I Nashville fick han återigen ett utbrott på en av de drönare som LIV Golf använder i sin produktion och Rahm känns inte helt nöjd med tillvaron.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-06-24
TournyttAmy YangLinn GrantMarcus KinhultScottie SchefflerTournyttTourTempen
Rulla till toppen