”Vad gjorde han nu då...” Genrebild: Getty Images

Golfregler

PGA Tour ändrar kontroversiell regel 

Spelarna får chansen att korrigera ett felaktigt signerat scorekort. 

Text: Olof Åsgård • 2024-06-19 Uppdaterad 2024-06-20

Nej. Att införa digitala lösningar verkar fortfarande ligga långt framåt i tiden. 

Ja. Spelarna byter scorekort på första tee och för varandras score under ronden även på PGA Tour. 
Efteråt sitter de i ett rum och dubbelkollar, räknar och skriver under sina scorekort som lämnas över till tävlingsledningen.

Detta genomförs trots att alla slag mäts, väldigt många av dem filmas och alla grupper har en funktionär med sig som håller koll på och visar upp spelarnas score på en stor skylt. Det har därför stundtals känts absurt att spelare fortfarande kan straffas för att det fysiska scorekort som undertecknas kan innehålla oavsiktliga fel. Något som senast drabbades Jordan Spieth i februari när han skrev under sitt scorekort med en felaktig score och diskvalificerades i Genesis Invitational. 

Nu inför PGA Tour en liten regeländring som ger spelarna ett fönster på 15 minuter där ett felaktigt resultat kan korrigeras trots att scorekortet är underskrivet och spelaren har lämnat ”scoring area” och tävlingsområdet.

– På alla våra tourer och andra stora golforganisationer anses en spelares scorekort ”återlämnat” till kommittén när spelaren har lämnat det definierade scoringområdet. PGA Tour har arbetat med USGA, R&A och DP World Tour för att ändra denna definition med målet att minimera bestraffningar eller diskvalifikationer relaterade till scorekortsfel. Vi är glada att kunna meddela att ett tillägg till det returnerade scorekortet nu kommer att ge en spelare en 15-minutersperiod på sig att rätta till ett fel på hans scorekort, även om han har lämnat området, skriver PGA Tour i ett mejl som skickats ut till spelarna.  

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-06-19
TournyttGolfreglerPGA TourReglerTournytt
Rulla till toppen