Ludvig Åberg tog sig förbi Wyndham Clark och Viktor Hovland på världsrankingen och är nu fyra i världen. Foto: Getty Images

TourTempen: Åberg fyra på världsrankingen

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2024-06-17 Uppdaterad 2024-06-17

GLÖDHET

Bryson DeChambeau. Det finns många som har kraftigt varierande uppfattningar om DeChambeau och amerikanen väcker verkligen känslor. En sak som vi alla kan enas om är att bakom hans lite kantiga teknik och ibland märkliga beslut på banan finns en makalös golfspelare. Ingen bemästrade de svåra närspelsslagen, som alla i U.S. Open ställdes inför på Pinehurst No 2, lika bra som DeChambeau, och det var till slut ett sådant som fällde avgörandet. Hans smått osannolika räddning från bunkern på det 72:a hålet var långt ifrån den första som DeChambeau stod för under veckan, men att prestera i det utsatta läget är vad som skiljer en segrare från övriga. Stort grattis, Bryson, till en fantastisk uppvisning trots att både spelet från tee och puttningen bitvis såg ganska skakigt ut under söndagens slutrond.

HET

Ludvig Åberg. Förväntningarna var skyhöga på Ludvig Åberg efter 36 spelade hål och ledning i sitt allra första U.S. Open. Att det blev två 73-ronder i helgen är inte mycket att säga om och inget konstigt alls. Den delade tolfteplatsen är i varje fall i min bok ett klart godkänt resultat och Åberg infriade mina förväntningar med råge. Lite högre anspänning i helgen och möjligen därmed lite svårare att hålla och genomföra spelplanen fullt ut och det är klart att de sju slagen som till slut skiljde upp till Bryson DeChambeau är lätta att hitta längs med vägen. Men så är det ju alltid efter en golftävling och man får alltid exakt den placering man förtjänar. Ludvig Åberg är nu ny fyra på världsrankingen.

VARM

Tim Widing. Leder undertourens ranking och är klar för PGA Tour nästa år. Spelat två majortävlingar i år och visat att spelet håller hög klass. Under U.S. Open spelade 26-åringen stundtals briljant men hamnade också i bekymmer på Pinehurst no. 2. En avslutande trippel på 72:a hålet gjorde att Widing föll ner till en slutlig 41:a plats. Mer än godkänt för en spelare som var rankad 355:a i världen i början på året (112 nu). Widing var elfte bäst i fältet i Strokes gained från tee (+0.99 slag), visar statistik från datagolf.com. Rory McIlroy (+1.81) toppade listan följt av Ludvig Åberg (+1.27) på andra plats. Vinnaren Bryson DeChambeau var sjätte bäst från tee (+1.12).

Kajsa Arwefjäll. Har lite i skymundan smugit igång sin proffskarriär och slutade i veckan femma på LETAS i Tjeckien. Missade kvalgränsen knappt i Scandinavian Mixed och verkar ha tagit steget från amatör till proffsliv på ett starkt sätt. Det blir spännande att följa hennes väg framöver.

Pontus Nyholm. Tappade visserligen lite under sista ronden den här veckan men har samtidigt visat klart uppåtgående form de senaste veckorna och har nu på allvar häng på en plats bland de 30 främsta på Korn Ferry Tours Points List. Nyholm klättrade från plats 48 till plats 45 den här veckan och behöver ett par topplaceringar till för att ta sig in på rätt sida.

SVAL

Rory McIlroy. 75 procent av söndagens slutvarv ska snarare rubriceras som glödhett. Men… tog sin senaste majorseger vid PGA Championship 2014 och den här veckan på Pinehurst fick han en gyllene möjlighet att bryta den tio år långa förbannelsen under U.S. Open. Den nu 35-årige nordirländaren ledde med fyra hål kvar men tre bogeys efter missade korta parputtar kostade i slutänden segern som istället gick till amerikanen Bryson DeChambeau. Frågan är hur många majormöjligheter McIlroy kommer att få de kommande åren. Den här andraplatsen kommer att svida ordentligt ett tag.

ISKALL

Justin Thomas. Var inte i närheten av att klara kvalgränsen på Pinehurst på elva över par och den forne världsettan känns inte alls stadig och harmonisk i spelet just nu. Thomas har rasat ner till en 28:e plats på OWGR (Official World Golf Ranking) och frågan är hur långt och djupt fallet blir.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-06-17
TournyttBryson DeChambeauKajsa ArwefjällLudvig ÅbergTournyttTourTempen
Rulla till toppen