Ludvig Åberg fick en smakstart på karriärens tredje majortävling, U.S. Open på Pinehurst No 2. Foto: Getty Images.

U.S. Open

Åberg om drömstarten: ”Mycket, mycket nöjd”

Är ensam trea efter torsdagens debutvarv i U.S. Open, ett slag bakom ledande Patrick Cantlay och Rory McIlroy.

Text: Eric Franzén • 2024-06-13 Uppdaterad 2024-06-14

PINEHURST, NORTH CAROLINA I samma ögonblick som birdieputten på dryga en och halv meter försvann ner under hålkanten på nians green satte Ludvig Åberg punkt för en stark debutrond i golfens allra mest krävande mästerskap. Visst, farhågorna om att Pinehurst No 2 skulle utmynna i ett riktigt brutalt US Open-test infriades inte fullt ut under torsdagens spel. Därmed inte sagt att förmiddagens bollar välkomnades till en relativt enkel utmaning. Nej, fältet möttes snarare av en bana som ställde upprepade och irriterande frågor till alla delar av spelet, och samtidigt bestraffade minsta möjliga tendens till bristande fokus med svidande rapp över fingrarna.

Namn som Matthew Fitzpatrick (+3), Tiger Woods (+4), Justin Thomas (+7) och Viktor Hovland hade heller inte mycket att sätta emot när de effektivt avväpnades genom USGA:s uppsättning. Samtidigt gavs spelare som Patrik Cantlay (-5) Rory McIlroy (-5), Matthieu Pavon (-3) och Bryson Dechambeau (-3) möjlighet att vinna mark genom att tålmodigt kapitalisera på de möjligheter som gavs och hålla de stora siffrorna utanför kortet. 

Något som Ludvig Åberg också lyckades alldeles utmärkt med under sin inledande 66-rond.

– Jag är mycket, mycket nöjd såklart. Och riktigt nöjd med hur jag slog bollen och utförde slagen. Det kändes riktigt trevligt och mycket uppmuntrande. Nu kan vi bara försöka fortsätta i samma stil och se till att vi är redo inför ett nytt försök under morgondagen, säger Ludvig Åberg.

De sex birdies och två bogeys som noterades under dagens gång bottnar rent statistiskt i ett riktigt starkt långt spel, där Åberg träffade samtliga fairways från tee och endast missade två greener. Puttningen finns det heller inte mycket att anmärka på sett till de +2,03 intjänade slag mot fältet som skrapades ihop. Den något svagare länken var närspelet, som delvis kan tillskrivas bogeyn på sjätte hålet – ihop med det mindre bländande järnet från tee som stannade kort om greenen.
Men Åberg beskriver det också som en insats som bottnar i starkt tålamod och olika beslut som omgärdas av en stark disciplin från honom själv och caddien Joe Skovron.

– Det finns många pinnar som du inte ens kan fundera på att gå för. Så jag och min caddie Joe hade många bra snack om vilka ytor som du ska försöka träffa eftersom det är riktigt svårt att vara precis med avstånden och siffrorna. Det gäller att försöka få en känsla om var du ska slå och var du kan missa och se till att vi fortsätter så. Det är inte det lättaste. Speciellt när du står med en wedge eller liknande i handen som du normalt hade gått mot pinnen med, men som du inte kan göra här. Det är U.S. Open och det ska vara svårt. 

Rent svingmässigt ser Åberg också att vissa bitar i det långa spelet föll på plats under dagen, och syftar då på de tendenser åt att missa höger som i viss utsträckning smög sig in under  förra veckans The Memorial. Något som han och coachen Hans Larsson nu lyckats få mer kontroll på.

– För några dagar sedan jobbade vi att täcka bollen lite bättre. Min tendens är att jag kan bli lite lat ibland under svingen. Så jag måste rotera kraftigare och aktivera kroppen mer, vilket jag gjorde riktigt bra idag.

Det är fortfarande mycket golf som återstår av 2024 års U.S. Open. Att Åberg är ensam trea och endast ett slag bakom ledande Patrik Cantlay och Rory McIlroy tas med ro. Den egna bilden av vad som är möjligt eller inte möjligt på Pinehurst No 2 har inte förändrats märkbart efter torsdagen.  

– Jag tror inte att vi kommer att gå ut och försöka jaga efter en viss score, utan bara hantera vår väg runt banan. Uppenbarligen gjorde jag detta mycket bra idag, och så kommer det kanske inte alltid att vara. Pinehurst är en svår bana som det är. Det kommer att vara tufft, det kommer att vara klurigt. Det är svårt att se en specifik score framför sig, antar jag. Allt vi försöker göra är att slå så många bra slag som vi kan mot de områden som vi vill spela mot, för att sedan se vad det hela adderas ihop till i slutänden.

De två övriga svenskarna i fältet lyckades dessvärre inte stanna på röda siffror för dagen, men har ändå goda förutsättningar för att få spela resterande 54 hål. Tim Widing (d34, +1) var näst starkast i fältet sett till intjänade slag från tee under sitt mer än godkända premiärvarv i majorn. Även Alex Norén (d65, +3) befann sig stundtals under par, men upplevde likt Widing en något trögare avslutning där båda spelarna föll tillbaka med 37 slag under sista nio (1-9 för Widings del).

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-06-13
TournyttLudvig ÅbergPatrick CantlayU.S. Open
Rulla till toppen