Wyndham Clark med flera påpekar att det rullar snabbt på Pinehurst no.2. Foto: Getty Images

U.S. Open

Regerande mästaren om greenerna: ”På gränsen redan”

Wyndham Clark förbluffad över hur snabbt det rullar på greenerna.

Text: Olof Åsgård • 2024-06-11 Uppdaterad 2024-06-11

Amerikanen Wyndham Clark vann U.S. Open på Los Angeles Country Club förra året. Nu är världsfyran på plats i North Carolina för att försöka försvara sin titel på Pinehurst No. 2. 
30-åringen har varit ute och testat på banan och tycker redan nu att hastigheten på greenerna är i tuffaste laget. 

– Greenerna är extremt snabba och straffande. Även om du träffar green så är hålet långt ifrån över. Jag blev förvånad över hur snabba greenerna är, de är redan extremt snabba. Och om de blir ännu snabbare så skulle de vara på gränsen. Egentligen är de är redan på gränsen. Ibland är det bättre att missa green på rätt ställe än att träffa den och hamna i fel position (för svår förstaputt), säger Clark när han träffade media i måndags. 

Amerikanen är beredd på att det kommer bli längre returer än vanligt den här veckan och under träningsvarven gäller det att studera potentiella flaggplaceringar noggrant så att han vet var han absolut inte vill hamna med inspelen. 

Greenerna på Pinehurst är relativt undulerade men framförallt upphöjda så att puttytan blir som en uppochnervänd djup tallrik. Greengräset är Champion Ultradwarf Bermuda, vilket innebär att spelarna kan komma att ställas inför mycket ”grain”, som ungefär kan förklaras med att gräsets växtriktning påverkar bollens rull. Grain gör det svårare att läsa lutningar, bestämma puttlinje och avgöra hur mycket bollen kommer svänga på grund av växtriktningen. Ju hårdare gräset klipps ner, desto mindre påverkan har grain. Men blir det för snabbt kan USGA behöva gå upp i klipphöjd och då kommer växtriktningarna bli ett större bekymmer.

– När det kommer till grain så vet jag inte om det påverkar puttarna lika mycket på dessa greener eftersom de är så hårt klippta så att gräset inte ens får tag i bollen, säger Clark.

”Ser inte snabba ut men är supersnabba”

Fler än Clark har varit inne på att greenerna kan bli tuffa den här veckan. 
– Allt här är uppochner jämfört med vad vi är vana vid, greenerna är som skålar på fel sida så det är tufft, säger Keegan Bradley.
– Det är snabbt men det verkar som att de (USGA) har full kontroll på greenerna. Det går inte att göra dem snabbare än de är nu, då kommer bollar rulla av green när vi puttar, säger Webb Simpson.
– De ser inte snabba ut. Gröna och fina. Men de är supersnabba. Eftersom de är så jämna i färgen så blir det extra svårt att se toppar och bryt när du läser linjen, säger Justin Rose.

Under flera tidigare U.S. Open-upplagor har greenhastigheterna skenat iväg efter att stark vind och varma temperaturer tillkommit under tävlingarnas gång, och spelare har varit väldigt missnöjda och hävdat att både puttningen och inspelen blivit till ett lotteri. 

Efter att ha tappat kontrollen helt på Shinnecock Hills 2018 så har USGA verkligen tagit till sig av kritiken och senaste åren har de gjort stora insatser mellan ronderna för att det inte ska bli för svårt att putta samt att greenerna inte ska vara omöjliga att hålla för inspelen.
Med det sagt så vill de alltid att hastigheten ska vara hög. 

När USGA tappade kontrollen och Mickelson humöret:

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-06-11
TournyttPinehurst ResortTournyttU.S. OpenUSGAWyndham Clark
Rulla till toppen