Alex Norén fångad på 15:e hålet under tisdagens inspelsvarv på Pinehurst No 2. Foto: Getty Images.

U.S. Open

Pinehurst – en utmaning i Alex Noréns smak

Ser fram emot en krävande vecka i U.S. Open, majorn där han fortfarande har mycket att uträtta.

Text: Eric Franzén • 2024-06-11 Uppdaterad 2024-06-11

PINEHURST, NORTH CAROLINA Valet av plats på rangen kan ibland säga en del om spelarens personlighet. Phil Mickelson och Bryson DeChambeau står i mitten med sina respektive entourage, på de outtalade alfahane-platserna rakt framför läktaren, där ingen kan missa vilka de är, vad de gör och vem de gör det med. 
Lite längre ner, i det något mer avskilda högra hörnet, står Alex Norén och jobbar på sin höftrörelse ihop med tränaren Matt Belsham och caddien Kyle Morrison, som återkommande får greppa tag i Noréns ben för att förstärka känslan av den tidiga start och ökade hastighet som de vill uppnå i underkroppen.
I Noréns fall handlar det inte om att han vill flyga under radarn. Nej, härifrån får han den perfekta linjen och utrymmet för att obekymrat hänga ut sina fadeslag mot vänstersidan av rangen. På vår fråga om hur han skulle känna för att istället stå på den vänstra sidan av rangen blir inte reaktionen direkt superförtjust, kan vi konstatera.

Passet här fokuserar främst på de långsiktiga tekniska förbättringspunkter som han nöter på, men ska också hjälpa till att sudda bort det som skaver inombords efter upptakten mot US Open – då säsongens första missade kvalgräns kom i RBC Canadian Open, samt de ronder på 74 och 75 slag som trillade in under mitten av förra veckans The Memorial Tournament.  

– Spelet var jättebra under helgen på Valhalla, i PGA Championship. Sedan var det lite skolavslutning och grejer. Jag tränade kanske inte tillräckligt mycket på de grejerna som var riktigt bra under PGA Championship och kanske slappnade av väl mycket. Jag menar inte att jag inte ska kunna ta ledigt, men hade också rätt höga förväntningar efter Valhalla. Men det blir också alltid lite vassare träning när min tränare kommer ut till tävlingen, säger han

Alex Noréns US Open-facit är i nuläget inte någonting som det kommer att sättas upp storslagna musikaler om. På tio starter har han klarat tre kvalgränser och har en delad 17:e plats på Pebble Beach under 2020 som bästa notering i mästerskapet. Detta är dock 41-åringens första US Open på PInehurst No 2. En bana vars diaboliska och utslagsgivande greenområden borde passa bättre för Noréns mångsidiga och djupa närspel. 

Runt dessa väntar också mängder med situationer där gräsets växtriktning (grain) påverkar bollens rull markant. Något som många i fältet kommer att försöka tackla genom att använda hybrider eller fairwaywoods för dessa närspelsslag. Dock inte Alex Norén.

– Så fort det inte ser för lätt ut att chippa bollen från utanför greenen så kommer jag att putta. Jag gillar att putta från utanför greenen så jag skulle aldrig hålla på med någon hybrid eller lågt järn och försöka rulla upp bollen. Det känns som ett lätt val på den här banan för mig. Så det blir att putta jättemycket under träningen och bli van vid alla de där konstiga puttarna som man kommer att få där ute.

Nej, om vi ska ringa in exakt var på Pinehurst No 2 som Noréns kreativa sida i spelet verkligen kan bli en tillgång så måste bandet backas ett steg. Alltså till inspelen.

– Det är sällan som jag varit på en bana där det krävs så mycket tankeverksamhet runt inspelen som här. Här är det mycket mer som på en otroligt svår linksbana, än att du måste spela på ett visst sätt. Jag gillar linksgolf eftersom man inte behöver slå alla slag helt perfekt. På vissa banor finns det inga valmöjligheter och du måste slå en drive och en järnsexa på ett specifikt hål. Här du kan slå ett högt eller lågt slag in mot greenen eller välja att bara rulla in bollen. Du kan göra allting.

Vi har börjat gå upp mot den bortre delen av övningsområdet. Det är där som Alex Norén ska hoppa på en golfbil och bli utkörd till det tionde hålet för dagens inspel på banans sista nio. Där ska tekniken åter förpassas till huvudets bakre läktare, medan spelplanen för tävlingen ska fortsätta att utarbetas och finslipas. 

– Ibland är det så tufft att träffa greenen med en järnsjua här, jämfört med andra banor. Då kan det vara värt att slå drive, även om det innebär att du får hacka fram dig om du missar, om du får en lobwedge kvar mot hålet vid en bättre drive – istället för en järnsjua eller hybrid

Några timmar återstår i den 30-gradiga värmen innan Norén kliver av greenen framför anläggningens utbredda klubbhus, och sätter punkt för den golfmässiga delen av dagen. Ska förra månadens delad tolfteplats i PGA Championship följas av en ännu starkare placering på Pinehurst gäller det att energin ska räcka över samtliga av de 72 hål som i så fall återstår.
Imorgon väntar ytterligare en tränings- och inspelsdag. Som också ska avverkas efter Noréns inarbetade mönster, där han försöker undvika att överjobba de delar av spelet som inte sitter helt perfekt.

– Jag tycker om att komma hit och börja med ett gympass, och börja träna golf vid tio-elva. Sedan kör man nio hål på eftermiddagen när det börjar bli lite lugnare där ute. Sedan kan vissa slag kännas riktigt svåra inför tävlingen, men när man väl är där ute kommer man att titta lite extra på linjen. Jag kanske har spelat 500 tävlingar eller nåt och ibland kan man stirra för mycket på svårigheterna som väntar. Men det är trots allt bara en tävling, och man ska kanske inte se den som att den är större än någon annan tävling.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-06-11
TournyttAlex NorénUS Open
Rulla till toppen