Tim Widing toppar förnärvarande rankingen på den amerikanska undertouren Korn Ferry.

U.S. Open

”Allting är en uppladdning inför nästa år”

Tim Widing ser debuten i U.S. Open som en lärorik vecka inför kommande säsongen på PGA Tour.

Text: Eric Franzén • 2024-06-11 Uppdaterad 2024-06-12

PINEHURST, NORTH CAROLINA Trackman-enheten är uppställd i målets riktning, samtidigt som den egna GC Quad-monitorn finns framför honom – redo att läsa av klubbhuvudets färd mot träffögonblicket. I händerna finns Titleist nya driver GT2, som fick officiell tourpremiär under förra veckans The Memorial Tournament. Tim Widing slår, det kollas data och Titleist-representanten rycker fram en nyckel och ändrar en inställning. Widing gillar känslan och klubban överlag, men kommer inte att stoppa in den i bagen just denna vecka. Det är ett högst förståeligt val, sett till att 26-åringen står inför sin andra majorstart i karriären. Widing är högst medveten om vilken kapacitet hans spel har, men har ändå lyckats överraska sig själv på några punkter under den omtumlande säsong som han är mitt inne i.
Nu senast genom att vinna det 36 hål långa finalkvalet till U.S. Open i Maryland och säkra en biljett till Pinehurst No 2.

– Att kvala in till den här tävlingen är inte lätt. Det är väldigt många bra spelare i fältet. Det gäller att vara bra just den dagen, där allting kan hända. Det är ett maraton och det är tur att man har spelat mycket collegegolf så att man är van vid att köra 36 hål på samma dag. Jag spelade faktiskt riktigt dåligt veckan innan på Korn Ferry Tour så det var bara ut och köra. Tur att det gick vägen, säger Tim Widing med ett leende.

För Widing blir U.S. Open ny mark att beträda i dubbel bemärkelse, då han kommer till Pinehurst och sin debut i mästerskap med relativt nya ögon och avundsvärt få förutfattade meningar om mästerskapet som väntar.

– Jag kollar faktiskt nästan aldrig på golf. Kanske lite på majors och så, men det är mest hockey som gäller för mig. Jag kan inte så mycket golfhistoria men kommer ihåg lite från när Spieth vann på Chambers Bay eftersom vi spelade där på college. Men jag har inte sett någonting när tävlingen spelats här. Jag vet i alla fall att Kaymer vann, säger han obekymrat.

Bilden av Pinehurst No 2 har istället fått ta form nu under veckan. Denna tisdag ute på banans första nio hål, ihop med Ludvig Åberg.

– Det är en utmaning. Från tee in till green är egentligen allting svårt. En hyfsat lång bana, men det är väldigt tajt även om det inte finns någon ruff. Missar man fairway är man antingen i en buske eller i sanden. Man kan ha tur eller otur. Sedan har man långa järn in till greener som är som upp och nedvända skålar. Det gäller att missa på rätt sida av greenen, även om det inte finns några enkla chippar och puttar här ute. 

Majordebuten är redan ett passerat kapitel och skedde under förra månadens PGA Championship. Där fick han lämna Valhalla och Kentucky efter 36 hål när kvalgränsen missades med två slag. Erfarenhetsmässigt innebar veckan många viktiga lärdomar samt att han kommer till U.S. Open med en något bekvämare känsla inombords.    

– Det är lite främmande. Jag har spelat två tävlingar på PGA Tour innan men just majors är lite annat. Det är mer folk och atmosfären är lite annorlunda. Jag tyckte ändå att jag spelade rätt bra, och betedde mig rätt bra under min första major. Och tyckte att jag spelade bra nog för få köra vidare under helgen, men jag lärde mig väldigt mycket. Här gäller det att komma till tävlingen och känna att jag spelade till mig en plats här, och att jag är tillräckligt bra för att vara här. Det tror jag är viktigt, så att det inte känns främmande. 

Nästa vecka väntar åter vardagen på Korn Ferry Tour och Compliance Support Championship i Oklahoma. Därefter ser Tim Widing fram emot att åka hem till Sverige och Jönköping. Någon dags arbete eller två kommer att avverkas ihop med tränaren Peter Grimfjord, ihop med ett försök att säkra årets tredje majorstart. Men främst handlar resan mot hemtrakterna om att ladda batterierna.

– Det kommer att bli kul. Jag har inte fått uppleva en svensk sommar på länge. Jönköping, familj och vänner. Sedan ska jag spela kvalet till The Open också när jag ändå är där. Men den mentala biten är väldigt viktig. Att komma hem och landa lite. Jag åker mest hem för att få träffa alla, och spela lite banor där man växte upp – som A6 och Hook. 

Efter april månads två segrar på Korn Ferry Tour har Widing säkrat kortet till PGA Tour inför nästa säsong. Målet är fortfarande inställt på att vinna rankingen på den amerikanska undertouren, även om förberedelserna inför 2025 redan till viss del inletts – vilket också U.S. Open på Pinehurst kommer att utgöra en del av. 

– I teamet har vi sagt att allting jag gör nu är träning och uppladdning inför nästa år. Nu har jag satt mig i situationen att jag spelat två majors i år, vilket är väldigt lärorikt och gör mig mer förberedd inför att jag tar steget ut på PGA Tour.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-06-11
TournyttTim WidingUS Open
Rulla till toppen