Tränaren Hans Larsson och pappan Johan Ungesson gör Ludvig Åberg sällskap på Pinehurst under US Open. Foto: Eric Franzén

U.S. Open

Åberg om U.S. Open-debuten: ”Ett tufft test”

Anländer till Pinehurst med positiva känslor efter insatsen i The Memorial.

Text: Eric Franzén • 2024-06-10 Uppdaterad 2024-06-11

PINEHURST, NORTH CAROLINA Solen gassar ilsket över övningsgreenen samtidigt som autografjägarnas uppeldade skrik spränger ljudvallen när Bryson DeChambeau och Scottie Scheffler går förbi dem på den bit av minutiöst manikyrerad gräsmatta som utgör avspärrad promenadväg ner mot rangen. 

De som istället riktar blicken åt andra hållet får se Ludvig Åberg mitt inne i ett puttningspass där tränaren Hans Larsson hukande kryper runt med ett vattenpass på den jättelika greenytan och lägger ut bollar i olika lutningar. Stundtals involveras också Åbergs pappa Johan Ungesson i träningen där Larsson låter honom läsa vissa linjer, som Ludvig sedan slår putten efter, med efterföljande utvärdering av insatserna från både far och son – som ackompanjeras av en del skratt från samtliga inblandade.

– I och med att vi fick en bra tävlingsvecka under förra veckan och fick se vad spelet står i nuläget och kan analysera det på ett bra sätt så har vi två till tre dagar på oss att fortsätta att göra det lite vassare och se till att vi är redo för torsdagen, konstaterar Ludvig Åberg för Svensk Golf när passet är avslutat.

Mindre än ett dygn har passerat sedan Åberg jobbade fram en stark femteplats i The Memorial Tournament. En minst sagt lovande placering, med hänsyn till att detta var hans första tävling efter den missade kvalplatsen i PGA Championship, under mitten av maj månad.   

– Vi har faktiskt pratat om det, och försökt jobba i den riktningen. Att jag ska vara redo att köra och att få en topplacering när jag kommer från ett break. Och det var kul att se att det var möjligt. Förhoppningsvis så kan vi bara fortsätta på det tåget.

Granskar man statistiken bakom de fyra runderna på Muirfield Village närmare så hade Åberg en stark vecka både på och runt greenerna – sett till intjänade slag i respektive kategori, medan det normalt sett mycket starka långa spelet inte presterade på absolut maxnivå.

– Jag känner att jag kanske inte slog bollen helt fantastiskt men kämpade bra och hade många bra inspel och närspelsslag, som vi jobbat på under sistone. Men framförallt bra puttning också. Det räddar ihop det ganska bra ändå. Och det är kul att få se att man kan kämpa sig till en schysst placering.

Ludvig Åbergs egna förhållande till US Open har fram till nu stannat vid en del sena kvällar framför tv-sändningarna och två tidigare kvalförsök. Men debuten i herrgolfens ofta mest krävande mästerskap sker på en bana som han redan upplevt i skarpt läge – under 2019 års US Amateur, där Åberg åkte ut mot William Holcomb i andra omgången av matchspelet. 

– Jag kommer från när vi spelade här sist att greenerna var väldigt hårda. Och det är sköldpadde-formade greener som allting rinner av från mot sidorna. Det kommer att vara ett tufft test. Det kommer bara att bli hårdare och hårdare där ute. Men det var väl en bra uppvärmning under förra veckan eftersom det också var ett riktigt tufft test.

Karriärens tredje majorstart ligger bara några dagar framåt i tiden. Fram till dess väntar mer träning och inspelsvarv i 30 gradig värme. Vikten av att hushålla med energin inför de stundande 72 hål som sedan kan vänta i veckan kan inte understrykas nog för Åberg och övriga fältets del.

–  Prognosen ser rätt så svettig ut. Det blir att vara lite mer konservativ med energin och se till att man får saker och ting gjort ganska snabbt här, så att man kan sticka in till AC:n och ta det lugnt.

Men innan det sker ska ett wedgepass avverkas på övningområdet, som delvis består av greener från Pinehursts korthålsbana The Cradle. Där kommer nya sulslipningar på hans 60-gradiga Vokey-wedgar att testas lite mer ingående. Ett drag som möjligen kan ge utrymme för mer mångsidighet runt banans erkänt testande greenområden, som ursprungligen ritades av Donald Ross och sedan förädlats i Bill Coore och Ben Crenshaws regi. 

– Jag har alltid hoppat mellan en V- och M-[slipning, reds anm]. Men jag tycker de är lite för lika varandra och vill gärna ha något som är lite större skillnad och leker runt lite med L-grinden, berättar han.

De inplastade wedgehuvudena glimtar till när Ludvig trär bagen över axlarna och börjar styra stegen mot träningsområdet. Givetvis med coachen Hans Larsson och pappa Johan Ungesson vid sin sida.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-06-10
TournyttLudvig ÅbergU.S. Open
Rulla till toppen