Sebastian Söderberg är i överlägsen ledning inför sista ronden. Foto: Getty Images

Volvo Car Scandinavian Mixed

Söderberg stormar mot seger – överlägsen på Vasatorp

Sebastian Söderberg leder med åtta slag inför sista ronden i Volvo Car Scandinavian Mixed på Vasatorps GK. 

Text: Olof Åsgård • 2024-06-08 Uppdaterad 2024-06-08

Sebastian Söderberg dominerar på Vasatorps Tournament Course. 33-åringen är totalt 21 under par efter tre spelade varv i Volvo Car Scandinavian Mixed. 63, 66 och 66 slag är rondscorerna. Söderberg har spelat briljant golf hittills och det var en nöjd svensk som mötte pressen efter lördagens 66-rond.

– Det är lätt att spela på när man hamnar i sin bubbla och det nästan ekar tomt i huvudet. Jag har hittills gjort ett bra jobb att stanna i nuet och inte låtit tankarna fara iväg, säger Sebastian Söderberg.

Söderberg har bara tappat ett slag till par den här veckan – en bogey på 14:e hålet under lördagsronden. 

– Jag var tvungen att göra en bogey så småningom och det var otroligt att det inte blev någon igår. Jag har nog aldrig ens gått 36 hål utan att göra en bogey så det är absolut rekord för mig.  

Inför tävlingen var Söderberg lite orolig över hur det skulle gå eftersom han inte tyckte att han slog bollen som han ville, samtidigt som han gillade banan och förstod att den skulle passa hans spel. Delarna föll på plats lagom till att tävlingen började i torsdags.

– Jag hade en lite dålig känsla i tisdags och onsdags men jag tyckte också att banan passade mig, bredare från tee och sedan smalt in mot greenerna, vilket jag gillar. Men sen har jag lyckligtvis slagit drivern riktigt bra och spelat bra överlag, säger Söderberg. 

Den senaste, och hittills enda, segern på DP World Tour var för fem år sedan i Omega European Masters. Den gången besegrade han bland andra Rory McIlroy i ett särspel med fem spelare. Sedan dess har Söderberg varit nära att vinna vid flera tillfällen och även varit i ledning vid ett tillfälle inför finalronden, men inte lyckats knyta ihop säcken. 

Under ronderna i Volvo Car Scandinavian Mixed har Söderberg lyckats hålla fokus och tankarna under kontroll men medger att det såklart kommer snurra i huvudet under kvällen. Och att det kommer vara lite extra nervöst imorgon eftersom han aldrig haft en sådan stor ledning inför de sista 18 hålen. 

– Det blir nytt såklart och det kommer vara gott om sådana tankar för mig själv under kvällen. Jag har varit väldigt inne i mig själv därute och tagit ett slag i taget. Lyckats hålla mig lugn och spelat mycket bra golf. Klart att det kommer vara lite extra speciellt imorgon. Roligt, coolt och kanske lite extra nervöst.  

Om Söderberg vinner så skulle han bli åttonde svensk att vinna den här tävlingen. Han skulle klättra till andra plats på säsongsrankingen Race to Dubai Rankings som toppas av Rory McIlroy. En seger skulle även ta honom upp till en förmodad 80:e plats på världsrankingen (OWGR), det skulle vara hans bästa i karriären. 

Många svenskar spelar bra

Söderberg kommer spela i ledarboll tillsammans med skotten Calum Hill som är totalt 13 under par på ensam andraplats.

Alexander Björk är delad trea, nio slag bakom Söderberg. Björk har inte gett upp men inser att det såklart kommer bli svårt att jaga ifatt Söderberg.
– Det är möjligt men då måste man gå väldigt lågt och han måste sluta göra birdies, och det känns inte så troligt kanske, han verkar spela en annan bana, säger Björk. 

Jens Dantorp och Jesper Svensson fick båda kämpa tredje dagen och fick inte igång birdieproduktionerna. Trots det är båda totalt elva under par och delar sjätte plats. 

Hemmaspelaren och stora publikfavoriten Linn Grant hade också svårt att bemästra de svåra och omväxlande väderförhållandena som rådde på eftermiddagen med hårda vindar, vindstilla, duggregn och ösregn. 
– Det blev lite annan golf (på andra nio hålen). Helt plötsligt gick det från att slå wedgar i nästan vindstilla till full storm och inte så många wedgar alls. Men jag är ändå med däruppe och hoppas kunna avsluta med en bra rond imorgon, säger Linn Grant som är delad elva, totalt tio under par. 

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-06-08
TournyttAlexander BjörkDP World TourJens DantorpLadies European TourLinn GrantScandinavian MixedSebastian SöderbergTournyttVasatorps GK
Rulla till toppen