Linn Grant har roligt innanför repen med brorsan Jonathan. Foto: Getty Images

Volvo Car Scandinavian Mixed

Grant: ”Nu blir det full attack”

Hemmaspelaren Linn Grant jagar Sebastian Söderberg i topp.

Text: Roger Andersson • 2024-06-07 Uppdaterad 2024-06-07

HELSINGBORG Linn Grant, segrare i den här tävlingen 2022, är bästa damspelare med en delad fjärdeplats efter två rundor av Volvo Car Scandinavian Mixed. 68 slag på fredagen och nio slag under par totalt efter två dagars stabilt spel. Nu utlovas full attack under lördagen!

– Jag tar med mig tre positiva saker från idag, det var bra drivar, bra mental styrka och riktigt kul med brorsan (Jonathan) på bagen. I morgon gäller bara att tänka bort att jag ska försvara något, eller spela avvaktande. Full attack blir det, det är en sådan bana som kan ge många chanser, säger Linn Grant.

Det blev ett dramatiskt slut på fredagens runda för den svenska trebollen med Grant, Jesper Svensson och Madelene Sagström. Den senare träffade med ett slag från ruffen en kameraman som fick bollen rakt i huvudet. Mannen kvicknade dock till ganska snabbt men togs ändå vidare av sjukvårdspersonal för observation.

– Jag hann säga till Madde att han var ok, för det är skönt att höra även om hon självfallet hade svårt att koncentrera sig de sista slagen. Jag mindes ju direkt hur det var för mig under The Open i fjol då jag träffade en åskådare. Man blir skärrad förstås, sade Grant.

Madelene Sagström hade med dramatiken på sista hålet en tuff avslutning. Till slut blev det sju slag, tre över par och missad cut.

Att bo hemma, sovmorgon i morgon, vad betyder det?

– Det går inte att säga annat än att det är jätteskönt! Att vakna upp i sin egen miljö, köra sin egen bil, äta mat jag gillar, med mera. Mentalt försöker jag verkligen vara hemma när jag är där och fullt fokuserad på spel när jag är på touren. Det är en styrka. I kväll blir det lugnt, men min pojkvän Pontus kommer hem från Danmark. Vi sågs fem minuter när jag landade, så en trevlig middag hoppas jag på!

Gustavsson just utanför topp 10

Om Linn Grant är ett välkänt namn för golfpubliken så håller näst bästa svenska efter två dagar en mer låg profil. Johanna Gustavsson, 31, från Örebro tillhör de mer anonyma svenska proffsgolfarna. 70 slag på torsdagen följdes upp med en fin 67-runda på fredagen och totalt sju slag under par och en delad 12:e plats.

Långa järn och jämnheten, att ha en plan och hålla sig till den, är ditt signum. Jag gissar att det är tanken även inför helgens arbete, med moving day lördag.
– Ja, jag tänker att det är bara att köra på och ska försöka hålla mig till planen. Banan inte jättelång, så en hel del birdiechanser. Vinden är tuffast, säger Johann Gustavsson.

Det har blivit spel fem veckor i rad nu, men Gustavsson ska spela lite mindre i sommar, varannan vecka och dessutom ladda för två majors, Evian Championship och The Open på St Andrews. Just St Andrews blir lite speciellt eftersom Johanna gick Old Course för två år sedan. Men inte som spelare, utan caddie för sin man Alex. Nu blir det betalt och kvitterat då Alex, som också är hennes tränare, ska bära Johannas bag i augusti.

Det här med att kallas okänd och anonym är något som Johanna Gustavsson är ganska trött på. Men hon har liksom smugit sig runt ”de vanliga” stegen i svensk golf. Hon vann aldrig något stort på juniortiden och har heller aldrig tillhört landslag på någon nivå. Gick inte golfgymnasium heller. Efter vanligt gymnasium började hon träna mer, bytte tränare, men kombinerade golfen med vanligt jobb på vintern.

För två år sedan var Johanna Gustavsson trea på Ladies European Tours ranking och i fjol sjua. Då kan man försörja sig på den touren. För någon längtan till USA, det har inte Johanna som representerar LannaLodge och bor en järnnia från banan.
– Jag är fortfarande inte sugen på USA, speciellt inte när man rest mycket i år med tävlingar långt bort. Trivs inte de gånger jag varit där utan gillar att vara i Europa och ha nära hem. Om jag inte är glad och mår bra så finns ingen anledning att hålla på. Jag vill ha min bas i Sverige.
– Solheim Cup? Tänker att det är en ledig vecka. Många européer som spelat bra hittills den här säsongen och jag tror inte att jag är aktuell. Inte så stora förhoppningar även om det vore kul. Trots att den spelas i USA.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Roger Andersson • 2024-06-07
TournyttDP World TourJohanna GustavssonLadies European TourLinn GrantScandinavian MixedTournyttVasatorps GK
Rulla till toppen