Sebastian Söderberg kommer till Vasatorp i storform. Foto: Göran Söderqvist

Volvo Car Scandinavian Mixed

Starkare puttning bakom Söderbergs framgångar

Sebastian Söderbergs säsong imponerar. Nu är det dags för tourtävling på hemmaplan och det gäller att inte tappa fokus på sakerna som gjort att han spelat så bra i år.

Text: Olof Åsgård • 2024-06-05 Uppdaterad 2024-06-05

3, 23, 41, 9, 6, 55, 21, 2, 2, 3 och 68. Det är Sebastian Söderbergs resultatrad hittills den här säsongen på DP World Tour och placerar honom på femte plats i säsongsrankingen Race to Dubai Rankings. Han vann spelblocket Asian Swing och knep därmed en plats i majorn PGA Championship där det blev klarad kvalgräns och 68:e plats.
– Det känns bra. Det har blivit mycket bra golf. Har försökt att hålla allt så enkelt som möjligt och inte göra alltför stora förändringar utan bara bygga vidare på det jag redan har. Det är en fin balans, det går inte att slappna av och tro att man hittat det. Det går inte att bygga om svingen varje vinter och det är ju faktiskt så att de stora (positiva) förändringarna sker genom att göra små saker hela tiden och det är det som skett senaste 1,5 åren, säger Söderberg.  

Bättre puttare

Söderberg ser förbättringar på många områden i spelet. Han har bland annat blivit bättre på att undvika riktigt höga scorer och kunnat putsa till siffrorna de dagar spelet inte fungerat fullt ut. Men den främsta anledningen till de bra resultaten är att puttningen blivit klart bättre.

– Absolut har puttningen varit en klar förbättring de senaste månaderna. Det har tidigare varit väldigt mycket upp och ner med puttern, men nu har jag bytt grepp och gått tillbaka till ett konventionellt grepp som jag spelade med som ung och har hittat en ny, bättre känsla. 

Siktar mot PGA Tour

Målet i år är glasklart – att ta ett av tio PGA Tour-kort och spela i USA nästa säsong. 33-åringen är i väldigt bra form men vill vinna igen. Senast var i Omega European Masters 2019, karriärens hittills enda DP World Tour-titel. 
– Jag har varit nära några gånger men aldrig tagit mig hela vägen. Kul att vara där men frustrerande att jag inte riktigt löst det.

Vad är det som saknas när du är i vinnarhålet?
–  Generellt sett senaste åren så har jag varit lite vild med drivern och haft en för stor miss. Och under sådana knivskarpa situationer så blir det lite lättare för den att visa sig. Jag behöver bli bättre med drivern och slå rakare när det behövs helt enkelt.

Kan du förklara för de som står utanför repen hur svårt är det att vinna i golf?
– Du har inte råd med några misstag mot slutet och du har oftast ett gäng runt dig som inte gör några misstag. Det är mycket som måste klicka och mycket små marginaler. Ibland kan man ha det i egna händer och kan schabbla bort det. Att vinna så ofta som vissa har gjort genom åren är riktigt svårt. Konkurrensen har blivit bättre. Nu har Scheffler dragit iväg lite men det var några år där vem som var världsetta ändrades med jämna mellanrum. Nu har Scheffler visat igen att det går att vara dominant i den här sporten.

Vad krävs för att vinna den här veckan?
– Även om man är högt upp på ledartavlan ofta så är det fortfarande mycket jobb som ska göras. En sådan här vecka blir det extra noga att fokus på rätt saker för det blir saker runtomkring och jag har alltid tyckt att det varit lite annorlunda att spela hemma för det känns inte riktigt som en vanlig tävlingsvecka. På gott och ont. Så det gäller att bibehålla fokus på det som gör att man spelar bra och blockera bort resten. 

Söderberg har lägst snittscore den här säsongen (69.35 slag) på DP World Tour och han gör flest birdies per rond (4.95). I Volvo Car Scandinavian Mixed på Vasatorp tror Söderberg att spelet in mot greenerna blir avgörande ihop med närspelet. Inspel är en av styrkorna och Söderberg är fyra i Strokes Gained-statistiken den här säsongen (+1.18 slag SG Inspel). Spelet runt greenerna är inte lika vasst. Där är 33-åringen bara 30:e (+0.23 slag SG Runt green).
Sen återstår det att se hur banan spelas och om det blir en bra balans mellan damernas och herrarnas scorer. 

– Det är jättekul att vi kan ha en sådan här tävling där vi kan tävla på samma ledartavla. Sen vet jag ju att det alltid är väldigt svårt att hitta rätt balans men för varje år tror jag att det blir lättare och lättare att hitta vad som är bäst för spelarna och golfpubliken.  

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-06-05
TournyttDP World TourLadies European TourScandinavian MixedSebastian SöderbergTournyttVasatorps GK
Rulla till toppen