Jesper Svensson på övningsgreen med puttcoachen Jon Karlsen. Foto: Göran Söderqvist

Volvo Car Scandinavian Mixed

Då: Nära att sluta Nu: Trea på säsongsrankingen

Jesper Svensson är redo för debuten i Volvo Car Scandinavian Mixed.

Text: Roger Andersson • 2024-06-04 Uppdaterad 2024-06-04

HELSINGBORG Han står på rangen och matar bollar utan att dra till sig uppmärksamhet och är inte en av de spelare som kallats till möte med media. Ändå är Jesper Svensson, 28, i år segrare på DP World Tour, han är vår högst rankade spelare (trea) på säsongsrankingen Race to Dubai Rankings och han har just spelat fyra rundor i en major, PGA Championship.
– Jag kan väl erkänna att det känns gött att inte vara i rampljuset, säger han.

Jesper gör dessutom på torsdag debut i Sveriges största golftävling, Volvo Car Scandinavian Mixed på Vasatorp. Likt en viss Ludvig Åberg så har Jesper Svenssons proffskarriär stuckit i väg i raketfart de senaste två åren. Seger på Challenge Tour ifjol och totalfemma gav en plats på DP World Tour och där kom då första segern i Singapore Classic tidigare i år. Den segern och bra spel på det som kallas Asian Swing, gav en plats i majorn på Valhalla.

Hur var den upplevelsen?
– Mest galet var väl att det var så stor publik på inspelsdagarna, kändes ovant. Sedan var det väl lite speciellt på söndagen när det bara var jag och Tiger Woods på puttinggreenen. Inte ens ett ögonkast eller en nick fick jag, säger Jesper roat.

Valhalla var en tuff erfarenhet där spelet kändes bättre än resultatet. Men också en smak av en högre nivå, målet är definitivt att ta sig till USA och att spela fler majors.

Krånglig väg uppåt

Det är kanske lätt att tro att Svenssons karriär varit spikrak och att han lyckas med allt han företar sig. Men vägen till framgång har haft sina hinder. Jesper kom in på NIU, den regionala idrottslinjen på gymnasiet, på reservplats. Efter ett år hamnade han till slut på RIG, Riksidrottsgymnasiet. Där det blev, som han säger, uppstyrd träning, vilket var bra för honom.

– Resan känns ganska lång men det tog fart med segern i Nederländerna på Challengetouren. Innan dess har det varit lite berg- och dalbana. Viktigt att följa den röda tråden. Jag har jobbat på samma saker senaste året och att lära känna mig själv hur jag reagerar i olika situationer. Framförallt att inte hetsa upp mig när dåliga slag kommer.

Jesper Svenssons tränare heter Jonnie Eriksson som också är en av landslagscoacherna. Han beskriver Svensson som en person som studsar tillbaka efter att ha reflekterat över exempelvis dåliga slag, hetsar inte upp sig i onödan och har de senaste två åren tränat ännu hårdare än tidigare. Vilket ger resultat.

Hur tycker du att den beskrivningen stämmer?
– Väldigt bra. Jag har jobbat på att bli lite bättre i alla delar för en helhet som ska vara väldigt bra. För ett år sedan började köra mycket mer fysträning och vi skruvar upp något varje år när det gäller tekniken och spelet.

Du tog din första seger på den här touren i Singapore och du har även ett antal bra placeringar, vilket betyder pengar in på kontot. Ser livet annorlunda ut nu?
– På långresor har jag uppgraderat och reser bekvämare, har en PT nu på fyspassen. Det är ju också först de senaste två åren som jag tjänat pengar, 2022-säsongen var ju dyr och tråkig, säger bilintresserade Jesper, som trots att Porsche var huvudsponsor vid tävlingen, inte fick någon bil med sig hem. Men jag älskar bilar och fick köra Porsche i Tyskland i alla fall. Både farfar och farbror har den typen av sportbil, säger Jesper och leendet är stort.

2022 spelade han alltså på Challenge Tour och klarade åtta av 22 kvalgränser. Missade dessutom ofta med ett eller två slag. En dyr erfarenhet eftersom kostnaderna är där, men intäkterna uteblir. På DP World Tour kan man ju i alla fall tjäna pengar genom ett halvbra resultat, det gör man inte på Challenge Tour.

Hur tufft var då det där året? Så tufft att det blev tre månader av ledighet och en rejäl fundering på framtiden och hur han ville att den skulle se ut – och hur han skulle komma dit. Nu är han alltså på Vasatorp som segrare på DP World Tour och ska för första gången spela Sveriges största tourtävling. Dessutom går han på torsdag ut med Madelene Sagström och Linn Grant, en kamp om OS-platser.

– Det ska bli kul, jag har ju inte spelat det här formatet tidigare. Banan känns jättebra, greenerna fint skick och det mesta känns bra och jag är redo för nya steg. Att spela här är nytt, att spela en major, var nytt, att vinna på den här touren var nytt. Jag ser det som ett test för att lära av och så utnyttja den erfarenheten för att bli ännu lite bättre, avslutar Jesper.

En seger på Vasatorp på söndag så kanske dessutom en stund i rampljuset känns gött.

Fakta Jesper Svensson

  • Född: 1996
  • Representerar: Upsala GK, moderklubb Bro-Bålsta.
  • Ranking: Trea på DP World Tour, 110 på världsrankingen.
  • Karriär: Vunnit två amatörtitlar I Sverige (en på Vasatorp) och har två gånger representerat Sverige i lag-EM. Spelade collegegolf i North Carolina och vann Big South Championship 2017 och 2019. Vann första titeln som proffs 2020 på danska Himmerland i Nordic Golf League. Tog första titeln på Challenge Tour 2023, B-NL Challenge Trophy och tog genom att vara totalfemma på CT steget upp till DP World Tour. Tvåa två gånger i de sex första tävlingarna och så seger i Singapore Classic.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Roger Andersson • 2024-06-04
TournyttDP World TourJesper SvenssonLadies European TourScandinavian MixedTournytt
Rulla till toppen