Volvo Car Scandinavian Mixed spelas i Skåne på Vasatorps GK, Tournament Course. Foto: We Do Sports

TourTempen: ”Nya tag på Vasatorp”

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2024-06-03 Uppdaterad 2024-06-03

GLÖDHET

Yuka Saso. Det finns spelare som lyfter sig ett snäpp extra när det är dags för majors och japanskan Yuka Saso är definitivt en av dem. När övriga spelare i toppen tappade under slutronden av U.S. Women’s Open lade Saso i en högre växel, rullade i fyra birdies på kort tid och vann till slut bekvämt med tre slags marginal ner till tvåan Hinako Shibuno, också hon från Japan. Saso, 22, blev genom segern yngst någonsin att nå två segrar i U.S. Women’s Open, som många rankar som den största majorn att vinna på damsidan.

HET

Scandinavian Mixed. Det börjar dra ihop sig och i veckans som kommer avgörs vår största svenska tävling, Scandinavian Mixed, på Vasatorp i Skåne. En superfin anläggning som kommer att bjuda på ett bra evenemang och förhoppningsvis blir det även en rättvis tävling med båda damer och herrar med i slutstriden. Har ni möjlighet så åk ut och kolla på mängder av nuvarande och kommande svenska storspelare – Linn Grant, Vincent Norrman, Johanna Gustavson, Henrik Norlander, Meja Örtengren, Jonas Blixt, Madelene Sagström, Alexander Björk, Caroline Hedwall, Sebastian Söderberg, Lisa Pettersson med flera är på plats.

Robert Macintyre. Det känns som att Robert Macintyre varit med hur länge som helst men han är bara 27 år gammal. Under söndagen tog han sin första seger på PGA Tour när han vann RBC Canadian Open efter en tajt slutstrid mot amerikanen Ben Griffin. MacIntyre var till slut ett slag före Griffin och kanske kan den här segern få extremt talangfulle MacIntyre att ta ännu ett steg i karriären. Skotten tog sig till PGA Tour via sin ranking på DP World Tour förra säsongen. Det började trögt och på 16 starter har MacIntyre missat kvalgränsen sju gånger. Segern gav ett rejält kliv uppåt på världsrankingen, från 76 till 39 plats. MacIntyre blev den 16:e vänsterspelaren att vinna på PGA Tour.

Ernie Els. Den nu 54-åriga skönsvingande sydafrikanen slängde i en eagle och tre birdies på fem hål och knäckte alla motståndare under slutronden av Principal Charity Classic. Segern var Els fjärde på PGA Tour Champions.

VARM

Johanna Gustavsson. Blev bästa svenska när Dormy Open Helsingborg avgjordes på Allerums GK. Gustavsson har hållit en hög nivå en längre tid på Ladies European Tour och efter en lite trög säsongsinledning kanske detta var startskottet på en bra period för svenskan. Hon är bästa svenska på LET:s Order of Merit (28 plats) den här säsongen.

LJUMMEN

Svenskarna på DP World Tour. Ingen av de fem startande svenskarna klarade kvalgränsen i veckans European Open i Tyskland. Det är ovanligt och efter en härlig säsongsinledning av Jesper Svensson har han nu två missade kvalgränser, vilket kanske inte är så märkligt, svårt att hålla toppform hur länge som helst. Nya tag den här veckan på Vasatorp för de svenska spelarna.

SVAL

Nelly Korda. Efter en lång period av topprestationer kom plötsligt en reaktion för Korda, som oväntat missade kvalgränsen i U.S. Women’s Open efter bland annat en tia (!) i på det tolfte hålet första ronden. Trots nederlaget kommer den 25-åriga amerikanskan fortsatt vara världsetta och LPGA:s säsongsrankingledare efter sina sex LPGA-titlar på nio starter den här säsongen.

Linn Grant. En tung avslutning andra ronden tog Grant ett slag på fel sida om kvalgränsen i U.S. Women’s Open. Lancaster CC kändes som en bana som borde passat Grant bra men tyvärr ville det sig inte den här gången. Den här veckan kommer hon hem till Helsingborg och Volvo Car Scandinavian Miexed. Räkna med att 2022 års mästare kommer vara revanschsugen.

Maja Stark. Inte heller Stark lyckades bemästra Lancaster CC och missade kvalet med fem slags marginal. Efter en del fina tävlingar stämde det inte för Stark den här veckan men kapaciteten är skyhög och det kommer fler majors inom kort.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-06-03
TournyttTournyttTourTempenVasatorps GKYuka Saso
Rulla till toppen