Rory McIlroy skriker fore! under Hero Dubai Desert Classic tidigare i år. Foto: Getty Images

DP World Tour

Spelarna måste ropa ”FORE!” – riskerar hårda straff

Räkna med höga ”FORE!” under veckans DP World Tour-tävling i Belgien.

Text: Olof Åsgård • 2024-05-22 Uppdaterad 2024-05-22

Under ett kommittémöte i mitten av april tog DP World Tour beslut om att spelare och caddies måste följa den traditionella varningen och etiketten: Att ropa ”fore!” vid fara.
Om de inte gör det så kan straffen bli hårda. Det gäller tävlingar på DP World Tour samt undertouren Challenge Tour. Det har dock inte satts en bestämd påföljd för ett uteblivet ”fore!”, eftersom varje situation är unik och kommer utredas noggrant före eventuell bestraffning.

Veckans Soudal Open blir första DP World Tour-tävlingen med den nya regeln. 

Många tv-tittare har upprörts över att proffsen inte skriker ”fore” trots att bollen är på väg rakt mot publiken. Vissa spelare har försvarat sig med att de ser att bollen är på väg mot en yta där ingen befinner sig och om de skulle ropa finns risk att någon springer in i skottlinjen. Hur sådana situationer ska hanteras återstår att se. 

Soudal Open är första stoppet i spelblocket European Swing. Sex deltävlingar plus majorn U.S. Open spelas fram till den 7 juli. Tredje deltävlingen i den här svängen är Volvo Car Scandinavian Mixed som spelas på Vasatorp Golfklubb 6–9 juni. 

I veckans tävling, som spelas på Rinkven International GC i Antwerpen, deltar sex svenskar. Däribland Simon Forsström som är regerande mästare. Soudal Open sänds i V Sport Golf och Viaplay med start torsdag klockan 13. 

Svenskarnas starttider, rond 1, torsdag:

  • 07.30: Jonas Blixt
  • 08.00: Marcus Kinhult
  • 08.00: Simon Forsström
  • 09.30: Adam Blommé
  • 12.30: Jens Dantorp
  • 14.10: Kristoffer Broberg

DP World Tour. Soudal Open

Sänds i: V Sport Golf och Viaplay
Svenska spelare: Simon Forsström (regerande mästare), Jens Dantorp, Marcus Kinhult, Jonas Blixt, Adam Blommé, Kristoffer Broberg

DatumHuvudsändning
Torsdag 23 maj13.00
Fredag 24 maj13.00
Lördag 25 maj13.30
Söndag 26 maj13.00

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-05-22
TournyttChallenge TourDP World TourGolfreglerReglerTournytt
Rulla till toppen