Det händer väldigt mycket men samtidigt väldigt lite på PGA Tour. Genrebild: Getty Images

Tourcirkusen

Nytt avhopp från PGA Tour

De oberoende ledamöterna i styrelsen blir allt färre.

Text: Olof Åsgård • 2024-05-21 Uppdaterad 2024-05-21

För två veckor sedan lämnade den oberoende ledamoten Jimmy Dunne PGA Tour Policy Board. I juni 2023 var Dunne med och arbetade fram ramavtalet med PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf League). 
Därefter skulle ett färdigt avtal mellan parterna vara klart och påskrivet före årsskiftet. Så blev det inte och förhandlingarna pågår än. 
Jimmy Dunne lämnade sin post med motiveringen att hans roll blivit totalt överflödig, att spelarrepresentanterna är fler än de oberoende ledamöterna samt att det inte sker några meningsfulla framsteg i förhandlingarna med PIF.

Två timmar efter att Xander Schauffele vunnit PGA Championship kom nästa avhopp från PGA Tour Policy Board. Mark Flaherty lämnar och nu finns bara tre oberoende ledamöter kvar (ordförande Ed Herlihy, Joe Gorder och Mary Meeker) och sex spelarrepresentanter (Tiger Woods, Patrick Cantlay, Jordan Spieth, Adam Scott, Webb Simpson och Peter Malnati).

Flahertys avsked meddelades i ett pm utskickat av PGA Tour-kommissionären Jay Monahan.
”Det har varit en ära och ett privilegium att sitta i Policy Board under de senaste 4,5 åren. Golf har alltid varit en viktig del av mitt liv. Att kunna blanda min passion för sporten med PGA-tourens invecklade arbete och tillväxt har varit en verkligt givande upplevelse”, skrev Flaherty i sitt avskedsbrev. 

Inför PGA Championship fick Tiger Woods svara på många frågor om hur det går i samtalen med PIF. Woods meddelade att det sker framsteg men att det inte handlar om några jättekliv framåt. 48-åringen sa också att han har full förståelse för att fans tröttnat på att ingenting handlar om spelet längre utan bara om vad LIV gör, PGA Tour gör och PIF gör.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-05-21
TournyttPGA TourPIFTourcirkusenTournytt
Rulla till toppen