Alexander Björk fick utdelning för sitt offensiva spel mot pinnarna under söndagen. Foto: Getty Images.

PGA Championship

Svensksöndag kantad av röda siffror

Björk, Svensson och Söderberg lämnar majorn med viktiga lärdomar - och avslutande ronder under par.

Text: Eric Franzén • 2024-05-20 Uppdaterad 2024-05-20

LOUISVILLE, KENTUCKY Inför det fjärde varvet var de fyra svenskarna med största säkerhet avhängda från segerstriden, och utspridda i fältet ett antal timmar innan ledarbollen med Xander Schauffele och Collin Morikawa skulle traska upp på första tee.

Ändå var det en viktig söndag som väntade för den blågula kvartetten under den gassande solen på Valhalla. Ett tillfälle att kämpa till sig rankingpoäng som kan lägga ggrunden för nya starter i majors, platser i framtida tourslutspel eller hägrande kort. Samtliga fyra svenskar lyckades också greppa denna möjlighet i olika grad och avslutade den fjärde speldagen med ronder under par.

Allra starkast gick Alexander Norén som målmedvetet jagade hem birdie efter birdie under det finalvarv som ni kan läsa mer om här.

Bakom honom sladdar resterande tre svenskar in på ronder med 68 slag, tre under par. För Alexander Björk innebar det ett försiktigt avancemang till delad 39:e plats. Men framförallt får han lämna Valhalla GC med en riktigt spelmässigt stark rond i ryggen.

 –  Idag var den klart bästa rundan på länge, skulle jag vilja säga. Tre under par känns egentligen väldigt dåligt sett till hur spelet var. Men det är skönt att känna att jag går ut och spelar bra här. Igår vilade jag bara efter rundan, och jobbade lite under uppvärmningen idag istället och tyckte att det kändes ganska bra. 

33-åringen ansåg själv att han spelade starkare under veckorna upp till tävlingen, än vad hans missade kvalgräns i The CJ Cup Byron Nelson och delade 54:e plats i Myrtle Beach Classic antydde.

 – Jag tycker att jag har spelat ganska bra under veckorna innan. Jag puttade väldigt dåligt under tävlingen i Dallas och så var det lite blandat under förra veckan. Mycket beror på kroppen. Jag var sjuk när jag kom över i början och varit svag från slutet av förra säsongen och under början av denna säsong. Nu börjar jag komma tillbaka lite. Då kan man bygga lite annorlunda på svingen, så det finns lite positiva delar där. Jag känner att jag börjar få ut lite bättre längd från tee och har mer tryck i bollen.

Vad var det för sjukdom som drabbade dig?
– Jag var förkyld och hade feber i drygt en månad när jag kom över till USA. Det satte i jättelänge. Kanske var det någon covid eller liknande och det var väl inte vad man önskade. Jag hade en liten skada i ryggen under december och kunde inte gymma så mycket då. Så det blev några månader där kroppen gick nedåt efter ett tufft fjolår där man jagade kortet mot PGA Touren mot slutet och spelade mycket. Nu känner man att man börjar återhämta sig.

Alexander Björks åttonde majortävling är nu över och den delade 39:e platsen är hans hittills bästa placering i något av golfens fyra stora mästerskap.

– När spelet finns där så vet jag att jag kan spela bra golf på de flesta banorna. Idag gick jag direkt ut och slog rakt mot pinnarna som jag tänkte göra, och bara försöka jaga birdies. Jag är väldigt nöjd över att jag följde den planen hela varvet. 

Om Alexander Björk ser en fortsatt framtid i USA eller inte är i dagsläget oklart. Men han kommer i alla fall att lämna Kentucky med en mental boost samt med ny energi inför fortsättningen av debutsäsongen på PGA Tour.  

– Om jag kan hålla den här nivån under resten av säsongen som jag gör under den sista rundan så kommer det att komma många fina resultat, konstaterar han själv med nöjd underton.


Majordebutanten Jesper Svensson (d53, -5) kom in i ett bra flow under söndagens rond och rullade i fem birdies under hål 4 till 11. Det kröp också in tre bogeys under dagens gång, men ihop med birdien på 18 så landade finalvarvet i en godkänd 68:a. För honom bjöd fjärde speldagen på Valhalla också på en härlig inramning utanför repen samt ett profilstarkt spelsällskap i bollen. 

– Framförallt var det kul att man aldrig har spelat inför så här mycket folk förut. Det var några hål i början av varje varv där hela hålen nästan var fyllda med folk. Det var extremt kul. Jag spelade med Tommy Fleetwood idag och fick bra energi av alla runt omkring. 

Under dagen var Jesper Svensson uppe och nosade i toppen på listan över spelarna som gjort flest antal birdies i fältet. Birdieskörden stannade till slut på totalt 20 stycken, vilket kan ses som en tydlig indikation för att 28-åringens spel kan producera det som krävs i ett fält med världens bästa spelare – där misstagen från honom dock är fler till antalet och håller tillbaka ett större avancemang på ledartavlan.

– Det är skönt och veta att när det är bra så är det är tillräckligt bra. Men det är lite för billiga misstag. Men kul att få spela en så pass bra bana och jag tar med mig många lärdomar. Nu är det hem och gneta på med det som behöver förbättras.  

Vad är du själv mest nöjd över från din majordebut?
– Jag är mest nöjd med hur jag gnetar. Att aldrig riktigt ge upp utan bara fortsätta. Jag vet att svingen har känts bra. Man får bara slita på så kommer det birdies efter de dåliga misstagen.


Sebastian Söderberg (d68, -2) avrundar sitt första PGA Championship, och tredje majorstarten i karriären, med en birdie på avslutningshålet. En mindre upprättelse för de tre slag som rann honom ur händerna i och med bogeyn på 14 och dubbeln på hål 16.

– Det var bra mycket bättre idag. Jag var lite frustrerad från gårdagen, och kände att det hade varit najs att avsluta lite bättre. Jag spelade bra i början men fick inte i puttarna. Jag hade dock tålamod och till slut så började de trilla i. Då spelade jag riktigt bra. Sedan kom tyvärr några misstag under de sista hålen. Överlag är jag inte nöjd med veckan, men det finns positiva saker också. 

Siktet är nu inställt att hålla sig kvar bland de tio främsta på DP World Tours ranking och kunna bärga ett kort till PGA Tour under nästa säsong. Vad en majorbana i USA innebär i praktiken har han nu fått ökad insikt om.

– Ja, gubbarna är vassa med järnfyra, järnfem och järnsex när det är mjukt. När man kommer från Europa kanske man inte är lika van att ha så många långa järn in. Man är kanske inte riktigt lika bra på det. Det är lite att jobba på.

Söderberg åker nu tillbaka till DP World Tour efter en vecka som bjudit på värdefulla lärdomar inför hans vidare utveckling och starter i framtida större tävlingar.

– Allt sådant här ger mer rutin. Man kan bli mer bekväm. I torsdags hade jag alldeles för mycket respekt för banan. Då äter den upp dig snabbt om man är för passiv och försiktig. Man ska spela smart såklart, men man får inte låta banan ta över dig heller. Ju fler sådana här tuffa tävlingar man spelar, desto mer lär man sig.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-20
TournyttAlexander BjörkJesper SvenssonPGA ChampionshipSebastian Söderberg
Rulla till toppen