Hovland hade en hygglig lördag med närspelet, men glänste främst med järnen och puttningen sett till de intjänade slagen på Valhalla GC. Foto: Getty Images.

PGA Championship

“Detta har överträffat alla förväntningar”

Viktor Hovland ser nu fram mot söndagens segerstrid i majorn.

Text: Eric Franzén • 2024-05-19 Uppdaterad 2024-05-19

LOUISVILLE, KENTUCKY I den sex man starka tätklungan som är två eller färre antal slag från ledningen återfinns Viktor Hovland (d4, -13). Detta under en säsong som stått i stark kontrast till fjolåret, där norrmannen vann FedEx Cup-slutspelet och ytterligare två titlar. 2024 har istället kantats av påtagliga problem med spelet och överlag ojämna resultat, där 19:e platsen i Genesis Invitational sticker ut som årets hittills bästa notering.

De tre tävlingsdagarna av årets PGA Championship har dock inneburit ett rejält steg i rätt riktning för Hovlands spel, och självförtroendet på banan. Med ronder på 68, 66 och 66 slag har den tidigare uppenbara frustrationen förbytts mot ett läge där han åter är i position för att kämpa om en majorseger.

–  Jag är förvånad sett till hur långt borta detta kändes under förra veckan. Men jag är inte förvånad över att jag är här eftersom jag aldrig tvivlat på min förmåga. Det var bara så att maskineriet har hackat en del. Det är inget fel på mig mentalt och jag har aldrig tvivlat på att jag överhuvudtaget skulle kunna spela golf längre. Det var bara att tekniken inte varit tillräckligt bra för att jag skulle kunna hävda mig här ute. Men nu rör vi oss i rätt riktning, och jag såg redan att det var bättre för några dagar sedan precis innan tävlingen. Jag tänkte att vi kanske skulle kunna hitta på något bra den här veckan. Men detta har helt klart överträffat alla förväntningar, säger Viktor Hovland.

26-åringen hade även en bärande roll i segerstriden under fjolårets PGA Championship där han pressade Brooks Koepka, men slutligen inte lyckades nå hela vägen fram. Han ser detta som en viktigt erfarenhet inför morgondagen men poängterar också att utgångsläget är annorlunda i år. 

– Jag fortsatte bara att köra på, gjorde inte för många misstag, och när jag sänkte några puttar kröp jag sakta men säkert närmare och närmare och närmare Koepka. Men jag tror att detta är en lite annorlunda situation eftersom det är så många spelare uppe på ledartavlan. Här måste du få något att hända tidigt under rundan, och du måste göra en del birdies där ute för att skjuta ett lågt resultat och urskilja dig ur mängden om förhållandena kommer att vara som idag. Ja, det kommer troligen att vara lite annorlunda jämfört mot fjolårets PGA, men du måste fortfarande välja rätt strategi och utföra den.

Hovland är själv öppen med att den färska återföreningen med tränaren Joe Mayo, som norrmannen oväntat valde att bryta med strax efter fjolårets starka period, absolut har en betydande del i hur veckan i på Valhalla Golf Club hittills artat sig.

– När jag träffade Joe tidigare i veckan åt vi middag, och jag sade, du verkar inte vara särskilt orolig, och han hade på något sätt identifierat en känsla som bidrog till att det genast blev bättre så fort jag arbetade med den. Jag trodde att detta potentiellt skulle utmynna i ett litet projekt och kanske ta sex till åtta veckor innan jag skulle se någon omedelbar förbättring. Så det här är absolut det bästa tänkbara scenariot, säger Viktor Hovland.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-19
TournyttPGA ChampionshipViktor Hovland
Rulla till toppen