Puttern ville inte samarbeta med Alex Norén under lördagens rond i PGA Championship. Foto: Getty Images.

PGA Championship

Svenskarna portade från lördagens birdiefest

Alex Norén enda blågula spelaren under par för dagen på scorevänliga Valhalla GC.

Text: Eric Franzén • 2024-05-18 Uppdaterad 2024-05-19

LOUISVILLE, KENTUCKY Det blir nästan inte mycket enklare än så här sett till lördagar i PGA Championship. Med betoning på nästan.  Vid slutet av dagen stannade fältets snittscore på 69,55 slag. Detta är 0,05 slag högre än tredje ronden i 2018 års upplaga på Bellerive CC, där mästerskapets hittills lägsta snittscoren under tredje speldagen noterats.

Memot om inbjudande och lätta förhållanden verkade dock inte nått ut till de fyra svenskar som fanns kvar i fältet efter att kvalgränsen drogs. Av dessa gick ingen under 70 slag, och endast Alex Norén fick signera scorekortet med en rond under par. 

Lördagens 70 slag var dock inte extremt konkurrenskraftiga i det lågt scorande fältet och innebar ett mindre tapp i resultatlistan, till delad 29:e plats på totalt sex under par och med nio slag upp till ledande Collin Morikawa och Xander Schauffele.

För Alex Noréns egen del gav dock ronden ytterligare ett tydligt kvitto på den stabilitet som hans långa spel kantats av under året. Att han tappade 1,29 slag i intjänade slag från tee, där vattenbesöket på 18 ingår, kompenserades mer än väl av det starka järnspelet – där +2,95 intjänade slag räknas hem i statistiken. 

– Det långa spelet var jättebra, så det tar jag med mig. Sedan är det bara att jobba vidare på puttningen. Jag ser fram mot att den ska börjar kännas bra, säger Alex Norén till Svensk Golf.

Nej, det är ingen direkt överraskning för honom att puttningen står för den svagaste siffran i sammanställningen över intjänade slag under lördagens rond, och hamnar på -2,63.

– Jag fajtades mest med hastigheten där ute. Jag kom inte fram till hål. De är precis på läppen. Men så har det varit ett tag så jag försöker ta tag i det. På banan får jag för kort “bakstroke” och för långt “genomstroke”. Alla puttar som jag läser bra har precis lite för lite hastighet. 

Att de röda siffrorna rasade in i korten kan givetvis spåras till att de senaste veckornas nederbörd gjort spelytorna mjuka och mottagliga. Lägg till att vinden var i stort sett obefintlig på banan, med undantag för någon mildare pust här och där, och manegen har krattats för att världens bästa spelare ska kunna släppa loss ordentligt.

– När vi får hyfsat stora greener och mjuka ytor så spelar inte längden så stor roll. Mjuka greener är det som är det lättaste för oss. Speciellt sett till chippar och wedgar. Du kan träffa greenen från ruffen, så jag fattar att det går att skjuta lågt idag, säger Alex Norén.

Så det känns med andra ord som att det fanns mer att hämta där ute för dig?
– Ja, om jag hade skjutit sex eller sju under så hade jag varit jättenöjd. Men nu händer inte det. Och det är alltid en massa “om” i den här sporten. Så jag kör vidare och hoppas på en bra dag i morgon. 

Birdieskörden var inte heller påtaglig för Alexander Björks (d47, -4) del. Efter en tung dubbelbogey på 15, där inspelet gick i vattnet, lyckades han ändå stanna lördagen på par (71 slag) efter att rondens andra birdie inkasserades på avslutningshålet.

Flest röda siffror i kortet bland svenskarna hade istället Jesper Svensson (d60, -2) som petade i fyra birdies under dagens gång. Dessvärre noterades även fem bogeys, vilket innebar 72 slag i protokollet. Svensson hade ingen het dag med puttern, och i likhet med Alexander Björk stämde inte heller spelet in mot greenerna till fullo.

Tyngst var det för Sebastian Söderberg (d75, +1) som gick sina första nio (hål 10-18) på par men sedan föll tillbaka i fältet under resten av ronden. För honom blev det ingen lysande dag sett till det långa spelet. Två kritiska punkter kan spåras till utslaget i vattnet på sjuan och ett förmodat blockat järn rejält till höger på åttan, där Söderberg gjorde HIO under gårdagen. Svensken var dessvärre en av totalt fem spelare i fältet som avrundade lördagen med en score på tre över par (74 slag) eller högre.  

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-18
TournyttAlex NorénAlexander BjörkJesper SvenssonPGA ChampionshipSebastian Söderberg
Rulla till toppen