Alexander Björk stod för en av svenskarnas starkaste insatser på Valhalla GC. Foto: Getty Images.

PGA Championship

Fyra svenskar vidare till helgen

Norén, Björk, Svensson och Söderberg svenska inslag i helgen på Valhalla.

Text: Eric Franzén • 2024-05-18 Uppdaterad 2024-05-18

LOUISVILLE, KENTUCKY En omtumlande fredag är över. Åtminstone för många av de svenska spelare som tillbringat merparten av timmarna ute på Valhalla GC dansades runt kvalgränsen. Ingen säkrade dock sin rätt att jobba helg i PGA Championship med samma spektakulära anslag som Sebastian Söderberg (d51, -2). 

33-åringen var två över par och på en högst osäker position i tävlingen när han klev upp på åttonde hålets tee. En drawad järnåtta senare var den första HIO:n i den 106 upplagan av PGA Championship ett faktum – samtidigt som Söderberg studsade upp på rätt sida av kvalgränsen. 

– Jo, det behövdes verkligen. Jag var plus sex efter åtta hål igår och kände att jag verkligen behövde spela bra golf hela vägen in. Den gjorde sjukt mycket för varvet, säger Sebastian Söderberg som stod för en stark rond på fyra under par (67 slag). 

Högst upp i resultatlistan bland svenskarna återfinns Alex Norén (d22, -5), vars fredag skildras närmare här. 

—–

Alexander Björk (d29, -4) sladdade uppåt på tavlan efter att 33-åringen hittat en högre växel och lyckats få igång birdieproduktionen på allvar under de sista nio hålen. 

– Fram till tionde hålet var det väl okej, med några riktigt bra slag och en del lite sämre samt några bogeys och birdies. Jag visste väl inte riktigt var rundan skulle ta vägen men försökte vara väldigt aggressiv på slutet och slå några riktigt fina slag och så fick jag utdelning för det – vilket var skönt, säger Alexander Björk efter sin 67-rond.

Är det en approach som du kör vidare med rakt av i morgon, med tanke på utfallet idag?
– Jag har egentligen försökt spela aggressivt under hela tävlingen eftersom det är rätt mjukt. Jag tycker inte att det spelar så stor roll om man missar greenen utan man har rätt hyggliga chiplägen ändå. Sedan funkade det lite bättre på slutet när utslagen gick dit jag ville. Tar man aggressiva linjer och slår dem bra så blir man belönad.

—–

Tidigare under dagen avverkade majordebutanten Jesper Svensson (d41, -3) andra ronden på par, och hade en scoremässigt ganska stabil fredag på kontoret där han aldrig behövde behövde gå i alltför tajt närkamp med kvalgränsen. 

– Det kändes som en bonus att bara få vara här, under denna veckan. Att få spela helg känns jättekul, säger Jesper Svensson.

Vad tycker du själv att du har gjort riktigt bra hittills i tävlingen?
– Det som jag har haft som mål. Att kämpa hela tiden, vilket det varit mycket av de här två första dagarna. Så jag hoppas att få lite fler birdieputtar framöver. 

Och vad skulle tas upp i ett eventuellt kvartssamtal med dig själv?
– Det var ganska dåligt in mot greenerna idag. Det är väl vad jag får jobba på till i morgon. Att verkligen köra 100 procent commitment in mot flaggorna.

—–

Spelet blåstes av strax innan solnedgången på fredagskvällen, och återupptogs under lördagsmorgonen. Tim Widing gick andra ronden på 73 slag och delade 92:a plats på ett över par totalt. Ludvig Åberg (par) och Vincent Norrman (+2) tvingades också lämna PGA Championship efter 36 hål. 

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-18
TournyttAlexander BjörkPGA ChampionshipSebastian Söderberg
Rulla till toppen