Xander Schauffele var såklart väldigt nöjd över sina 62 slag, nio under par. Han leder PGA Championship med tre slag efter första ronden. Foto: Getty Images

PGA Championship

Majortempen: ”Glödhet kanske inte räcker”

Vi tar tempen på första ronden i årets PGA Championship.

Text: Olof Åsgård • 2024-05-17 Uppdaterad 2024-05-17

Glödhet

Xander Schauffele. Glödhet kanske inte räcker för att beskriva amerikanens öppningsrond.

  • 62 slag, tangerat majorrekord.
  • Nio birdies, nio par.
  • Tolv av 14 fairwayträffar.
  • 14 av 18 greenträffar.
  • Strokes gained totalt: +9.276 (!) slag.
  • Sjua från tee: +1.491 slag.
  • 14:e in mot greenerna: +2.271 slag.
  • Tvåa i puttning: +4.167 slag. 

På PGA Tour arbetar världstrean Xander Schauffele i det tysta bakom världsettan Scottie Scheffler och världstvåan Rory McIlroy. Schauffele spelar alltid väldigt bra och är ofta med i toppen när tävlingarna ska avgöras.

Men!

Schauffele har också uruselt facit när det kommer till att avgöra tävlingar och prestera hela vägen. OS-guldmedaljören från Tokyo har vunnit sju gånger på PGA Tour, senaste gången han vann var sommaren 2022. Pallplatserna radas upp och 30-åringen kan i stort sett inte missa kvalgränsen. Han borde dock vinna oftare och har tappat flera ledningar under finalvarven senaste åren. 
Nu har han satt sig i en utmärkt position igen och har bra chanser att vinna sin första major. Men kommer det hålla hela vägen?

Het

Alex Norén, Jesper Svensson och Tim Widing. 2024 års Alex Norén tar sig i kragen och rättar till sina misstag. Spelnivån och förmågan att ta sig runt en golfbana imponerar. Första ronden började trevande men ingen kan vara förvånad över att 41-åringen vände två över par till fyra under par och en delad 12:e plats. 
Jesper Svensson (-3) och Tim Widing (-1) gör sina majordebuter och precis som veteranen Norén lyckades de vända sina dåliga starter till något positivt. Att de gör det på en majorbana och när de spelar mot starkare motstånd än tidigare är mycket imponerande.

Scottie Scheffler, Rory McIlroy och Brooks Koepka. De tre storfavoriterna är bra med efter första ronden på Valhalla Golf Club. McIlroy (-5), Scheffler och Koepka (-4). Ingen av dem spelade på Schauffele-nivå men stod för starka insatser. Jag är säker på att någon av dessa tar plats i ledarbollen på söndag.

Varm

Viktor Hovland. Äntligen lite positiva besked av norrmannen som kämpat förgäves den här säsongen. Kanske för tidigt att tro att han hittat rätt igen men 68 slag, tre under par, är definitivt ett steg i rätt riktning.

Alexander Björk. Gick första ronden på par. Av fältets 156 spelare var Björk på 148:e plats sett till längd från tee. Björk har aldrig slagit långt och det blir extra svårt att prestera i majors om du inte ligger långt fram i fairway. Björk är dock van och gör det bästa av situationen. Mycket kämpande men han ser också till att ta till vara på de få chanser han får. Med snäppet bättre resultat imorgon så kommer han klara kvalgränsen för första gången i PGA Championship (tredje försöket).

Ljummen

Ludvig Åberg, Vincent Norrman och Sebastian Söderberg. Inga katastrofer men det kommer krävas bättre scorer för svenskarna om det ska bli fortsatt spel i helgen. 

Sval

Adrian Meronk. Strålande på DP World Tour förra säsongen och såg ut att vara på väg mot den absoluta världstoppen. Det har inte gått dåligt på LIV Golf League (18:e i tabellen) men förmodligen hade Meronk önskat en högre placering. Hans facit i majors imponerar inte och efter 74 slag, tre över par, så tror jag dessvärre att den delade 23:e platsen i fjolårets The Open fortsatt kommer vara Meronks bästa resultat i en major.

Iskall

John Daly. 82 slag, elva över par. Jag gillar att gamla mästare får vara med och tycker faktiskt att det finns stort underhållningsvärde i att de ställer upp trots att de löper stor risk att göra bort sig totalt. 82 slag är dock inget att skämmas över. Det kan bli värre andra ronden. Om Daly tänkt förbättra sig måste det mesta bli betydligt bättre. Speciellt järnspelet. 58-åringen tappade -3.787 slag mot fältet vid inspelen och träffade bara fem av 18 greener.   

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-05-17
TournyttPGA ChampionshipTournyttTourTempenValhalla GCXander Schauffele
Rulla till toppen