Seth Waugh, VD PGA of America. Foto: Getty Images

PGA Championship

PGA-bossen om vad OWGR önskade av LIV Golf

Seth Waugh ger sin bild av hur processen såg ut och hur förvånad han blev när ansökan drogs tillbaka. 

Text: Olof Åsgård • 2024-05-16 Uppdaterad 2024-05-16

PGA of America (som inte är samma organisation som PGA Tour) är arrangör för veckans majortävling PGA Championship på Valhalla Golf Club. 

Inför tävlingen mötte PGA of Americas VD Seth Waugh media. Organisationen är även ansvarig för USA:s Ryder Cup-lag där en kommitté utser kapten. Men än så länge finns det ingen vid rodret för att leda laget på Bethpage nästa år. 

Allt tyder på att Tiger Woods är favorit och den enda uttalade kandidaten för jobbet. Men 48-åringen har uttryckt att han i nuläget inte kan anta rollen som kapten eftersom han inte skulle kunna fokusera fullt ut under PGA Tours pågående förhandlingar med PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf League). 

Seth Waugh fick frågor på ämnet och svarade ungefär som Woods.

– Vi har haft samtal i månader. Vi har också haft samtal i Ryder Cup-kommittén, flera samtal om potentiella kaptener och en lista över potentiella kaptener. Tiger har varit väldigt tydlig. Jag tror att vi alla vet att han kan vara väldigt fokuserad, och en av hans många superkrafter är förmågan att liksom blint fokusera på en enda sak. Och han gör ingenting som han inte är fullt ut engagerad i, och det respekterar vi fullständigt. Han har mycket på sin tallrik just nu. Han är väldigt aktiv på PGA Tour. Vi vill ge honom och kommittén utrymme att bestämma hur det kommer att bli, säger Seth Waugh. 

Det är drygt ett år kvar till nästa match mot Europa som redan i slutet av november bestämde att Luke Donald skulle få fortsätta som kapten. Waugh tycker inte tiden börjar bli knapp än.

– Vi har valt kaptener senare än så här. Vi har valt kaptener tidigare än så här. (Inför Rom) utsågs Luke Donald ett år före och de stod för en väldigt bra prestation. Vi tycker att det finns gott om tid, och att sätta ett fast datum på det här är inget vi behöver göra.

”Tror de missförstod”

Seth Waugh sitter också med i Official World Golf Rankings styrelse. OWGR grundades och styrs av PGA of America, R&A, USGA, PGA Tour, European Tour Group, Augusta National Golf Club och International Federation of PGA Tours. 

När LIV Golf League startades i juni 2022 ansökte de hos OWGR om att tävlingarna skulle få världsrankingsstatus. En sådan process tar sällan kortare tid än ett år.
OWGR nekade ansökan och eftersökte ändringar. Det handlade INTE om att LIV enbart har 54-hålstävlingar utan någon kvalgräns, något som Waugh återigen poängterade inför årets PGA Championship.

– Vi sa till dem att det fanns några saker som vi kunde lösa, vilket var 54 hål och ingen kvalgräns. Vi gör det definitivt på andra ställen, både 54 hål och ingen kvalgräns.

– Men det fanns två grundläggande saker som vi inte var säkra på att vi kunde lösa med matematik. Först hur nedflyttning och uppflyttning såg ut. Det var grumligt och de ville inte dela exakt hur det skulle se ut. Och för det andra så finns det en inneboende konflikt mellan lag kontra individuellt spel. Det kunde skapa en situation, vilket också blev verklighet förra året när en av (LIV)-spelarna pratade om att försöka tvåputta för sitt lag i stället för att enputta för att vinna tävlingen för sig själv. Så vi frågade om de kunde lösa det, men de ändrade inte sin ståndpunkt och vi ändrade inte vår. Vi hade haft väldigt seriösa samtal men sedan, utan att berätta det för oss först, drog de tillbaka sin ansökan offentligt.

– Jag tror att de förväntade sig ett snabbare svar och att de missförstod hur processen går till. Jag säger inte att det är deras fel, men jag säger att jag tror att de missförstod. Om de vill ansöka igen så kommer vi ta emot den och behandla den igen. 

I årets PGA Championship är nio LIV-spelare direktkvalificerade (majorvinnare, tidigare mästare, ranking) och sju har fått varsin specialinbjudan av PGA of America.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-05-16
TournyttLIV Golf LeaguePGA ChampionshipPGA of AmericaSeth WaughTournytt
Rulla till toppen