Trots dubbelbogeyn från det pluggade bunkerläget på hål 16 landade torsdagen till slut på par för Alexander Björk. Foto: Getty Images.

PGA Championship

“Jag har haft det ganska tufft i USA”

Alexander Björk utesluter inte en återkomst till DP World Tour

Text: Eric Franzén • 2024-05-16 Uppdaterad 2024-05-16

LOUISVILLE, KENTUCKY Första ronden avrundas med en birdie på 18, för att landa på par för dagen. Bakom de 71 slagen som pryder scorekortet lurar en sur dubbelbogey på 16, där ett pluggat läge i bunkern tvingade honom att först spela sig baklänges. Långa Valhalla Golf Club är egentligen ingen bana som passar perfekt för Alexander Björks spel. Han är inte den längsta i fältet från tee men oftast väldigt rak, och kan i många fall få saker att hända genom sin fina puttning.   

– Tålamod är alltid viktigt. Framförallt i de stora tävlingarna. Man får mycket svåra lägen, sett till närspelsslag och så. Man får försöka hålla sig lugn och spela på. Och minimera misstagen när man är lite off och försöka göra birdie på chanserna man får.

En rejäl dos tålamod krävs också under fortsättningen av den säsong som Björk inlett mindre lovande på PGA Tour. Efter fjolårets starka insats på DP World Tour, där han slutade elva på Race to Dubai-rankings och knep ett av de tio kort till PGA Tour som fördelades ut, har resultaten uteblivit. Av de elva tävlingar som spelats har det som bäst blivit en delad elfteplats, men också fem missade kvalgränser.   

I nuläget är 33-åringen inte riktigt säker på om flytten över Atlanten egentligen är något som har gagnat utvecklingen som spelare.

– Det är svårt att säga. Jag har haft det ganska tufft. Förhoppningsvis kan det komma något bra av det framöver men känslan när jag har varit här är inte jättebra.

De mindre lustfyllda känslorna över tillvaron i USA kantar både livet på och utanför tävlingsbanorna. Att vissa av banorna sätts upp med en tydligare betoning på längd gör att Björk får det svårare att hävda sig rent spelmässigt, konstaterar han själv. Men det är också andra saker som skaver. Exempelvis hur han upplever att spelarna från DP World Tour behandlas på sin nya arbetsplats.

– Man kommer från Europatouren och är van att vara en toppspelare där till att bli satt längst bak i botten. Det kanske är lite oförtjänt, kan jag tycka. Vi som kommer från Europatouren blir placerade längst bak i fälten varje vecka. I förra veckan var jag rankad tia i tävlingen men fick gå i sista bollen. Det är lite halvtaskig behandling, tycker jag. Och det kanske inte har gjort upplevelsen bättre.

Den generella bilden är också att det är en starkare gemenskap mellan spelarna på DP World Tour. Är detta något som du saknar?
– Det är inte någon vidare trivsel vid sidan av, vilket är rätt stor skillnad mot Europatouren. Jag vet inte varför det är så. Om folk är mer framåt eller att man har med sig större team här som gör att det inte blir så mycket utbyte mellan spelarna. Men helt klart är det trevligare stämning på Europatouren.

För närvarande är Alexander Björk 145:a på FedEx Cup-rankingen vilket innebär att en eventuell framtid på PGA Tour är allt annat än given. För honom är det just nu oklart vad som händer bortom 2024.

– Jag har inte bestämt något ännu så länge. Det beror lite på hur det känns under kommande månader. Det kan bli en tillbakagång till Europatouren eller en fortsättning här. Det lutar väl åt att gå tillbaka till Europatouren, men jag håller det lite öppet fortfarande.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-16
TournyttAlexander BjörkDP World TourPGA ChampionshipPGA Tour
Rulla till toppen