Sebastian Söderberg och Jesper Svensson fångade under inspelsvarven på Valhalla Golf Club. Foto: Getty Images.

PGA Championship

Söderberg och Svensson blickar mot USA

Veckans major kan föra DP World Tour-svenskarna ytterligare ett steg närmare mot korten till PGA Tour.

Text: Eric Franzén • 2024-05-14 Uppdaterad 2024-05-14

LOUISVILLE, KENTUCKY Det är en upphackad tisdagsmorgon på Valhalla Golf Club som kantas av spelavbrott och ilskna skurar. Men för Jesper Svensson och Sebastian Söderberg spelar det mindre roll. De vill inte vara någon annanstans än precis här, på årets andra herrmajor och den 106:e upplagan av PGA Championship. De har följts åt hit. Både via starka insatser under säsongen på DP World Tour och till platsen utanför klubbhuset där vi står, eftersom inspelsvarvet på sista nio avverkades i varandras sällskap. 

För Jesper Svensson väntar en vecka där han beträder helt ny mark. För nästan precis ett år sedan tog han sin första seger på Challengetouren och lade grunden till den mäktiga klättring, som via triumfen i DP World Tour-tävlingen Singapore Classic, tagit honom hit.

– Jag är sjukt nöjd och tycker att det är roligt att vara här. Att ta vara på den här chansen är målet. Men resan under sista året har varit relativt snabb. Att få vinna på Challengetouren och stå här och majordebutera hade jag inte trott på själv om jag fått höra det för ett år sedan, säger Jesper Svensson med ett underliggande skratt.

Sebastian Söderberg tog sin första och hittills enda seger på DP World Tour i 2019 års Omega European Masters. Det har inte saknats chanser för att dubbla den skörden. Senast för två veckor sedan i Volvo China Open, där den delade tredjeplatsen ändå säkrade hans plats i denna major – och fortsatte på den här säsongens inslagna väg med sex placeringar bland de tio främsta och noll missade kvalgränser i protokollet. Men han är också den förste och påpeka att det finns mer att göra.

– Jag har spelat bra. Men senaste veckorna har jag varit lite vild och det här är inte en bana där man kommer undan. Du kan inte riktigt kriga ihop en score om du är dålig från tee så jag har försökt att lägga extra mycket jobb på drivern de här dagarna. Långt och rakt är vad man vill ha här, konstaterar Sebastian Söderberg.

Ja, 33-årige Söderberg är den mer erfarne av de två DPWT-svenskarna och är nu inne på sin elfte säsong som proffs. Samtidigt är majortävlingar inte en situation som han är överdrivet van vid. Starterna i 2016 och 2022 års US Open finns där i ryggen. Men Söderberg ser detta som en vecka som till viss del handlar om att lära och plocka upp viktiga erfarenheter.

– Det är en annan typ av banor. De är längre och har mer ruff och det blir prio på lite andra saker än i vad du är van vid. Allt är så mycket större så det gäller att man fokuserar på rätt saker och sig själv. Och inte fastnar i allting runt omkring.

Är det viktigt att försöka behålla ditt vanliga upplägg under en sådan här vecka, och inte riskera att göra för mycket?
– Så är det verkligen. Jag gillar att träna ganska hårt under lediga veckor, och tar det lite lugnare under tävlingsveckor. En sådan här vecka vill man bara fortsätta. Allt är perfekt sett till träningsområdena och man vill bara bli lite bättre, lite bättre och lite bättre. Så man måste absolut sätta lite pli på sig själv. Energin är fortfarande bland det viktigare när man väl ska ställa upp på torsdag.

28-årige Jesper Svensson har visserligen varit proffs fyra år längre än Ludvig Åberg, om man nu ska dra en sådan parallell. Som majordebutant utgör detta en obetalbar vecka i hans utveckling. Det är samtidigt också en efterlängtad möjlighet att få testa vad spelet går för i ett fält med Scottie Scheffler, Rory McIlroy, Jon Rahm, Brooks Koepka och de övriga tyngsta namnen i dagens splittrade tourvärld.

– Det ska bli jävligt kul att spela mot de bästa i världen. I Dubai kände man att det var en ordentlig tävling och det här är egentligen nästa steg därifrån känns det som. Så det ska bli kul att mäta sig mot de bästa.

Både Jesper Svensson och Sebastian Söderberg gläntar i nuläget på dörren till att kunna göra det på någorlunda permanent basis. Detta genom de tio kort till PGA Tour som fördelas via Race to Dubai-rankingen, där Svensson för närvarande är trea och Söderberg fyra.

Ingen av dem ryggar heller inför att utnämna den hägrande platsen till världens främsta herrtour som ett befäst mål för resten av året. 

– Det är målet när vi fortsätter säsongen. Vi är bara i början av säsongen och det är mycket kvar att spela för. Men det är absolut ett mål att etablera sig här till nästa år, säger Jesper Svensson.

Sebastian Söderberg är inne på samma spår, när han tittar upp mot den gråa skyn medan ytterligare regndroppar börja falla vid klubbhusområdet. Men poängterar samtidigt att mycket golf fortfarande återstår innan dess. Både här på Valhalla Golf Club och i det resterande schemat på DP World Tour. 

– Absolut. Det var ett väldigt stort mål redan förra året då jag satte mig i en bra position tidigt under säsongen. Men det är så lätt att hamna lite för mycket i resultat-tänk. I år har jag gjort det bättre, hittills i alla fall och bara försökt hålla det enkelt. Att ta en vecka, en dag och ett slag i taget. Och det kommer att gälla under resten av säsongen också.

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-14
Tournytt
Rulla till toppen