Alex Norén och resten av fältet behöver en bra vecka med drivern på Valhalla Golf Club. Foto: Getty Images.

PGA Championship

“Jag är mer taggad än någonsin”

Alex Norén anländer till årets andra herrmajor med ny stabilitet i det långa spelet.

Text: Eric Franzén • 2024-05-14 Uppdaterad 2024-05-14

LOUISVILLE, KENTUCKY Han har spelat Ryder Cup, varit rankad bland de tio bästa i världen och vunnit tio gånger på DP World Tour. Ändå är den snart 42-årige Alex Norén nu inne i en av de intressantaste faserna i sin starka och utdragna karriär.

Man kan låta detta resonemang landa i de imponerande siffrorna från den aktuella säsongen på PGA Tour, där Alex Norén nu slutat bland de 25 bästa under åtta raka tävlingar.
I de talande kategorierna över intjänade slag hittar vi honom på en respektingivande femteplats i “Strokes gained total”, som kompletteras av att han också är åtta när det gäller “Strokes gained Tee-to-Green” ihop med den för honom något mindre överraskande sjätteplatsen i “Strokes gained Around-The-Green”.

Men det finns också anledning att höja ögonen från statistiken och bara läsa av den glödande blicken hos huvudpersonen själv, som det försiktigt strilande duggregnet inte kan kyla av.

–  Med erfarenheten vet jag ungefär vad som krävs spelmässigt för att nå toppen. Så jag är mer taggad än någonsin att göra det, slår han fast.

– Det är väldigt kul att vara i en miljö runt de allra bästa spelarna. Jag ser Rory McIlroy, och hur han spelar. Förra veckan så spelade jag ganska bra golf under sista rundan tyckte jag, men förstod inte riktigt hur man kan vara åtta under par på den banan, med så hårda greener. Då vet jag att han har den här extra växeln och slår extremt höga järnslag och långa drives. Det är väldigt inspirerande faktiskt. 

Att Norén brinner lika intensivt för golfen som någonsin tidigare handlar inte om att han tränar mer än någonsin, utan möjligen smartare än någonsin. Och främst att han återigen har möjlighet att göra det med tränaren Matt Belsham – som han till och från arbetat med under ett drygt decennium nu. 

– Jag har liksom finkammat amerikanska tränarmarknaden och inte hittat någon som kan vara ett substitut för honom. Han har åkt ut färre gånger på touren än vad jag kanske hade velat men jag har förstått att det betyder väldigt mycket om jag träffar honom en eller två gånger per månad och jobbar på samma grejer hela tiden, säger Alex Norén och lyfter även hur samarbetet med caddien Kyle Morrison påverkat utvecklingen.

– Min caddie har hjälpt mig att styra upp träningen. Jag filmar inte min sving någonting utan jobbar på samma övningar. Han hjälper till väldigt mycket med chippningen och puttningen. Det har varit ett bra upplägg träningsmässigt.

Vid sidan av rena träningsupplägg finns det också en aspekt av personlig mognad med i bilden, som bidrar till att det mest intensiva sökandet får stå tillbaka för mer målinriktat jobb – och en tydligare balans i tillvaron.
– Jag har förstått att när jag nu har barn hemma så har jag inte lika mycket tid att joxa runt med en massa olika grejer. När jag är hemma vill jag verkligen vara mer med barnen och kanske träna lite mindre, och träna lite mer ute på tävlingarna.

Ute på banan kan den största förändringen spåras till det långa spelet. Säsongen 2024 har detta omvandlats till en tillgång för Norén, från att tidigare varit en rätt ljummen historia. Han slår inte längst på touren, men har hittat en grundstabilitet i spelet från tee samt in mot greenerna som otvivelaktigen speglas i de siffror som skrivs under på scorekortet.

– Teknikmässigt har det blivit bättre där. Jag använder kroppen lite bättre. De övningar som vi har gjort är inte så mycket med en klubba eller kretsar runt småsaker, utan det är mer större grejer som att röra höften och överkroppen lite bättre. Sedan har klubban hamnat där den hamnat istället för att styra den så himla mycket. Jag har kollat på hur andra sporter tränar, som baseball, amerikansk fotboll och basket. De tränar väldigt mycket teknik men på ett sätt som är roligt och inte så mentalt krävande.

I skarpt tävlingsläge har han fortfarande en del arbete kvar när det gäller att prestera i majors. Sjätteplatsen i 2017 års The Open är fortfarande den allra bästa noteringen. Tittar vi närmare på PGA Championship stannar det vid 2020 års 22:a plats.

– Jag är snart 42 år och har förstått ungefär vad som krävs och hur bra man måste spela. Men jag skulle vilja uträtta mycket mer på golfbanan än vad jag har gjort. Så det känns som ett bra ställe att vara på, men också en bra utgångspunkt att jobba vidare från framåt.

Bortom den positiva formkurvan finns det en annan punkt som talar för att majorstatistiken möjligen ska kunna putsas till här i Louisville. Och det är Valhalla Golf Club i sig, som Alex Norén ser som en mycket trevlig bekantskap. Inte minst i den nuvarande mjuka skepnad som spelarna välkomnats till.

– Jag tycker uppsättningen är rätt najs. Just för att vi spelade så extremt hårda greener under förra veckan vilket var rätt krävande mentalt. Jag hade det tufft när det är så små marginaler och du inte får slå järnfemman tio procent för lågt – då den inte kommer att stanna även om du träffar den perfekt. Det var en rätt jobbig vecka, men sedan kommer man hit där det är lite mer klart kring vad du måste göra. Även om den är väldigt lång, är det en bana som är väldigt tydlig sett till hur du ska spela den. En järnfemma stannar hyfsat fort och du kan slå vanliga slag.

Parallellt med de långa dagarna på Valhalla Golf Club väntar även intensiva pass i gymmet. Oavsett om det är majorvecka eller inte fortsätter också hans långsiktiga arbete med att öka i massa – vilket i sin tur ska pressa upp hastigheten i klubbhuvudet. 

– Jag gör en del speedtraining i gymmet och försöker inte vara för nära en golfsving rörelsemässigt då. Men det är också lite teknikträning där jag vill få med mig höfterna på ett lite bättre sätt. Och sedan försöker jag bygga volym och bli aningen större. Tekniken kanske bidrar till 20 procent medan resterande 80 procent nog handlar om att få lite mer tryck i kroppen och mer utväxling. 

Läs också:


Text: Eric Franzén • 2024-05-14
TournyttAlex NorénPGA Championship
Rulla till toppen